CORONAVIRUS. Profesorul Alexandru Rafila, avertisment: ”De la 1% cazuri pozitive acum patru săptămâni, am ajuns la 3%. Avem o problemă de sănătate publică”

Publicat: 19 06. 2020, 14:40
Actualizat: 19 06. 2020, 14:41
Ministerul Sănătății: Numărul de locuri de la Rezidențiat, suplimentat cu 418

Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, trage un nou semnal de alarmă după ce media cazurilor zilnice întregistrate în criza medicală indusă de noul coronavirus a crescut de la 1-1,5% la 3% în ultima săptămână.

Din păcate, conform informațiilor oficiale publicate de Grupul de Comunicare Strategică, numărul de îmbolnăviri – ca medie – s-a dublat într-o singură săptămână. Ceea ce se traduce printr-o nedorită revenire la perioada de la sfârșitul stării de urgență. 

Măsurile de relaxare care au fost luate după implementarea stării de alertă și ridicarea stării de urgență i-au determinat pe foarte mulți dintre români să abordeze cu superficialitate distanțarea socială și celelalte moduri de a se proteja și de a-i proteja pe ceilalți, iar rezultatul este, iată, unul îngrijorător.

”Avem o săptămână de creștere de la 150 de cazuri în medie, la 265. Media ultimei săptămâni arată o dublare a numărului de cazuri față de media săptămânii anterioare. S-a stabilizat procentul cazurilor pozitive la 3%, zilnic, față de 1 – 1,5% cât aveam acum 3 – 4 săptămâni. Ne-am întors la o valoare mult mai importantă față de perioada de la sfârșitul stării de urgență. Să vedem dacă această creștere se stabilizează în jurul acestei valori”, avertizează Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila: ”Mulți sperau ca transmiterea să dispară vara…”

Profesorul Alexandru Rafila nu se ferește să spună că ne aflăm, acum, în fața unei probleme de sănătate publică, dar lucrurile ar putea fi ținute sub control, așa cum s-a întâmplat în ultimele luni, dacă monitorizarea va fi permanentă, iar oamenii vor respecta toate măsurile de protecție.

E adevărat că a existat și speranța că, la sosirea verii, numărul cazurilor de îmbolnăvire va scădea, însă – prind statisticile întocmite la nivel mondial – a crescut numărul cazurilor de infecție cu noul coronavirus chiar și în țările cu temperaturi ridicate.

”Lucrurile pot fi ținute sub control dacă se vor îmbolnăvi mai multe persoane tinere, fără boli, dar situația poate deveni îngrijorătoare dacă boala va afecta mai multe persoane vârstnice. Important e ce facem acum, controlăm evoluția și intrăm pe pantă descendentă sau lucrurile vor evolua și numărul de cazuri va crește. Ne găsim în fața unei probleme de sănătate publică. Este important să ne concentrăm să încurajăm oamenii să respecte măsurile de protecție care pot face diferența între o vară acceptabilă din punct de vedere al infectărilor și o vară agitată cu diverse probleme care pot apărea în focar sau intensificarea transmiterii comunitare. Mulți sperau ca transmiterea să dispară vara, dar numărul de cazuri crește în țări cu temperaturi ridicate”, a mai spus Alexandru Rafila, potrivit digi24.ro.