Directorul Pfizer: Este posibil să apară o variantă de Covid rezistentă la vaccin

Publicat: 25 08. 2021, 10:34

Directorul general al Pfizer, Albert Bourla, este îngrijorat de faptul că este „probabil” să apară în cele din urmă o variantă de COVID rezistentă la vaccin.

„De fiecare dată când apare o variantă în lume, oamenii de ştiinţă o cercetează pentru a vedea dacă această variantă poate evita protecţia oferită de vaccinul nostru. Nu am identificat încă una, dar credem că este probabil să apară”, a spus Bourla, potrivit Fox News.

De asemenea, în cazul în care ar apărea o astfel de variantă, acesta spune că Pfizer ar putea produce o nouă versiune a vaccinului, dar în termen de trei luni de la descoperirea sa.

„Am construit un proces care, în termen de 95 de zile din ziua în care identificăm o variantă ca fiind o variantă de îngrijorare, vom putea avea un vaccin împotriva acesteia”, a spus Bourla.

Experţii avertizează că rate mai mari de circulaţie şi transmitere a virusului creează „mai multe oportunităţi pentru apariţia de noi mutaţii”.

Şansa ca o astfel de variantă să apară scade odată cu creşterea ratei de vaccinare.

Imunizarea împotriva Covid-19. Peste 13.400 de români vaccinați în ultimale 24 de ore

Potrivit unui anunț al Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), peste 13.400 de persoane au fost vaccinate în ultimele 24 de ore, mai mult de 9.300 dintre acestea primind prima doză. În același interval s-au raportat trei reacţii adverse, din care una la vaccinul Pfizer şi două la cel de la Johnson & Johnson. Alte 55 de reacţii adverse sunt în curs de investigare.

„Din cauza faptului că descărcarea datelor din platforma RENV pentru ultimele 24 ore, respectiv pentru întreaga perioadă a campaniei de vaccinare, nu se poate realiza simultan şi instantaneu, apar diferenţe privind numărul de doze administrate în ultimele 24h. În intervalul de descărcare a datelor sunt înregistrate dozele administrate în această perioadă scurtă de timp”, a transmis CNCAV.

Numărul total al persoanelor vaccinate a ajuns la 5.197.165, din care 5.075.202 cu schema completă.

„Prin introducerea în RENV a dozelor efectuate în afara României pentru persoanele care au o doză administrată în România (conform OUG 68/2021), numărul total al beneficiarilor vaccinaţi cu prima doză suferă modificări (scăderi), deoarece aceştia devin persoane vaccinate cu schema completă”, a precizat CNCAV.