GÂNDUL LIVE. Psihologul Adriana Petrescu: „Partea bună a pandemiei: A venit și a arătat adevărul” / „Multe cupluri s-au ascuns în spatele programului”

GÂNDUL LIVE. Psihologul Adriana Petrescu: „Partea bună a pandemiei: A venit și a arătat adevărul” / „Multe cupluri s-au ascuns în spatele programului”
GÂNDUL LIVE. Psihologul Adriana Petrescu: „Partea bună a pandemiei: A venit și a arătat adevărul” / „Multe cupluri s-au ascuns în spatele programului”
Publicat: 16/02/2021, 12:34
Actualizat: 16/02/2021, 13:26

Psihologul Adriana Petrescu a vorbit, la GÂNDUL LIVE, despre rolul esențial al femeii în societate și familie, mai ales în pandemie. Pe de altă parte, specialista a subliniat „partea bună” a crizei Covid, care a venit și a arătat adevărul. „Multe cupluri s-au ascuns în spatele programului…”, a declarat aceasta, în emisiunea moderată de Emma Zeicescu și Bogdan Pavel.

„Ne întoarcem la ancestralul nostru. M-am uitat peste studiu, relevă o normalitate, am zâmbit. Multe generații negau această putere a femeii. A venit pandemia și a arătat că femeile își echilibrează cumva viața între ce se întâmplă în casă și responsabilitatea profesională, pe când bărbații au fost mult mai interesați de responsabilitatea profesională.

Complementaritatea nu ne este educată, nu ne este arătată în cadrul familiei. Foarte rar se pune accent pe ea. E absolut clar că ne e mult mai ușor să facem anumite lucruri, pe când bărbaților le e mai ușor să facă alte lucruri.

Femeia, stând în casă, cu responsabilități, cumva nu poate lăsa acele responsabilități casnice deoparte. Le are „sub nas”. Femeia vede praful, pe bărbat nu-l interesează.

Aici se îmbină foarte multe. Foarte mulți bărbați sunt educați de femei. Sunt educați de mici că nu e treaba lor să dea cu aspiratorul. Ci să joace fotbal.

„Avem acel dat natural de a face ordine”

Când creștem mari, noi, femeile, avem acel dat natural de a face ordine. Aici se naște viața, în ordine. Noi, ca să explic foarte plastic, treaba noastră e în casă, iar a bărbatului în jurul casei. Bărbatul e cel care vânează. Să știi că în mod normal bărbații sunt remunerați mai bine decât femeile. E o discuție planetară, femeile se revoltă că primesc mai puțin. Bărbatul trebuie să asigure acea susținere financiară a familiei. Nouă ni se mai adaugă: crescutul copiilor, ștersul prafului, vasele de chiuvetă. O femeie muncește mult mai mult în casă. Pe lângă job, ceea ce e în jurul laptopului, tot femeia se ocupă. Aș adăuga nivelul de anxietate. Tu, ca și femeie, îți stă pe creier că vasele sunt în chiuvetă. Bărbaților, nu.

„Pandemia a venit și a arătat adevărul”

Pe bărbați îi răsfățăm noi. Dau exemplu în familia mea. Prefer să spăl vase, dar lucrurile sunt foarte clare: trebuie să mă ajute partenerul, altfel scot flăcări. Când ne uităm tăios! E transmisă din generație în generație.

Partea bună a pandemiei: a venit și a arătat adevărul. Multe cupluri s-au ascuns în spatele programului. Seara nu ai chef de nimic. Înainte de pandemie, foarte multe cupluri aveau conflicte în weekend sau în concediu. A venit pandemia și ne-a pus o întrebare: ne e bine cu noi înșine? Robotizarea asta impusă de minte, evident, devii robotizat, ți se tocesc niște simțuri. Dintr-o dată, în pandemie, automat, ne-am pus întrebări ce ne dorim… Ne uităm în jurul nostru. Primii au fost partenerii de viață și copiii. Nu știu dacă voi ați surprins acea știre, de peste Ocean, în care s-a instituit o urgență națională, când 3 milioane de femei au decis să stea acasă cu copiii, să nu mai revină la muncă.

E vorba de complementaritate. Femeile sunt infinit mai creative, mai harnice. Noi suntem foarte perfecționiste. Dacă societatea ar merge pe mâna femeilor, ar evolua mai repede.

„Am lăsat o haită de bărbați nervoși să ia deciziile”

Deocamdată suntem o societate care se așază. Noi nu prea avem reprezentanță feminină în zonele de decizie, care ne afectează. Am lăsat o haită de bărbați nervoși să ia deciziile. Vocea femeii nu e foarte clar auzită în România.

Tiparul promovat e de două feluri: ori frumoasa zână ori cea foarte vulgară, care își face loc cu coatele. Unde e femeia normală? Educată?

Eu nu am observat în politica românească… Oricum, am să rămân cu fraza că noi suntem perfecte și perfecționismul sperie, aș lua-o ca pe un compliment. Până în martie vine Dragobetele.

Pandemia a relevat realitatea. S-au născut și foarte mulți copii. Unde cuplurile s-au despărțit… A fost foarte bine așa, că s-a văzut în pandemie ce era de văzut.”, a declarat Adriana Petrescu la GÂNDUL LIVE.

Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire frapantă despre vaccin
EXCLUSIV. A aflat cine e amanta lui Reghe! Prodanca a făcut mare scandal. Poliția a...
FOTO. Cât de mult a slăbit Oana Roman! Acum vrea să apeleze la operații estetice...
Ce se întâmplă dacă iei antiinflamatoare prea des. Ai putea ajunge să ai nevoie de...
O mai știi pe Irina de la A.S.I.A? Uite cum arată la 42 de ani,...
Motivul pentru care Ilie Năstase o sfătuiește pe Simona Halep să nu rateze Wimbledonul |...
Incendiu la Spitalul de Copii „Sfânta Maria” din Iaşi. Bilanţ: 31 persoane evacuate VIDEO
BANCUL ZILEI – Amor nebun cu vecina, din răzbunare!
Un spion chinez a fugit în SUA și ar fi divulgat date despre originea COVID....
EXCLUSIV. A aflat cine e amanta lui Reghe! Prodanca a făcut mare scandal. Poliția a...
Ce declanşează la FEMEI dorinţa de a FACE sex? Răspunsul cercetătorilor este neaşteptat
Vă amintiți de momentul „Basic Instinct”? S-a întâmplat din nou, în direct la TV, iar...
Vestea care cutremură lumea muzicii românești: Celebrul artist a murit la doar 49 de ani
Vestea momentului pentru românii care ies la pensie! Decizia pe care o pregătește Guvernul (SURSE)
Misterul care a uluit România! Nu a mai văzut nimeni așa ceva. Minunea produsă de...
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Lacul din România care deţine 3 recorduri mondiale se redeschide vineri pentru scăldat. Apa lacului...