Director de la DSP București, anunț îngrijorător: „Oamenii nu mai declară contacții direcți”

Publicat: 22 04. 2021, 11:36
Actualizat: 22 04. 2021, 11:41
Doctorul Oana Nicolescu este de părere că restricțiile trebuie respectate în continuare deoarece cazurile de infectare cu SARS-CoV-2 ajung să fie „deosebit de grave” / Sursă FOTO: Shutterstock

Directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică (DSP) București, dr. Oana Nicolescu, susține că în rândul celor confirmați cu noul COVID-19 există o tendință de a nu mai declara persoanele pe care le-au întâlnit având contact direct cu ele, fapt care duce la creșterea riscului de răspândire a virusului SARS-CoV-2.

Doctorul Oana Nicolescu a susținut într-un interviu pentru Sanatatea.TV si RoHealthReview.ro că persoanele bolnave de COVID-19 evită să spună cu ce persoane au avut contact direct.

„Pot să vă spun că la început…. și vă dau un simplu exemplu, dacă aveam 100 de pozitivi și aveam vreo 500 de contacți direcți, acum dacă avem în momentul de față 100 de pozitivi, contacți direcți avem cred vreo 20. Adică oamenii nu mai declară contacții direcți, merg pe ideea că «stau singur, la birou stau singur». Noi, în de cele mai multe cazuri, încercăm prin această anchetă epidemiologică să aflăm cu cine stă în casă și aflăm că stau cu cineva. Atunci le spunem că și acele persoane ar trebui să intre în carantină, însă primim răspunsuri de genul: «Nu, stați că nu m-am întâlnit, a fost plecat etc.». Adică sunt situații punctuale”, a declarat directorul executiv al DSP București.

Situație îngrijorătoare: Bolnavii COVID-19 nu mai declară persoanele cu care au avut contact

De asemenea, aceasta reiterează importanța respectărilor măsurilor de prevenție și protecție, subliniind că n ueste momentul pentru a lăsa garda jos.

„Ce vreau să subliniez e faptul că, deși în momentul de față vedem că numărul de cazuri pozitive este în scădere, faptul că incidența pe București este în scădere, asta nu înseamnă că nu trebuie să păstrăm mai departe aceleași măsuri pe care le avem și în momentul de față. Pentru că numărul pozitivilor în momentul de față să știți că este mic, dar cazurile sunt deosebit de grave având în vedere ceea ce se întâmplă în momentul de față în secțiile de ATI”, a susținut doctorul Oana Nicolescu.

Peste 12% dintre pacienții bolnavi de COVID-19 internați se află în stare gravă, la Terapie Intensivă. Autoritățile au anunțat miercuri, 21 apriie, că 1.436 dintre cei 11.561 de pacienți bolnavi de coronavirus internați sunt în secțiile ATI. Numărul pacienților internați la ATI a crescut cu patru, întrucât marți erau internați 1.432.