EXCLUSIV. Medicul Adrian Marinescu dezvăluie amănunte esențiale despre vaccinul anti-COVID. Ce se întâmplă până la formarea anticorpilor, în perioada dintre dozele de vaccin administrate + Pot fi vaccinate femeile gravide?

Senior editor:
Adina Anghelescu-Stancu
Redactor:
Cristian Lisandru
EXCLUSIV. Medicul Adrian Marinescu dezvăluie amănunte esențiale despre vaccinul anti-COVID. Ce se întâmplă până la formarea anticorpilor, în perioada dintre dozele de vaccin administrate + Pot fi vaccinate femeile gravide?
Adrian Marinescu, medic specialist la Institutul Naţional de Boli Infecţionase „Matei Balş”

Prima tranșă pentru achiziționarea vaccinului a fost deja plătită, anunțul fiind făcut de ministrul finanțist Florin Cîțu. Deși vaccinul anti-COVID nu a ajuns încă în România, toată lumea vrea să știe cât mai multe amănunte legate de acest produs și tot mai multe întrebări legate de prospect sunt puse în spațiul public, în condițiile în care nici chiar medicii nu cunosc totul despre efectele lui.

Însă acest vaccin este considerat soluția salvatoare pentru a imuniza o mare parte a populației și pentru a descongestiona spitalele sufocate de cazurile de bolnavi cu forme medii și severe pentru care bătălia se duce în ATI-urile depășite de situația alarmantă în care ne aflăm.

GÂNDUL.RO aduce informații noi, ÎN EXCLUSIVITATE, legate de vaccinul anti-COVID. Răspunsurile la întrebările GÂNDUL.RO au fost oferite de Adrian Marinescu, medic infecționist la Institutul Matei Balș.

Sunt informații foarte importante în acest context medical dificil prin care trece întreaga planetă, nu numai România, așteptate cu nerăbdare de toți cei care percep viitoarea vaccinare anti-COVID ca singura metodă prin care ”ucigașul tăcut” poate fi învins.

Adrian Marinescu: ”După a doua doză vom avea o siguranță clar mai mare”

Medicul Adrian Marinescu răspunde, înainte de toate, unei întrebări care se află pe buzele tuturor. Oamenii doresc să știe dacă pot fi vaccinați anti-COVID în cazul în care s-au vaccinat și antigripal, mulți dintre ei temându-se că vor apărea efecte secundare nedorite sau, și mai rău, că nici măcar nu se vor putea vaccina împotriva noului coronavirus dacă s-au vaccinat împotriva gripei.

Totodată, GÂNDUL.RO i-a adresat medicului Marinescu și o întrebare… ”fierbinte”, legată de anticorpii care se pot dezvolta – sau nu – între cele două doze de vaccin anti-COVID administrate și dacă, o anumită perioadă de timp, va trebui să existe un ”auto-lockdown”.

GÂNDUL.RO: Cei care au făcut vaccinul antigripal, după cât timp se pot vacina anti-COVID?

Medicul Adrian Marinescu: Vaccinul anti-COVID poate fi făcut imediat după vaccinul antigripal. Recomandarea mea este să fie o perioadă de pauză de o săptămână.

GÂNDUL.RO: Dacă anticorpii se formează abia după a doua doză (7 zile între prima și a doua doză și două-trei săptămâni după administrarea dozei a doua), în această perioadă de aproape 30 de zile, persoana care intră în contact cu coronavirusul poate face boala?

Medicul Adrian Marinescu: DA, poate să facă boala dacă nu are un titru (n.red. –  cantitate de substanță activă, exprimată în grame, care se află dizolvată într-un mililitru de soluție) corespunzător de anticorpi. Personal, cred că și după prima doză vor fi anticorpi, dar după a doua doză vom avea o siguranță clar mai mare.

GÂNDUL.RO: În perioada dintre prima și a doua doză, când e posibil să nu se dezvolte anticorpi, e necesar un fel de  auto-lockdown? E recomandat?

Medicul Adrian Marinescu: Va exista o minoritate la vaccinare…cei care nu vor avea anticorpi. Se întâmplă la orice vaccin. În cazul lor nu se va face altceva cu ocazia acestei campanii.

