Epidemiolog: Marea Britanie trebuie să înăsprească măsurile antiepidemice pentru a evita o catastrofă

Publicat: 29 12. 2020, 12:00
Sursa foto: Shutterstock

Andrew Hayward, profesor la University College din Londra și epidemiolog, a avertizat marți că Guvernul britanic trebuie să înăsprească restricțiile impuse pentru evitarea răspândirii coronavirusului, în caz contrar țara riscând să se confrunte cu o „catastrofă”.

Avertismentul specialistului vine în contextul în care Marea Britanie a raportat luni 41.385 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2, un nou record de îmbolnăviri, iar spitalele din această țară sunt mai aglomerate decât au fost în timpul primului val al pandemiei, în luna aprilie, informează site-ul agenției de presă Reuters.

„Intrăm într-o fază nouă și foarte periculoasă a pandemiei și va fi nevoie să acționăm la nivel național pentru a preveni o catastrofă în ianuarie și februarie”, a declarat Hayward.

Acesta a adăugat că noua tulpină a SARS-CoV-2 se transmite mai ușor, iar acest lucru înseamnă că actualele măsuri luate în Marea Britanie nu sunt suficiente pentru a ține sub control situația.

Pe 26 decembrie, Guvernul britanic a ridicat gradul de alertă la cel mai ridicat nivel, impunând restricții dure pentru a limita răspândirea virusului.

Tot mai mulți specialiști cer înăsprirea regulilor antiepidemice în Marea Britanie

Oamenii de știință din cadrul SAGE, grupul de specialiști care oferă consultanță Guvernului de la Londra în legătură cu situațiile de urgență, le cer autorităților să plaseze în carantină toate regiunile Angliei, ca urmare a numărului mare de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2.

Astfel, aceștia susțin că se impune introducerea nivelului 4 al planului de urgență, cel mai ridicat, nivel care implică închiderea tuturor magazinelor non-esențiale, saloanelor de înfrumusețare, dar și a sălilor de spectacole și a spațiilor pentru petrecerea timpului liber.

Totodată, specialiștii le recomandă și celorlalte regiuni ale Regatului Unit să ia măsuri similare. SAGE recomandă ca nivelul 4 să cuprindă și restricții de circulație pentru populație.

Propunerea este susținută de sindicatele din învățământ, care au cerut Guvernului să mențină școlile închise ca urmare a apariției unor dovezi potrivit cărora noua tulpină a SARS-CoV-2 s-ar transmite extrem de rapid și în rândul copiilor.

Noua tulpină a SARS-CoV-2, descoperită în Marea Britanie, a fost în ultimele zile identificată și în alte țări.

Franța a anunțat că a descoperit primul caz de infectare cu această tulpină, un cetățean francez care a ajuns în țară după ce a călătorit la Londra.