ECDC: Varianta Delta a SARS-CoV-2 se răspândește rapid. Va reprezenta 90% din cazurile din UE până la finalul lui august

Publicat: 23 06. 2021, 19:59
Sursa foto: Shutterstock

Varianta Delta a SARS-CoV-2, identificată pentru prima dată în India, ar putea să devină dominantă în Europa și să ajungă să fie responsabilă pentru 90% din cazurile de COVID-19 de pe continent, a avertizat Centrul European pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (ECDC).

Avertismentul vine în contextul în care varianta indiană a coronavirusului a fost declarată de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS) ca fiind „îngrijorătoare”, după ce s-a răspândit în peste 60 de țări din întreaga lume, informează Digi24, care citează Euronews.

Se estimează că varianta Delta este cu 40-60% mai contagioasă decât varianta Alfa, detectată inițial în sud-estul Angliei, cunoscută anterior drept varianta britanică.

„Pe baza estimărilor în ce privește capacitatea de transmiterea a variantei Delta și folosind modele de prognoze, 70% din cazurile de infectare cu SARS-CoV-2 urmează să fie generate de această mutație în UE și Spațiul Economic European până la începutul lui august. Până la sfârșitul lunii, modelele arată o prevalență de 90%”, se arată în comunicatul ECDC.

Varianta Delta, mult mai periculoasă

Varianta Delta pare a fi asociată cu un risc mai mare de spitalizare. Mai mult, studiile arată că persoanele care au fost vaccinate cu o singură doză de ser anti-COVID sunt mai puțin protejate împotriva variantei Delta decât împotriva oricărei alte variante. Cu toate acestea, vaccinarea cu schema completă oferă protecție completă, potrivit oamenilor de știință.

În Marea Britanie, această variantă a a SARS-CoV-2 este deja responsabilă pentru peste 90% din cazurile de îmbolnăvire de COVID-19 și a dus la o creștere a numărului de infectări în rândul persoanelor nevaccinate.

De aceea, Guvernul de la Londra a amânat eliminarea restricțiilor, care fusese planificată pentru 21 iunie.

Modelele ECDC indică o creștere a numărului de cazuri în toate grupele de vârstă, în absența vaccinării și în contextul relaxării măsurilor restrictive în mai multe țări din Europa.

Agenția avertizează că „este foarte probabil ca varianta Delta să circule accentuat pe perioada verii, mai ales printre persoane tinere nevaccinate”.

Până acum, peste 57% dintre adulții din UE au fost vaccinați cu cel puțin o doză. Peste o treime au fost vaccinați cu schema completă. Pe de altă parte, în jur de 30% dintre persoanele mai în vârstă de 80% și 40% dintre cei de peste 60 de ani nu au fost încă vaccinați cu schema completă.