EXCLUSIV. Medicul Adrian Marinescu dezvăluie amănunte esențiale despre vaccinul anti-COVID. Ce se întâmplă până la formarea anticorpilor, în perioada dintre dozele de vaccin administrate + Pot fi vaccinate femeile gravide?

EXCLUSIV. Medicul Adrian Marinescu dezvăluie amănunte esențiale despre vaccinul anti-COVID. Ce se întâmplă până la formarea anticorpilor, în perioada dintre dozele de vaccin administrate + Pot fi vaccinate femeile gravide?
Dr. Adrian Marinescu, director medical al Institutul „Matei Balș” din Capitală

Prima tranșă pentru achiziționarea vaccinului a fost deja plătită, anunțul fiind făcut de ministrul finanțist Florin Cîțu. Deși vaccinul anti-COVID nu a ajuns încă în România, toată lumea vrea să știe cât mai multe amănunte legate de acest produs și tot mai multe întrebări legate de prospect sunt puse în spațiul public, în condițiile în care nici chiar medicii nu cunosc totul despre efectele lui.

Însă acest vaccin este considerat soluția salvatoare pentru a imuniza o mare parte a populației și pentru a descongestiona spitalele sufocate de cazurile de bolnavi cu forme medii și severe pentru care bătălia se duce în ATI-urile depășite de situația alarmantă în care ne aflăm.

GÂNDUL.RO aduce informații noi, ÎN EXCLUSIVITATE, legate de vaccinul anti-COVID. Răspunsurile la întrebările GÂNDUL.RO au fost oferite de Adrian Marinescu, medic infecționist la Institutul Matei Balș.

Sunt informații foarte importante în acest context medical dificil prin care trece întreaga planetă, nu numai România, așteptate cu nerăbdare de toți cei care percep viitoarea vaccinare anti-COVID ca singura metodă prin care ”ucigașul tăcut” poate fi învins.

Adrian Marinescu: ”După a doua doză vom avea o siguranță clar mai mare”

Medicul Adrian Marinescu răspunde, înainte de toate, unei întrebări care se află pe buzele tuturor. Oamenii doresc să știe dacă pot fi vaccinați anti-COVID în cazul în care s-au vaccinat și antigripal, mulți dintre ei temându-se că vor apărea efecte secundare nedorite sau, și mai rău, că nici măcar nu se vor putea vaccina împotriva noului coronavirus dacă s-au vaccinat împotriva gripei.

Totodată, GÂNDUL.RO i-a adresat medicului Marinescu și o întrebare… ”fierbinte”, legată de anticorpii care se pot dezvolta – sau nu – între cele două doze de vaccin anti-COVID administrate și dacă, o anumită perioadă de timp, va trebui să existe un ”auto-lockdown”.

GÂNDUL.RO: Cei care au făcut vaccinul antigripal, după cât timp se pot vacina anti-COVID?

Medicul Adrian Marinescu: Vaccinul anti-COVID poate fi făcut imediat după vaccinul antigripal. Recomandarea mea este să fie o perioadă de pauză de o săptămână.

GÂNDUL.RO: Dacă anticorpii se formează abia după a doua doză (7 zile între prima și a doua doză și două-trei săptămâni după administrarea dozei a doua), în această perioadă de aproape 30 de zile, persoana care intră în contact cu coronavirusul poate face boala?

Medicul Adrian Marinescu: DA, poate să facă boala dacă nu are un titru (n.red. –  cantitate de substanță activă, exprimată în grame, care se află dizolvată într-un mililitru de soluție) corespunzător de anticorpi. Personal, cred că și după prima doză vor fi anticorpi, dar după a doua doză vom avea o siguranță clar mai mare.

GÂNDUL.RO: În perioada dintre prima și a doua doză, când e posibil să nu se dezvolte anticorpi, e necesar un fel de  auto-lockdown? E recomandat?

Medicul Adrian Marinescu: Va exista o minoritate la vaccinare…cei care nu vor avea anticorpi. Se întâmplă la orice vaccin. În cazul lor nu se va face altceva cu ocazia acestei campanii.

”Practic, sistemul imunitar va fi pregătit la un al doilea contact cu virusul”

Administrarea unui astfel de vaccin anti-COVID așteptat atât de medici, cât și de oamenii afectați, la toate nivelurile societății, de această pandemie, impune – firește – o supraveghere imunologică atentă a tuturor persoanelor care vor fi vaccinate.

Mai mult, există și riscul ca unele persoane vaccinate să dezvolte un număr redus de anticorpi, iar medicul Adrian Marinescu oferă explicații esențiale, ÎN EXCLUSIVITATE.

GÂNDUL.RO: Cine și cum va realiza supravegherea imunologică a tuturor persoanelor care vor fi vaccinate anticovid, cine îi va testa antigen și cine va plăti aceste proceduri?

Medicul Adrian Marinescu: Partea de supraveghere nu este încă stabilită…

GÂNDUL.RO: Cei care vor dezvolta un număr mic de anticorpi vor rămâne cu risc crescut de contaminare?

Medicul Adrian Marinescu: Teoretic da, dar există și limfocitele T cu memorie. Practic, sistemul imunitar va fi pregătit la un al doilea contact cu virusul.

”Femeile gravide nu vor face, cel puțin deocamdată, vaccinul pentru că…”

Vaccinul anti-COVID ridică numeroase semne de întrebare, iar unul dintre acestea este cel referitor la femeile gravide. Medicul Adrian Marinescu a răspuns, în exclusivitate pentru GÂNDUL.RO, și la această întrebare.

GÂNDUL.RO: Cei care au trecut deja prin boală vor fi vaccinați anti-COVID?

Medicul Adrian Marinescu: Se vor vaccina și cei care au trecut prin boală. Pentru a avea siguranța unui răspuns imun bun.

GÂNDUL.RO: Dar cei care sunt predispuși la alergii?

Medicul Adrian Marinescu: Istoricul clar de alergie este o contraindicație, dar să fie cu dovezi clare ca, de exemplu, șocul anafilactic.

GÂNDUL.RO: Femeile gravide pot fi vaccinate anti-COVID?

Medicul Adrian Marinescu: Femeile gravide nu vor face, cel puțin deocamdată, vaccinul pentru că nu există date suficiente. Oricum, raportul EMA (n.red. – European Medicines Agency) va veni curând cu toate precizările de rigoare.

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel Dragomir, declaraţii halucinante: 'Nu îmi pare rău că sunt aici'
FOTO. Cum mai arată Diana Gureșoaie, „Strâmba lui Dodel”. Fosta iubită a lui Cristi Tănase...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
VIDEO Un consilier PNL a uitat să închidă camera în timpul unei ședințe pe Zoom...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Oana Radu, acuzații dure la adresa fostului soț: ,,Mi-a spus că ne bate pe amândouă”....
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Șoferii care circulă prea încet, „vânați” cu drona - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Devine obligatoriu în România. Anunț la Guvern chiar azi, 29 martie: Voi scrie în lege...
Apple ar urma să lanseze noi iPad-uri, după un an de pauză
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Patrick, sentimente ascunse pentru Giuly!? Patrick și Robert au purtat o discuție pe tema acestui...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Viteză fără precedent! O universitate a creat Internetul de 4,5 milioane de ori mai rapid