ȘOC. Raed Arafat reacționează după numărul record de infectări. Ce riscă România dacă nu face asta!

ȘOC. Raed Arafat reacționează după numărul record de infectări. Ce riscă România dacă nu face asta!
ȘOC. Raed Arafat reacționează după numărul record de infectări. Ce riscă România dacă nu face asta! / Sursa FOTO: capital.ro
Publicat: 08/07/2020, 13:54

Șeful DSU, Raed Arafat, a reacționat imediat ce s-a anunțat un număr record de infectări cu Covid-19. „Avem nevoie de o lege ca să putem lua măsuri”, transmite „părintele” SMURD, cu referire directă la un controversat proiect de lege pregătit de Guvernul Orban.

În direct la Digi24, Raed Arafat a spus că se constată în România o creștere continuă a numărului de infectări, prin transmitere comunitară. Trendul va continua dacă nu se respectă anumite reguli de către populație, însă Raed Arafat dă vina și pe absența unei legislații clare în domeniu, privind carantina din punct de vedere medical.

Raed Arafat acuză neseriozitatea cetățeanului

Lipsa respectării unor reguli de către o parte din populație, de către operatori economic a dus la o creștere continuă prin transmitere comunitară. Avem creștere semnificativă continuă. Trendul e în creștere și singura soluție e ca populația să se convingă că trebuie să respecte regulile care s-au solicitat și să nu asculte campaniile care îndeamnă să nu le respecte. Astea sunt probleme serioase care vor duce la creștere mai departe”, a răbufnit șeful DSU.

Raed Arafat mai spune că, „din discuțiile cu colegii care urmăresc situația, reiese că, la acest moment, dacă lumea nu începe să respecte mai mult regulile și să-i respecte pe cei care le respectă, riscul de a continua să crească numărul de infectări e destul de serios”.

Problema e că, afirmă reputatul medic, „am luat măsuri de relaxare care s-au ținut, dar pentru relaxare trebuia să existe măsuri compensatorii, măsurile compensatorii sunt în responsabilitatea individului – portul măștilor, spălatul pe mâini, fără zone aglomerate, să eviți anumite comportamente care altădată erau normale, dar acum trebuie să ai grijă la ele”.

Șeful DSU dă vina și pe „campaniile negaționiste”

Ce s-a întâmplat în ultima perioadă reprezintă o „intensificare a campaniilor negaționiste care spun că virusul nu există sau care folosește ideea libertății individuale, cum că orice om are dreptul să refuze să respecte regulile”, este convins Raed Arafat.

În opinia sa, „aceste campanii au avut un efect, fiind destinate unei categorii de oameni. Fiecare campanie a avut efecte asupra unei categorii de oameni. Lăsăm foarte mulți oameni să rămână liberi, să circule și să facă orice, nu se poate impune măsura izolării sau carantinării. Sunt oameni care au plecat din spital fiind simptomatici sau au refuzat internarea, nimeni nu știe în comunitate cum se comportă, această situație agravează acum situația generală, ceea ce poate duce la o creștere mai mare a cazurilor”.

Controversat proiect de lege pregătit de Guvernul Orban

Raed Arafat a vorbit și despre ce este de făcut, cu trimitere directă la o lege pe care o pregătește Guvernul Orban, prin care se poate decide instituirea carantinei obligatorii pentru persoanele suspecte.

Avem nevoie de o legislație clară pe carantină, izolare, luarea deciziilor, altfel instrumentele pe care putem interveni sunt mai puține, suntem vulnerabili pe decizii, iar acestea devin ușor contestabile. E nevoie de lege care să ne permită să luăm măsuri cum sunt în toată lumea. Trebuie să fie măsura izolării, a carantinării, nu putem vorbi doar de libertatea individului, trebuie să vorbim și de drepturile celor din jurul lui.

Nu poate nimeni să spună: dreptul meu e să fac ce vreau, știu că sunt infectat dar nu mă interesează. Trebuie găsite mijloace prin care să putem să izolăm, să carantinăm o persoană din punct de vedere medical până când e sigură pentru comunitate și poate să se întoarcă în comunitate sau în izolare la domiciliu”, cere Raed Arafat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trei turiști s-au pozat goi pe una dintre cele mai importante atracții din Namibia