Va anula varianta Delta vacanțele europenilor? Estimările experților și mesajul autorităților

Va anula varianta Delta vacanțele europenilor? Estimările experților și mesajul autorităților
Planurile de vacanță depind de situația epidemiologică / Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 21/06/2021, 21:43

Turiștii care se tem că varianta Delta a noului coronavirus le va distruge planurile de vacanță se pot relaxa, dar asta numai dacă Europa va continua procesul de vaccinare și va gestiona posibilele focare, scriu jurnaliștii de la Politico, care citează experți europeni. Autoritățile române au anunțat că persoanele imunizate cu serurile Pfizer/BioNTech și Oxford/AstraZeneca au dezvoltat anticorpi capabili să neutralizeze și această variantă a SARS -Cov-2 și îndeamnă populația să meargă la centrele de administrare pentru a preveni apariția unui nou val.

Varianta Delta,identificată prima dată în India, a ajuns să reprezinte 99% din noile cazuri infecție confirmate în Marea Britanie, aproximativ 10.000 pe zi, unde aproape 60% din populația a primit deja două doze de vaccin impotriva COVID-19, iar peste 80%, cel puțin o doză, relatează jurnaliștii de la publicația Politico, citați de Libertatea. Iar această situație epidemiologică a determinat guvernul britanic să amâne relaxarea unor restricții.

Cu ochii pe Marea Britanie

Statele europene urmăresc îndeaproape situația din Regat, pentru a vedea dacă aceste cazuri se traduc apoi în forme severe ale bolii și decese. Datele recente arată că numărul deceselor a rămas stabil și scăzut, de cele mai multe ori în cifre zilnice unitare, dar numărul internărilor a crscut luna aceasta, în concordanță cu o analiză din Scoția, conform căreia această variantă duce la un risc dublu de internare.

Potrivit sursei citate, totul început în luna aprilie, când Marea Britanie a fost aspru criticată pentru că a întârziat să interzică sosirile din India în perioada în care aceasta este într-o criză devastatoate. Câteva sute de călători care au sosit din India până la impunerea restricțiilor au fost confirmați cu COVID-19, respectiv 6% din sosiri. La acel moment, ponderea britanicilor cu o doză administrată era de 63%, iar cu două doze, de doar 23%. Această diferență ar putea să fi avut consecințe majore asupra răspândirii ulerioare a variantei, din moment ce numărul dozelor este crucial pentru evealuarea riscului acestei variante. Două doze de vaccin asigură o protecție semnificativ mai bună decât una, potrivit datelor din Marea Britanie citate de Politico.

În prezent, a început să crească nivelul de îngrijorare că această variantă începe să iașă la suprafață în Europa și să ajungă la procente cu o cifră din totalul cazurilor.

Astfel, țări precum Germania, Belgia și Irlanda rămân vigilentete și au introdus condiți imai stricte de accest pentru călătorii din Marea Britanie, impunând carantina și testele. Varianta Delta a ajuns la 6% din toate cazurile, dar ponderea acesteia este în creștere, după cum a declarat președintele Institutului Koch din Germania, Lothat Wieler, vineri.

„Așteptăm să vedem dacă Marea Britanie va reuși să controleze acest val, ce fel de măsuri folosesc”, a declarat și Steven Van Gucht, virusolog belgian, purtător de cuvânt al guvernului federal cu privire la COVID-19. Belgia, la fel ca alte state din Europa, a relaxat măsurile la un nivel aproape de normalul de dinainte de pandemie, cu barurile, restaurantele, terasele și sălile de gimnastică redeschise, iar țara nu a înregistrat o creștere a numărului de cazuri, cum era anticipat Ratele de infectare scad veritginos, iar sălile ATI se golesc și numărul de decese scade. Totuși, spune oficialul, în acest context, este greu de pus în discuție o pauză a relaxărilor sau amânarea unor viitoare relaxări sau impunerea de restricții din cauza variantei Delta. Acesta a fost un argument când el și alți oameni de știință au atras atenția guvernului să nu se grăbească cu măsurile de relaxare, dar mesajul a fost mai mult sau mai puțin ignorat.

Potrivit oficialului, în timp ce rata infecțiilor scade, proporția aferentă variantei Delta crește, iar Alpha, prima dată identificată în Marea Britanie, scade. În urmă cu două săptămâni, Delta repezenta 4% din cazurile confirmate. În cazul în care nu există voința politică să se aibă în vedere restricții, cea mai bună a doua soluție este să continue ritmul vaccinărilor.

„Încă mai avem câteva săptămâni până când varianta Delta va deveni dominantă”, a spus Van Gucht. În Belgia, 29% din populație a primit ambele doze, iar 51%, cel puțin o doză.

Partea bună este că vaccinurile funcționează și împotriva acestei variante, chiar dacă cu o protecție mai puțin mai scăzută decât în cazul variantei Alpha, conform unui studiu recent citat de Politico. Datele dintr-un studiu scoțian au calculat la 70% protecția impotriva infecției după două doze duin orice vaccin, în tip ce datele din Anglia au stabilit rata de potecție de 96% după două doze de ser BioNTech/Pfizer și de 92% după două doze de vaccin Oxford/AstraZeneca.

Situația din Spania și Portugalia

În Spania, între 5 și 7% dintre cazurile de infecție sunt atribuite variantei Delta, iar ponderea acesteia crește. Vicente Soriano, director pentru boli infecțioase la Universidad Internacional de la Rioja din Madrid, spune că Spania, unde vin mulți călători din Marea Britanie, se descurcă bine în fața variantei Delta.

