Dezvăluirile unui medic cardiolog: „Sunt pacienţi care vin după COVID-19 cu infarct. Boala le-a sensibilizat arterele”

Publicat: 29 09. 2021, 17:17
Actualizat: 29 09. 2021, 17:18
Sursă foto: Theodora Benedek/Facebook

Theodora Benedek, șefa Clinicii de Cardiologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş, a mărturisit, miercuri, de Ziua Mondială a Inimii, că pacientul cardiovascular care este infectat cu COVID-19 riscă să dezvolte o formă severă a bolii, drept urmare, recomandă vaccinarea.

Există o declaraţie foarte hotărâtă a Societăţii Europene de Cardiologie în această privinţă, care a fost lansată încă din prima perioadă a pandemiei, când se discuta pe marginea vaccinurilor, dacă sunt sau nu periculoase. Riscul de efecte adverse la vaccin există, nu există un vaccin perfect care să nu dea o reacţie adversă, dar dacă eşti bolnav cardiovascular şi faci COVID-19, riscul de a face o formă severă este mult mult mai mare. Aşa că Societatea Europeană de Cardiologie recomandă cu tărie bolnavilor cardiovasculari să facă schema de vaccinare completă„, a declarat, pentru Agerpres dr. Theodora Benedek.

”Boala le-a sensibilizat arterele”

Medicul cardiolog spune că sunt pacienţi care fac infarct miocardic după ce au avut COVID-19, motiv pentru care se impune tratarea continuă a pacienţilor cardiovasculari și este important să nu existe sincope aşa cum au fost în prima parte a perioadei de pandemie.

Sunt pacienţi care vin după COVID-19 cu infarct miocardic, tocmai pentru că acest COVID-19 le-a sensibilizat arterele coronare şi au dezvoltat infarct. Noi, cardiologii, trebuie să facem front comun cu tot corpul medical şi să încercăm să organizăm cursurile de diagnostic, de tratament, de tratament intervenţional, să păstrăm unele dintre proceduri fiindcă nu se poate să laşi pacientul cardiovascular netratat, numai pentru faptul că este pandemie, a mai precizat şefa Clinicii de Cardiologie din cadrul SCJU Târgu Mureş.

Peste un milion de români suferă de o boală cardiacă ischemică

Concluziile unui raport european privind situaţia bolilor cardiovasculare şi a recuperării cardiovasculare indică faptul că rata de deces din cauză cardiovasculară este de trei ori mai mare în ţara noastră comparativ cu media europeană.

Peste un milion de români suferă de o boală cardiacă ischemică şi peste 450.000 au supravieţuit unui stroke. Împreună, cele două afecţiuni sunt responsabile de 38% din decesele din România, boala cardiacă ischemică fiind pe primul loc şi stroke-ul pe locul 2. În anul 2016, boala cardiovasculară ischemică şi stroke-ul au cauzat 550 decese la 100.000 locuitori. Circa 109.000 cazuri noi de accident coronarian acut şi 66.900 cazuri noi de stroke apar în fiecare an în România. Rata de deces de cauză cardiovasculară este de trei ori mai mare în România decât media europeană, iar rata de deces cauzată de stroke este de două ori mai mare„, a arătat dr. Theodora Benedek.