Echipa OMS care cercetează originile coronavirusului în Wuhan a ieșit din carantină

Publicat: 28 01. 2021, 08:42
Actualizat: 28 01. 2021, 08:43
Echipa OMS care cercetează originile coronavirusului în Wuhan a ieșit din carantină / Sursă FOTO: Shutterstock - caracter ilustrativ

O echipă condusă de Organizația Mondială a Sănătății care investighează originile pandemiei COVID-19 trebuia să iasă din carantină joi, 28 februarie, pentru a începe lucrul pe teren, la două săptămâni după sosirea în orașul chinez Wuhan, unde virusul a apărut la sfârșitul anului 2019.

Misiunea a fost afectată de întârzieri, îngrijorări privind accesul și contrele dintre China și Statele Unite, care a acuzat Beijingul că a ascuns amploarea focarului inițial și a criticat condițiile vizitei, în cadrul căreia experții chinezi au efectuat prima fază a cercetătii, transmite Reuters.

„Puțin trist să-mi iau rămas bun de la «sala de gimnastică» și «biroul» meu, unde am fost închis în ultimele 2 săptămâni!! Trecem la următoarea fază de lucru acum cu echipa OMS și omologii din China”, a scris pe Twitter, Peter Daszak, membru al echipei, postând fotografii în care apar echipamentul pentru exerciții și un birou aflat în camera sa de hotel .

Jurnaliștii din afara hotelului în care a a fost carantinată echipa au fost ținuți departe de intrare prin bariere galbene.

Specialiștii OMS ies din caratină

Echipa, care a lucrat prin videoconferință în timp ce era în carantină, este condusă de Peter Ben Embarek, cel mai mare expert al OMS în boli ale animalelor care trec la alte specii. Specialiștii ar urma să rămână în China încă două săptămâni.

OMS a încercat să gestioneze așteptările pe care le are lumea în privința anchetei.

„Nu există garanții în ceea ce privește răspunsurile. Este o sarcină dificilă stabilirea completă a originilor și uneori poate fi nevoie de două sau trei sau patru încercări pentru a putea face acest lucru în condiții diferite”, a declarat șeful departamentului de urgențe al OMS, Mike Ryan, reporterilor la începutul acestei luni.

Originile COVID-19 au fost extrem de politizate.

Echipa de anchetă trebuia să sosească la Wuhan la începutul lunii ianuarie, iar întârzierea vizitei în China a atras rare critici publice din partea șefului OMS, pe care fostul președinte american Donald Trump l-a acuzat că este „centrat pe China” la începutul focarului.

„Nu există garanții în ceea ce privește răspunsurile”

China a promovat o poveste conform căreia virusul a existat în străinătate înainte de a fi descoperit la Wuhan, mass-media de stat citând prezența virusului pe ambalajele de alimente congelate importate și lucrările științifice susținând că circulă în Europa în 2019.

Ministerul de externe al Chinei a sugerat, de asemenea, în mai multe rânduri, că închiderea bruscă a laboratorului armatei americane la Fort Detrick în iulie 2019 este legată de pandemia COVID-19.

Un bărbat numit Lei care aduna biciclete comune aruncate într-un camion în fața hotelului de carantină a declarat că nu este o certitudine că virusul își are originea în China.

„Oamenii spun că virusul a venit din alte țări. Nu sunt sigur.”, a declarat acesta.