Valeriu Gheorghiță, președintele campaniei naționale de vaccinare: „Suntem în valul patru al pandemiei”

Valeriu Gheorghiță, președintele campaniei naționale de vaccinare: „Suntem în valul patru al pandemiei”
Președintele Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), Valeriu Gheorghiță / Sursa: Guvernul României
Publicat: 24/08/2021, 16:03

Coordonatorul campaniei de vaccinare în România, Valeriu Gherghiță, a declarat marți, că România se află în valul patru al pandemiei de COVID-19, cu varianta mult mai contegioasă Delta, iar prioritatea autorităților este să crească accesul persoanelor care vor să se vaccineze.

Președintele președintele Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), Valeriu Gheorghiță, a precizat că România este în valul patru al pandemiei de COVID-19, cu varianta Delta, care este pe cale să devină dominantă și care duce la creșterea numărului de cazuri noi.

„Este clar că suntem în momentul de față pe un trend ascendent din punct de vedere epidemiologic, suntem în valul patru, înregistrăm un număr din ce în ce mai mare de cazuri noi și ca urmare a faptului că varianta Delta este pe cale să devină dominantă în România”, a declarat, marți, Valeriu Gheorghiță.

„Nu ne așteptăm ca în perioada următoare situația să se stabilizeze”

Președintele CNCAV a precizat că autoritățile nu se așteaptă la o stabilizare în curând, în contextul unei mobilități ridicate a populației în această perioadă.

„Cu siguranță acesta este un motiv important pentru creșterea numărului de cazuri, dar ceea ce am observat în această perioadă este practic un profil de comportament care ne expune unui risc crescut de îmbolnăvire, și anume mobilitate crescută, interacțiune crescută între persoane, risc crescut de expunere la îmbolnăvire și din acest punct de vedere, coroborat cu faptul că în continuare avem un număr mare de persoane susceptibile, receptive, riscul de îmbolnăvire crește și, de asemenea, nerespectarea măsurilor de prevenție reprezintă principalele motive pentru care nu ne așteptăm ca în perioada următoare situația să se stabilizeze”, a spus Valeriu Gheorghiță

Delta a ajuns la o pondere de 20,6% din totalul variantelor virale de îngrijorare la nivel național, a spus medicul.

Activitățile cu risc crescut de infectare

Pentru a evita infectarea, românii ar trebui să se ferească se zonele supraaglomerate, de spațiile închise, neaerisite și să aibă în vedere riscurile când intră în contract cu persoane necunoscute. „Și anturajul, persoanele cunoscute, poate să de ne dea o senzație de falsă siguranță. Trebuie să fim prudenți, să ne readucem aminte toate măsurile de prevenție cu care am fost obișnuiți în această perioadă și să încercăm să ne protejăm mai bine pe fiecare dintre noi. În acest fel putem să scădem riscul de a ne îmbolnăvi în perioada următoare”, a afirmat coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare.

„Activitățile de weekend în general, cu număr foarte mare de persoane, cum sunt activitățile de pe litoral, concediile – care sunt binevenite – dar trebuie să nu lăsăm garda jos pentru că, din păcare, varianta Delta începe să se răspândească, avem un număr important de cazuri în momentul de față la nivel național, lucru care progrsiv va crește riscul de îmbolnăvire, cel mai mare risc fiind ănîn rândul persoanelor nevaccinate sau persoanele cu schema incompletă, cu risc mediu, important de îmbolnăvire”, a afirmat Gheorghiţă.

„Tocmai de aceea e important ca cei vulnerabili – aici fac apel la cei vulnerabili – să ia în calcul cât de poate de serios vaccinarea pentru că ajungând la spital cu forme grave e mult prea tardiv să se mai poată face lucruri miraculoase”, a spus Gheroghiță, care a precizat că tratamentul în sine al bolii nu a înregistrat progrese remarcabile.

Care e rata actuală de vaccinare

Potrivit datelor prezentate de șeul CNCAV în ceea ce priveşte acoperirea vaccinală, la nivel naţional şi la nivelul municipiului Bucureşti şi al județelor, avem în municipiul Bucureşti aproape 49% acoperire vaccinală, deci aproape 50% acoperire vaccinală din populaţia eligibilă de peste 12 ani, urmat de judeţul Cluj cu 45,2% acoperire vaccinală din populaţia eligibilă rezidentă.

„Ca atare, pot să vă spun că sunt 12 judeţe, care au o rată de acoperire vaccinală peste media națională, peste 30%, sunt alte 27 de judeţe, care au acoperire vaccinală între 20% şi 29,9% şi sunt doar trei judeţe care mai au acoperire vaccinală sub 20%, dar, practic, e un interval foarte mic, peste 18% şi până la 20%”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Ana Maria, tânăra ucisă în Orhei, ar fi ieșit din casa presupusului criminal pe picioarele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Pâinea cu maia, izvor de sănătate. Ce sortiment trebuie evitat
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului