Coșmarul bolnavilor non-COVID din România, fără tratament de mai bine de un an: „Lipsa funcționării ortopediei poate provoca zeci de morți”

Coșmarul bolnavilor non-COVID din România, fără tratament de mai bine de un an: „Lipsa funcționării ortopediei poate provoca zeci de morți”
Un tânăr a murit de COVID-19 Sursă foto: Profimedia.ro
Publicat: 13/04/2021, 09:13
Actualizat: 13/04/2021, 09:30

Organizarea spitalelor în Covid și non-covid i-a lăsat fără tratament pe bolnavii care suferă de alte afecțiuni, iar asociațiile de pacienți atrag atenția că lipsa accesului la servicii medicale și amânarea intervențiilor esențiale pentru bolnavii cronici vor duce, în continuare, la creșterea mortalității. Cele mai multe decese înregistrate în februarie 2021 au avut drept cauză boli ale aparatului circulator şi respirator, pe locul trei fiind tumorile, arată datele transmise de Institutului Naţional de Statistică (INS).

Radu Gănescu, Președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România, atrage atenția într-un interviu pentru GÂNDUL.RO că în perioada pandemiei numărul persoanelor tinere cu probleme cardio-vasculare a crescut: „Dacă până acum aceste persoane cu boli cardi0vasculare erau undeva peste 55 ani-65 ani, acum sunt pacienți și cu vârste între 45 și 55 de ani”, atrage atenția Radu Gănescu.

Cifrele alarmante: A crescut numărul de AVC-uri

„Acest val trei al pandemiei, val la care ne așteptam, închide iar porțile pacienților non-Covid. Faptul că este nevoie de mai multe paturi ATI pentru pacienții COVID-19, înseamnă că alți pacienți care au nevoie de sistemul de sănătate sunt puși pe lista de așteptare, reprogramați, eventual numai cei care sunt urgență se prioritizează. De un an de zile nu s-au găsit alte soluții, soluțiile pentru bolnavii cronici nu au fost soluții care să le vină în ajutor acestor pacienți. Nu orice pacient poate trece în medicina primară și, în general, cei care suferă de afecțiuni cardiovasculare, înainte de pandemie ajungeau prea târziu la medic. Acum, din nefericire, nu mai ajung deloc. A crescut numărul de infarct miocard în rândul lor. A crescut numărul de AVC-uri”, spune Radu Gănescu, președintele COPAC, pentru GÂNDUL.RO.

Radu Gănescu, președintele COPAC. Sursă foto: Facebook

1 din 5 pacienți non-COVID nu a mers la medic în 2020

La nivelul anului 2020, unul din cinci pacienți cronici nu a beneficiat de servicii medicale, potrivit unui studiu derulat de COPAC. Situația nu arată foarte bine nici în anul 2021.

A scăzut numărul multor internări, asta înseamnă că a scăzut numărul pacienților non-diagnosticați. Nu mai avem control asupra acestor patologii non-Covid. Acești 1 din 5 pacienți nu au fost la medic în anul 2020 din patru motive: Ori că spitalul s-a închis, ori că medicul a fost în izolare, ori că trebuia să parcurgă o distanță foarte mare și bineînțeles, de frică. Soluția ar fi fost să lăsăm spitalele pentru alți pacienți, inclusiv pentru COVID, dar să îmbunătățim accesul în ambulatorii și în medicina de familie. Suntem singura țară din Europa care avem spitalele COVID și non-COVID, trebuie făcute circuite în spitale. În afară, spitalele au rămas deschise și pentru pacienții cronici”, mai spune Radu Gănescu pentru GÂNDUL.

Și pacienții non-COVID rămân cu sechele

Vasile Barbu, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților, spune la rândul său, că există zeci de mii de pacienți care sunt la nivel de național pe lista de așteptare pentru a fi tratați în ortopedie. Totodată, acesta atrage atenția că peste 5.000 de persoane cu boli cardiovasculare mor lunar din lipsa la tratament.

Comparativ cu 2019, în fiecare lună, sunt înregistrate cu 5.000 de decese. Decese care puteau fi evitate dacă pacientul avea acces la servicii medicale. Marea majoritate a asociațiilor de pacienți spun aceleași lucru: mai avem și celelalte boli, mai avem și celelalte cazuri. S-a ajuns la aproape 30.000 de morți pe lună în plus. Sunt zeci de mii de pacienți care nu au beneficiat de serviciile medicale. Mulți dintre pacienți mor, iar mulți rămân cu sechele invalidante, din păcate. Acesta este efectul social în timp pe care nimeni nu-l ia în considerare. La noi în România se merge pe sistemul pompieristic”, mai spune Vasile Barbu, președintele ANPP, pentru GÂNDUL.RO.

Barbu: „Ortopedia provoacă zeci de morți”

Situația este dezastruoasă, nu doar la pacienții cu boli cronie, cât și în ortopedie, atragedie atenția Vasile Barbu.

„O parte dintre infarcte, dintre pneumonii, amputările de picioare, inclusiv infarctul mezenteric, se datorează ortopediei. Un pacient care stă la pat nemișcat, un pacient care ia antiinflamatoare pentru terapia durerii, un pacient care ia cu pumnul analgezice își dă sănătatea peste cap. O lipsă de atenție, un management prost pe ortopedie, lipsa funcționării ei, poate provoca zeci de morți, morți care ar putea fi evitate”, mai spune Vasile Barbu.

Vasile Barbu, președintele ANPP. Sursă foto: Facebook

Ce arată datele de la INS

Afecţiunile aparatului circulator şi ale celui respirator apărute pe fondul pandemiei au devenit principalele cauze de deces în rândul pacienţilor din România, depăşind tumorile în topul mortalităţii, se arată într-un raport al Institutului Naţional de Statistică (INS).

Principalele concluzii ale raportului INS:

  • Numărul persoanelor care au decedat în luna februarie 2021 este cu 2.021 mai mare faţă de luna februarie 2020.
  • După primele trei cauze principale de deces, în luna februarie 2021, faţă de luna februarie 2020, s-au înregistrat cu 678 decese mai multe din cauza bolilor aparatului circulator, un număr dublu de decese din cauza bolilor aparatului respirator (3.856 decese în luna februarie 2021, faţă de 1838 decese înregistrate în aceeaşi lună din anul precedent)
  • Cu 678 mai puţine decese având cauză principală tumorile
  • Din luna noiembrie 2020 bolile aparatului respirator devin a doua cauză de deces, iar tumorile trec pe locul trei ca principală cauză de deces.
Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Marilu Dobrescu și Iustin s-au despărțit! Motivul terifiant din spatele separării: „Am început să am...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Halep, lovitură ISTORICĂ! A semnat. Anunțul venit chiar vineri, 19 aprilie
Serviciul militar obligatoriu în România. Ce tactică adoptă țara noastră
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului