Când este cel mai indicat să facem teste de anticorpi după vaccinare? Răspunsul medicului infecționist Adrian Marinescu

Publicat: 19 04. 2021, 18:19
Adrian Marinescu, directorul medical al IMB . Sursă foto: GÂNDUL

În România continuă procesul de vaccinare. Mulți dintre cei care s-au imunizat nu știu, însă, care e perioada optimă după care pot să își facă titrul de anticorpi pentru a afla dacă au dezvoltat acești anticorpi și dacă ei au, cantitativ, eficiență în cazul în care s-ar contamina pentru a nu mai ajunge la o formă gravă de a bolii.

Contactat de Gândul.ro medicul infecționist Adrian Marinescu de la Spitalul Matei Balș oferă explicații foarte utile tuturor celor vaccinați și care nu cunosc când pot face analiza pentru determinarea anticorpilor, dar și alte câteva detalii importante legate de acest subiect.

Adrian Mrinescu: „La o lună după rapel”

Reporter: La cat timp după rapel trebuie să se facă titrul de anticorpi și care e limita minimă de la care se poate spune că vaccinul este eficient pentru a proteja împotriva unei forme grave de boală?

Dr. Marinescu: La o lună după rapel, limita minimă fiind de un nivel antiSpike de peste 100. Având în vedere că avem nevoie de o protecție prin anticorpi pe o perioadă cât mai lungă de timp, recomandarea este să ne vaccinăm indiferent de nivelul de anticorpi. Urmărirea se face în dinamică pe o perioadă cât mai lungă. În plus, mă interesează si imunitatea celulară, adică limfocitele T cu memorie, care mă vor ajuta în lupta cu virusul. Atenție, cele mai multe laboratoare fac o testare calitativă, cel mult semicantitativă a bolii. Dacă o persoană are anticorpi sub 100, există acoperire împotriva firmei grave de boală, dar nu va ține mult”.

O singură doză de vaccin pentru cei care au avut COVID! Câți anticorpi ar dezvolta aceștia

Tot mai mulți cercetători spun că o singură doză de vaccin anti-COVID va genera imunitate pentru persoanele ce au fost deja infectate cu virusul.

O persoană care a avut coronavirus ar putea fi „norocoasă”: sistemul său imunitar ar trebui să recunoască virusul dacă are iar contact cu el, scrie Business Insider.

Practic, pentru o persoană care a avut deja COVID, vaccinul ar fi doar un ajutor pentru a obține din nou anticorpi.

Persoanele care au fost infectate au dezvoltat de la 10 până la 45 de ori mai mulți anticorpi decât o persoană neinfectată, după prima doză de vaccin anti-COVID.