Apelul unui renumit medic, manager al Spitalului Colentina: „Recomand vaccinarea împotriva coronavirusului”. Care este rata de supraviețuire la ATI (EXCLUSIV/VIDEO)

Publicat: 24 11. 2020, 21:30
Actualizat: 24 11. 2020, 22:07

This browser does not support the video element.

Remus Mihalcea, managerul Spitalului Clinic Colentina, spune că valul al doilea al pandemiei a fost unul mult mai solicitant pentru cadrele medicale. În prezent, la secția de terapie intensivă a Spitalului Colentina toate paturile ATI sunt ocupate, iar creșterea consumului de oxigen la nivelul spitalului a crescut de 4-5 ori mai mult decât pe perioada verii : „Numărul de cazuri a crescut semnificativ, avem în momentul de față 305 paturi dedicate pacienților COVID, dintre care 29 de ATI”, spune Remus Mihalcea, medic specialist ORL pentru GÂNDUL.RO.

Consumul de oxigen la ATI a crescut

Valul al doilea al pandemiei a fost unul mult mai solicitant atât pentru cadrele medicale, cât și pentru spital propriu-zis. Creșterea numărului de pacienți se observă foarte ușor și a dificultății cazurilor în creșterea consumului de oxigen la nivelul spitalului, comparativ cu luna iunie-iulie acestui an, avem un comsum de 4-5 ori mai mare, spune managerul Colentina, Remus Mihalcea.

Într-un reportaj impresionant în secția de terapie intensivă de la ”Spitalul Colentina”, publicat azi în GÂNDUL, managerul unității medicale spune că paturile pentru spitalizarea formelor medii sunt ocupate în proporție de 85%-90%, în schimb, cele de terapie intensivă sunt ocupate în proporție de sută la sută.

„Am avut și avem forme severe în continuare, toate spitalizate în ATI. Au fost și pacienți tineri, dar într-o proportație foarte mică. Rata noastră de supraviețuire în ATI este de 41%, spre deosebire de alte spitale care au raportat o rată supraviețuire de 2, 3%”, spune medicul ORL Remus Mihalcea.

Campania de vaccinare

Premierul Ludovic Orban a anunţat, luni, că vaccinarea împotriva noului coronavirus nu va fi obligatorie, dar că autorităţile vor lansa anterior o campanie de informare. „Suntem aproape, se vede luminiţa de la capătul tunelului”, a spus şeful Guvernului.

Medicul Mihalcea precizează că cetățenii trebuie să se informeze din surse corecte și le recomandă vaccinarea împotriva coronavirului, atunci când vom avea vaccinul.

Campania de vaccinare din România se va alinia standardelor din întreaga Uniune Europeană. Practic, va fi o campanie unitară și pe aceleași principii. În primul rând, noi, cadrele medicale, trebuie să susținem acest demers, iar mass -media joacă un rol important pentru a promova sursele abilitate de comunicare și nu alte surse care nu au competențe în acest domeniu. Prin vaccinare vor reuși să scădem și presiunea pe sistem medical care în momentul de față este la limita superioară. Eu recomand vaccinarea și le recomand celor pesimiști sau anti-vaccin să se informeze din surse corecte, din surse care sunt autorizate să ofere informații și nu de pe rețelele de socializare”, atrage atenția managerul Spitalului Colentina.