Țara are o rată destul de ridicată de vaccinare – aproximativ 50%, plus un grad ridicat de imunitate naturală. Până în 26 iunie rămâne în vigore obligativitatea purtării măștii în spații publice.

Pe de altă parte, în Portugalia, autoritățile aa anunţat joi închiderea perimetrală a zonei metropolitane a capitalei Lisabona şi interzicerea, în weekend, intrărilor şi ieşirilor din această zonă.din cauza relansării pandemiei şi prevalenţei variantei Delta  în această regiune.

Potrivit sursei citate, dacă experții epidemiologi se declară îngrijorați cu privire la transmiterea comunitară, autoritățile se află sub presiunea de a relaxa măsurile pentru intrarea turiștilor, mai ales din Marea Britanie, cu o contribuție substanțială anuală la PIB.

„Publicul nu ar trebui să se îngrijoreze cu privire la noile variante”

Andrea Ammon, directoarea Centrului European de Prevenție și Control al Bolilor, citată de Politico, a avertizat că relaxarea măsurilor de protecție ar trebui făcută trepta. Atfel, țările riscă să se trezească cu o creștere a cazurilor printre persoanele nevaccinate.

Allyson Pollock, profesoară de sănătate publică la Universitatea din Newcastle, este mai puțin îngrijorată. „Publicul nu ar trebui să se îngrijoreze cu privire la noile variante”, a spus ea, potrivit sursei citate, pentru că aceasta este o evoluție normală a virusului.

Pe de altă parte, experta a avertizat că guvernele ar trebui să își consolideze sistemele de control, pentru a acționa rapid la nivel local, de fiecare dată când noi focare vor apărea, prin echipe care să depisteze cazurile simptomatice prin testare și anchete epidemiologice.

Potrivit specialiștilor, o problemă importantă este rata scăzută a vaccinării în unele regiuni și comunități. În cazul Belgiei, rata e mai ridicată în nord decât în sud și în unele orașe.

„Aceasta este principala noastră strategie”, a declarat oficialul belgian. „Să scăpăm de COVID-19 prin vaccinare și să sperăm că imunitatea va fi suficient de mare pentru a opri răspândirea” variantei Delta și a oricăror altor variante, a conchis Van Guht.

„Aceasta poate fi o vară… avem motive să fim încrezători”, a spus și ministrul german al Sănătății, Jens Spahn, vinerea trecută, „dar numai dacă rămânem precauți”.

Mesajul autorităților în România: „Nu mai sta pe gânduri! Vaccinează-te!”

Studiul privind eficacitatea vaccinurilor inclusiv împotriva variantei Delta, citat de Politico, a fost prezentat, luni, și de secretarul de stat în Ministerul Sănătății Andrei Baciu, într-o postare pe contul de Facebook. „Vaccinurile ne protejează și de noile variante ale tulpinii virale SARS-CoV2! Un studiu britanic publicat în revista medicală The Lancet arată că persoanele imunizate (schemă completă) cu serurile Pfizer/BioNTech și Oxford/AstraZeneca au dezvoltat anticorpi capabili să neutralizeze varianta Delta (India) a noului coronavirus. Este important că organismul produce anticorpii necesari și recunoaște această mutație a coronavirusului”, a scris Andrei Baciu, care îi îndemnă pe nehotărâți să se vaccineze: „Nu mai sta pe gânduri! Vaccinează-te!”.

Până la data de 13 iunie, Institutul Național de Sănătătate Publică a raportat 35 de cazuri de infecție cu noua variantă  SARS-Cov-2. „În acest moment nu se poate vorbi despre transmitere comunitară, în România, a variantei Delta”, a precizat, în 17 iunie, Centrul Național de Supraveghere și Combatere a Bolilor Transmisibile.

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, declara în weekend-ul trecut, la Sibiu, că nu exclude ca varianta indiană (Delta) a Covid-19 să devină predominantă și în România, subliniind că vaccinarea este calee de urmat pentru prevenirea apariției unui nou val de infecții/

Ne dorim, evident, să creștem rata de imunizare și procentul celor vaccinați, mai ales în contextul actual în care vedem că în anumite țări tulpina delta este cu o răspândire destul de mare. Practic, ne uităm cu destul de mare îngrijorare la ce se întâmplă și la cum cresc incidențele în Marea Britanie și în Germania, incidențe care cresc pe baza infectărilor cu tulpină Delta”, a declarat Ioana Mihăilă.

De la începutul campaniei de vaccinare, 4.370.693 de persoane au fost vaccinate cu ambele doze (aproximativ 24% din populație, la 20 iunie , conform estimărilor Our World in Data ), și 269.937, cu o doză, conform datelor de luni transmise de Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) , ceea ce indică o reducere a ritmului vaccinării (0,15/100 de locuitori, la 20 iunie, potrivit sursei citate).

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O femeie era milionară de cel puțin o lună, dar nu și-a dat seama. Descoperirea...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
Regele Charles e din ce în ce mai rău! S-au activat planurile de înmormântare! Apropiații...
Craterul din Slănic Prahova s-a mărit cu 20 cm. Oamenii trăiesc cu groază, nu ştiu...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Ultimele informații despre starea de sănătate a Regelui Charles. Palatul Buckingham se așteaptă la ce...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Decizie definitivă pentru cei cu CARDURI de ENERGIE. Legea promulgată azi, 26 aprilie, de Iohannis
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Criza climatică crește frecvența valurilor oceanice mortale, indică un studiu