Cum va afecta noua tulpină de COVID-19 eficiența vaccinului? Avertismentul unui specialist: „Mi-e teamă că SARS-COV-2 este unul dintre aceste virusuri”

Cum va afecta noua tulpină de COVID-19 eficiența vaccinului? Avertismentul unui specialist: „Mi-e teamă că SARS-COV-2 este unul dintre aceste virusuri”
Cum va afecta noua tulpină de COVID-19 eficiența vaccinului? Avertismentul unui specialist: „Mi-e teamă că SARS-COV-2 este unul dintre aceste virusuri”Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 25/12/2020, 18:06

William Haseltine, expert în boli infectioase, a explicat într-un comentariu pentru CNN, că noua tulpină de COVID-19 ne arată că virusul are capacitatea de a se adapta rapid, subliniind că acesta poate deveni mai greu de neutralizat, ceea ce înseamnă că ar putea fi capabil să păcălească vaccinul.

Totodată, specialistul compară coronavirusul cu un computer care descifrează coduri, derulând mereu calcule până când va găsi o nouă o nouă cale pentru a o exploata. „Uneori, ne confruntăm cu un virus care învață să ne înșele metodele de apărare mai repede decât reușim noi să le reconfigurăm. Mi-e teamă că SARS-CoV-2 este unul dintre aceste virusuri”, explică William Haseltine.

Mutațiile COVID-19

Până în prezent, SARS-CoV-2 a suferit mutații în mod constant, în jur de una sau două variante pe lună. Unele variante i-au pus pe gânduri pe oamenii de știință, deoarece făceau virusul mai transmisibil sau mai capabil să evite detectarea lui de către sistemul imunitar.

Dar noua variantă, cunoscută sub numele B.1.1.7, a acumulat nu mai puțin de 17 mutații dintr-odată. În vreme ce simplul număr de mutații dintr-o nouă variantă este problematic, ceea ce este mai îngrijorător este felul în care mutațiile, luate împreună, ar putea schimba felul în care virusul operează, spune William Haseltine, expert în boli infecțioase.

Una dintre mutații, spre exemplu, N501Y, face ca proteina „cu țepi” a virusului să se atașeze mai strâns de receptorii ACE2 din organismul uman. Această mutație explică cel mai probabil de ce noua variantă, detectată pentru prima dată în Marea Britanie, reprezintă deja peste 60% din cazurile noi de infectare din zona Londrei, explică expertul.

A doua mutație a proteinei „cu țepi”, 69-70del, șterge doi aminoacizi, permițând astfel virusului să evite o parte din răspunsurile imunitare și, combinată cu o altă mutație, îl poate face mai transmisibil.

Cea de-a  treia mutație, P681H, afectează tot proteina „cu țepi” și ar putea crește abilitatea virusului de a face rău – crescând astfel gravitatea bolii – dar deocamdată nu există dovezi care să arate că noua variantă este mai periculoasă pentru oameni. Doar această mutație este suficientă pentru a provoca îngrijorare, mai spune expertul.

O a treia mutație, P681H, afectează tot proteina „cu țepi” și ar putea crește abilitatea virusului de a face rău – crescând astfel gravitatea bolii – dar deocamdată nu există dovezi care să arate că noua variantă este mai periculoasă pentru oameni. Doar această mutație este suficientă pentru a provoca îngrijorare, notează specialistul Haseltine.

COVID-19 se adaptează rapid

SARS-CoV-2 știe să se adapteze și o poate face rapid, ca oricare alt virus. De aceea, trebuie să fim pregătiți pentru posibilitatea în care coronavirusul va fi cu noi pentru o perioadă lungă de timp, mai spune expertul.

La fel ca vaccinul antigripal, vaccinul împotriva COVID ar putea avea nevoie de noi variante. Știm deja dintr-un studiu recent publicat de New England Journal of Medicine că nivelul anticorpilor generați de vaccinul Moderna scade rapid pe o perioadă de trei luni în organismul celor care au un răspuns imunitar mai puternic și chiar mai repede în organismul celor care au un răspuns mai puțin viguros, mai scrie CNN.

Eficiența vaccinului

Cu toate că studiul a fost unul redus, el pune sub semnul întrebării dacă un vaccin administrat azi va rămâne eficient timp de 12 luni, 18 luni sau mai mult. Varianta B.1.1.7 ne spune ceva nou: nu numai că imunitatea ar putea să scadă în timp, dar și eficiența vaccinului s-ar putea schimba, dacă virusul se schimbă.

Virusul este asemenea unui computer care descifrează coduri

În acest moment, majoritatea vaccinurilor dezvoltate, aprobate sau în curs de testare, printre care cele produse de Moderna, Novovax, Johnson & Johnson sau AstraZeneca, vizează chiar proteina cu țepi.

Ele ar putea funcționa împotriva actualei variante a virusului, dar dacă vrem să anticipăm răspândirea bolii trebuie să țintim și celelalte proteine ale virusului. Alte țări au dezvoltat vaccinuri cu metode mai tradiționale, care folosesc un virus dezactivat.

Acest tip de vaccin, sau vaccinurile care țintesc mai multe proteine în același timp, ar putea fi cea mai bună abordare. Și asta, spune expertul, pentru că virusul este asemenea unui computer care descifrează coduri, derulând mereu calcule până când va găsi o nouă cale pentru a o exploata. „Uneori, ne confruntăm cu un virus care învață să ne înșele metodele de apărare mai repede decât reușim noi să le reconfigurăm. Mi-e teamă că SARS-CoV-2 este unul dintre aceste virusuri”, explică William Haseltine

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Trecutul întunecat al lui Mirel, criminalul Andreei: şi-a agresat şi fostele iubite. Reacţia mamei sale,...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Protejarea demnităţii lui David a lui Michelangelo: O luptă pentru libertatea de exprimare
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Anunțul care O DĂRÂMĂ pe Simona Halep. Sportiva NU SCAPĂ nici acum: Dopajul a existat
Scandalul puilor vopsiți. Ce ascund autoritățile
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația