DECLARAȚII. Arafat: Nu ai cum să vezi 555 de cazuri şi să vii să spui că o să relaxăm în plus

Publicat: 08 07. 2020, 21:14
Actualizat: 08 07. 2020, 21:15
Foto: Hepta

Secretarul de stat Raed Arafat spune că nu se poate vorbi, în acest moment, de o nouă etapă de relaxare a restricţiior, cât timp în România s-au înregistrat 555 cazuri noi de coronavirus în 24 de ore.

Nu ai cum să vezi 555 de cazuri şi să vii să spui că o să relaxăm în plus. Aşteptăm să vedem ce se întâmplă cu aceste cazuri”, a spus Raed Arafat, miercuri seara, la Digi 24.
Întrebat despre redeschiderea restaurantelor, Arafat a spus că se va lua o decizie în curând.

„Suntem în a doua săptămână şi nu cred. Mai avem 4 – 5 zile pentru a spune. Nu are cum să se îmbunătăţească această situaţie”, a răspuns Arafat.

Şeful DSU a menţionat că OMS a realizat o listă cu cele mai periculoase activităţi.

Potrivit acestuia, în zona roşie sunt teatrele în spaţiu închis, lăcaşele de cult, transportul public în comun, transportul cu avioanele, sporturile de contact, petrecerile în interior, barurile, cluburile de noapte.

La nivel portocaliu sunt sălile de fitness, frizeria, stomatologia, lucrul la birou, cu mai multe persoane, restaurantele în spaţiu închis.

Raed Arafat, reacție după creșterea semnificativă a cazurilor

„Lipsa respectării unor reguli de către o parte din populație, de către operatori economic a dus la o creștere continuă prin transmitere comunitară. Avem creștere semnificativă continuă. Trendul e în creștere și singura soluție e ca populația să se convingă că trebuie să respecte regulile care s-au solicitat și să nu asculte campaniile care îndeamnă să nu le respecte. Astea sunt probleme serioase care vor duce la creștere mai departe”, a răbufnit șeful DSU.

„Avem nevoie de o legislație clară pe carantină, izolare, luarea deciziilor, altfel instrumentele pe care putem interveni sunt mai puține, suntem vulnerabili pe decizii, iar acestea devin ușor contestabile. E nevoie de lege care să ne permită să luăm măsuri cum sunt în toată lumea. Trebuie să fie măsura izolării, a carantinării, nu putem vorbi doar de libertatea individului, trebuie să vorbim și de drepturile celor din jurul lui.

Nu poate nimeni să spună: dreptul meu e să fac ce vreau, știu că sunt infectat dar nu mă interesează. Trebuie găsite mijloace prin care să putem să izolăm, să carantinăm o persoană din punct de vedere medical până când e sigură pentru comunitate și poate să se întoarcă în comunitate sau în izolare la domiciliu”, cere Raed Arafat.