Cum va afecta noua tulpină de COVID-19 eficiența vaccinului? Avertismentul unui specialist: „Mi-e teamă că SARS-COV-2 este unul dintre aceste virusuri”

Redactor:
Maria Stoica
Cum va afecta noua tulpină de COVID-19 eficiența vaccinului? Avertismentul unui specialist: „Mi-e teamă că SARS-COV-2 este unul dintre aceste virusuri”
Cum va afecta noua tulpină de COVID-19 eficiența vaccinului? Avertismentul unui specialist: „Mi-e teamă că SARS-COV-2 este unul dintre aceste virusuri”Sursa foto: Shutterstock

William Haseltine, expert în boli infectioase, a explicat într-un comentariu pentru CNN, că noua tulpină de COVID-19 ne arată că virusul are capacitatea de a se adapta rapid, subliniind că acesta poate deveni mai greu de neutralizat, ceea ce înseamnă că ar putea fi capabil să păcălească vaccinul.

Totodată, specialistul compară coronavirusul cu un computer care descifrează coduri, derulând mereu calcule până când va găsi o nouă o nouă cale pentru a o exploata. „Uneori, ne confruntăm cu un virus care învață să ne înșele metodele de apărare mai repede decât reușim noi să le reconfigurăm. Mi-e teamă că SARS-CoV-2 este unul dintre aceste virusuri”, explică William Haseltine.

Mutațiile COVID-19

Până în prezent, SARS-CoV-2 a suferit mutații în mod constant, în jur de una sau două variante pe lună. Unele variante i-au pus pe gânduri pe oamenii de știință, deoarece făceau virusul mai transmisibil sau mai capabil să evite detectarea lui de către sistemul imunitar.

Dar noua variantă, cunoscută sub numele B.1.1.7, a acumulat nu mai puțin de 17 mutații dintr-odată. În vreme ce simplul număr de mutații dintr-o nouă variantă este problematic, ceea ce este mai îngrijorător este felul în care mutațiile, luate împreună, ar putea schimba felul în care virusul operează, spune William Haseltine, expert în boli infecțioase.

Una dintre mutații, spre exemplu, N501Y, face ca proteina „cu țepi” a virusului să se atașeze mai strâns de receptorii ACE2 din organismul uman. Această mutație explică cel mai probabil de ce noua variantă, detectată pentru prima dată în Marea Britanie, reprezintă deja peste 60% din cazurile noi de infectare din zona Londrei, explică expertul.

A doua mutație a proteinei „cu țepi”, 69-70del, șterge doi aminoacizi, permițând astfel virusului să evite o parte din răspunsurile imunitare și, combinată cu o altă mutație, îl poate face mai transmisibil.

Cea de-a  treia mutație, P681H, afectează tot proteina „cu țepi” și ar putea crește abilitatea virusului de a face rău – crescând astfel gravitatea bolii – dar deocamdată nu există dovezi care să arate că noua variantă este mai periculoasă pentru oameni. Doar această mutație este suficientă pentru a provoca îngrijorare, mai spune expertul.

O a treia mutație, P681H, afectează tot proteina „cu țepi” și ar putea crește abilitatea virusului de a face rău – crescând astfel gravitatea bolii – dar deocamdată nu există dovezi care să arate că noua variantă este mai periculoasă pentru oameni. Doar această mutație este suficientă pentru a provoca îngrijorare, notează specialistul Haseltine.

COVID-19 se adaptează rapid

SARS-CoV-2 știe să se adapteze și o poate face rapid, ca oricare alt virus. De aceea, trebuie să fim pregătiți pentru posibilitatea în care coronavirusul va fi cu noi pentru o perioadă lungă de timp, mai spune expertul.

La fel ca vaccinul antigripal, vaccinul împotriva COVID ar putea avea nevoie de noi variante. Știm deja dintr-un studiu recent publicat de New England Journal of Medicine că nivelul anticorpilor generați de vaccinul Moderna scade rapid pe o perioadă de trei luni în organismul celor care au un răspuns imunitar mai puternic și chiar mai repede în organismul celor care au un răspuns mai puțin viguros, mai scrie CNN.

Eficiența vaccinului

Cu toate că studiul a fost unul redus, el pune sub semnul întrebării dacă un vaccin administrat azi va rămâne eficient timp de 12 luni, 18 luni sau mai mult. Varianta B.1.1.7 ne spune ceva nou: nu numai că imunitatea ar putea să scadă în timp, dar și eficiența vaccinului s-ar putea schimba, dacă virusul se schimbă.

Virusul este asemenea unui computer care descifrează coduri

În acest moment, majoritatea vaccinurilor dezvoltate, aprobate sau în curs de testare, printre care cele produse de Moderna, Novovax, Johnson & Johnson sau AstraZeneca, vizează chiar proteina cu țepi.

Ele ar putea funcționa împotriva actualei variante a virusului, dar dacă vrem să anticipăm răspândirea bolii trebuie să țintim și celelalte proteine ale virusului. Alte țări au dezvoltat vaccinuri cu metode mai tradiționale, care folosesc un virus dezactivat.

Acest tip de vaccin, sau vaccinurile care țintesc mai multe proteine în același timp, ar putea fi cea mai bună abordare. Și asta, spune expertul, pentru că virusul este asemenea unui computer care descifrează coduri, derulând mereu calcule până când va găsi o nouă cale pentru a o exploata. „Uneori, ne confruntăm cu un virus care învață să ne înșele metodele de apărare mai repede decât reușim noi să le reconfigurăm. Mi-e teamă că SARS-CoV-2 este unul dintre aceste virusuri”, explică William Haseltine

 

 

 

Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 anunţă un nou dezastru! Ce se...
Poveste demnă de Dosarele X, la Cluj! Femeia A MURIT, dar soţul a readus-o la...
FOTO. Nicoleta Luciu, senzuală ca pe vremea când poza în Playboy! Cum s-a fotografiat vedeta
SCANDAL între Nea Marin și Liviu Vârciu! „Dacă nu își bagă mințile în cap…”
Simona Halep, virală în toată lumea! Ce a putut spune despre Donald Trump
Bombă! Ce a prezis Baba Vanga că se va întâmpla anul acesta. Se va schimba...
Horoscop INEDIT. Care e cea mai favorizată zodie. Ei sunt Regii Zilei
Magyarosaurus dacus: Sit al dinozaurilor din România, redescoperit după ce i s-a pierdut urma în...
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
FOTO. Cine sunt victimele criminalului din Onești: „A fost crescut cu multă dragoste doar de...
IREAL! Femeia care a ucis două fetiţe în Andronache a fost iertată de anchetatori
Un băiețel a venit într-o zi cu o piatră acasă, iar după 10 ani familia...
Scanarea cu INFRAROȘU a celui mai scump tablou din lume a dezvăluit o SUPRIZĂ uriașă....
Telefonul cu o funcție minune. Ce face, de fapt, butonul de pe spatele iPhone
Horoscop 3 martie 2021. Zodia care se va bucura din plin
A invitat-o pe soacra ei să-i viziteze, dar a uitat ceva pe masa de cafea....
Tatăl uneia dintre fetele ucise pe trotuar, mărturii cutremurătoare: „Au vrut să se omoare”. Ce...
Jennifer Lopez și-a impresionat fanii cu o fotografie în costum de baie. Cum arată la...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Povestea femeii care a transformat un site din România într-o adevărată putere. De ce a...
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
Inchide