”Practic, sistemul imunitar va fi pregătit la un al doilea contact cu virusul”

Administrarea unui astfel de vaccin anti-COVID așteptat atât de medici, cât și de oamenii afectați, la toate nivelurile societății, de această pandemie, impune – firește – o supraveghere imunologică atentă a tuturor persoanelor care vor fi vaccinate.

Mai mult, există și riscul ca unele persoane vaccinate să dezvolte un număr redus de anticorpi, iar medicul Adrian Marinescu oferă explicații esențiale, ÎN EXCLUSIVITATE.

GÂNDUL.RO: Cine și cum va realiza supravegherea imunologică a tuturor persoanelor care vor fi vaccinate anticovid, cine îi va testa antigen și cine va plăti aceste proceduri?

Medicul Adrian Marinescu: Partea de supraveghere nu este încă stabilită…

GÂNDUL.RO: Cei care vor dezvolta un număr mic de anticorpi vor rămâne cu risc crescut de contaminare?

Medicul Adrian Marinescu: Teoretic da, dar există și limfocitele T cu memorie. Practic, sistemul imunitar va fi pregătit la un al doilea contact cu virusul.

”Femeile gravide nu vor face, cel puțin deocamdată, vaccinul pentru că…”

Vaccinul anti-COVID ridică numeroase semne de întrebare, iar unul dintre acestea este cel referitor la femeile gravide. Medicul Adrian Marinescu a răspuns, în exclusivitate pentru GÂNDUL.RO, și la această întrebare.

GÂNDUL.RO: Cei care au trecut deja prin boală vor fi vaccinați anti-COVID?

Medicul Adrian Marinescu: Se vor vaccina și cei care au trecut prin boală. Pentru a avea siguranța unui răspuns imun bun.

GÂNDUL.RO: Dar cei care sunt predispuși la alergii?

Medicul Adrian Marinescu: Istoricul clar de alergie este o contraindicație, dar să fie cu dovezi clare ca, de exemplu, șocul anafilactic.

GÂNDUL.RO: Femeile gravide pot fi vaccinate anti-COVID?

Medicul Adrian Marinescu: Femeile gravide nu vor face, cel puțin deocamdată, vaccinul pentru că nu există date suficiente. Oricum, raportul EMA (n.red. – European Medicines Agency) va veni curând cu toate precizările de rigoare.

Cristi Borcea, anunţul momentului. Nu e glumă: ”Valentina vrea asta!” Lovitură de teatru în familia...
BOMBĂ: Cătălin Scărlătescu s-a căsătorit! Ea este ALEASA
FOTO. Adelina Pestrițu, apariție interzisă pe plajele din Egipt, în costum de baie!
A aflat că are iubit și a rămas șocat! Tavi, Clonda, la un pas să...
Larisa Iordache, probleme de sănătate! Infecţie la nivelul rinichilor în timpul calificării la Jocurile Olimpice...
Aplicația utilizată de autorități pentru a accesa telefoanele infractorilor a fost spartă. Motivul e cu...
Incident periculos în Israel: O rachetă siriană a explodat în aproprierea unui reactor nuclear
BANCUL ZILEI – Un tip urât are parte de o partidă grozavă de sex
Un deputat AUR susține că a trăit din alocația copiilor și câștiguri la loto. A...
BOMBĂ: Cătălin Scărlătescu s-a căsătorit! Ea este ALEASA
ROMÂNCA născută într-o familie de evrei considerată cea mai TEMUTĂ femeie din lume. Nici Elena...
ULTIMA ORĂ! Nu toţi credincioșii vor putea asista la slujba de Înviere! Purtătorul de cuvânt...
Ofertele eMAG care vin la fix înainte de Paște: catalogul cu cele mai bune reduceri...
Ce a făcut vedeta din „Storage Wars” Brandi Passante după deâspărțirea de Jarrod
Informația care cutremură România: A fost găsită moartă în baie. Un final tragic...
David Beckham, plin de pătrățele la 45 de ani. Ce mănâncă și cum se antrenează
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Cine este femeia care conduce o companie de 1 miliard de euro, cu mii de...
Inchide