Coronafobia, o nouă tulburare care apare din cauza pandemiei de COVID-19

Publicat: 15 03. 2021, 22:36
Actualizat: 15 03. 2021, 22:37
Coronafobia, o nouă tulburare care apare din cauza pandemiei de COVID-19 / Sursă FOTO: Shutterstock

Coronafobia, o nouă tulburare cauzată de SARS-CoV-2, este definită de cercetători drept un răspuns excesiv din cauza fricii de a contracta virusul.

Cercetătorii care au ajutat la crearea termenului de coronafobie, la sfârșitul anului trecut, spun că aceasta este un nou tip de anxietate specific COVID-19.

Oamenii de știință au definit coronafobia după ce au analizat aproape 500 de studii referitoare la panica pe care oamenii o simțeau în timpul pandemiei.  Astfel coronafobia este „un răspuns excesiv declanșat de frica de a contracta virusul care cauzează COVID-19, ducând la îngrijorarea excesivă însoțită de simptomele fiziologice, stres puternic legat de pierderea unei persoane sau ocupațională, comportamente accentuate referitoare la măsurile de siguranță și evitarea locurilor și situațiilor publice, provocând o afectare marcată a funcționării vieții de zi cu zi”.

Coronafobia, o nouă tulburare

Cercetătorii au enumerat mai mulți factori care pot duce la coronafobie. Printre aceștia se regăsesc incertitudinile care apar odată cu pandemia (cum ar fi posibila contractare a COVID-19 sau nesiguranța locului de muncă). Printre acestea se regăsesc adoptarea de noi practici și comportamente de evitare și anxietatea care se poate dezvolta când cineva aude că lideri din lume și celebrități celebre au contractat virusul.

Una McCann, MD, profesor de Psihiatrie, a declarat pentru publicația Health că „anxietatea este o reacție normală și sănătoasă la lucruri periculoase”. De asemenea, aceasta este și director al Programului de tulburări de anxietate Școala de Medicină Johns Hopkins. Expertul a explicat că anxietatea este un răspuns pe care oricine îl poate dezvolta în perioadele de stres.

Cercetările au arătat că îngrijorările legate de COVID-19 au dus la niveluri mai mari de anxietate.

Simptome ale coronafobiei

Lily Brown, director al Centrului pentru Tratamentul și Studiul Anxietății de la Universitatea din Pennsylvania, a făcut câteva precizări pentru Health. Aceasta susține că mulți oameni se întreabă dacă nivelul lor de anxietate cu privire la COVID-19 este normal sau dacă sunt prea îngrijorați. Pentru a-i ajuta să-și dea seama, aceasta le spune pacienților să își analizeze comportamentul din timpul pandemiei.

„În esență, ești capabil să faci lucrurile pe care trebuie să le faci pentru a trăi o viață relativ împlinită? Ești capabil să te conectezi cu oamenii? Ești capabil să-ți iei alimente? Ești capabil să îți îndeplinești îndatoririle la locul de muncă dacă ai reușit să îți păstrezi locul de muncă?”, a explicat Brown.

Femeile resimt mai mult anxietatea decât bărbații în pandemie

„Deseori, atunci când oamenii au tulburări de anxietate aceasta începe să se extindă, astfel încât devine din ce în ce mai dificil să-și îndeplinească obligațiile și să își satisfacă nevoile”, a mai explicat specialistul.

Cercetările lui Brown au arătat că, în medie, femeile resimt mai mult decât bărbații anxietatea în timpul pandemiei. Femeile au spus că au o anxietate mai mare decât bărbații în legătură cu îmbolnăvirea membrilor familiei. De asemenea, și în privința răspândirii virusului în mod accidental femeile se declară mai îngrijorate.

Tinerii, îngrijorați cu privire la viitorul lor

Brown a constatat, de asemenea, că persoanele mai tinere se confruntă cu o creștere a nivelului de anxietate. Acestf apt poate fi cauzat nu doar de virusul în sine, ci și de efectul incert pe care pandemia îl poate avea asupra viitorului lor.

„[Aceste grupuri], în special, ar trebui să fie cu adevărat atente dacă încep să experimenteze oricare dintre acele deficiențe funcționale. Dacă acestea sunt identificate, atunci ar fi bine să caute ajutor”, a fost îndemnul lui Brown.

De asemenea, aceasta recomandă și limitarea folosirii rețelelor de social media întrucât pot fi un factor important în creșterea nivelului de anxietate.