Experți în domeniul medical: UE ar trebui să renegocieze înțelegerea pe Remdesivir după publicarea studiului OMS

Publicat: 16 10. 2020, 18:49
Actualizat: 16 10. 2020, 19:53
Experți în domeniul medical: UE ar trebui să renegocieze înțelegerea pe Remdesivir după publicare studiului OMS / Sursă FOTO: Shutterstock

Uniunea Europeană ar trebui să renegocieze un contract de 1 miliard de euro (1,17 miliarde de dolari) pe care l-a încheiat săptămâna trecută cu Gilead pentru o aprovizionare de șase luni cu medicamentul folosit pentru tratarea COVID-19, Remdesivir, după ce în cadrul unui studiu amplu s-a demonstrat că nu are efectele așteptate, au declarat vineri experții.

Studiul intitulat „Solidaritate”, realizat de Organizația Mondială a Sănătății a arătat că Remdesivirul pare să aibă un efect redus sau deloc asupra mortalității sau a duratei de spitalizăre a pacienților bolnavi de coronavirus.

Rezultatele studiului au fost dezvăluite la o săptămână după ce Comisia executivă a UE a anunțat cel mai mare contract de până acum cu Gilead pentru furnizarea a 500.000 de doze de medicament antiviral la un preț de 2.070 euro per tratament, despre care Gilead a spus că este prețul standard pentru țările bogate.

UE ar trebui să renegocieze înțelegerea cu Gilead, producătorul Remdesivir

„Comisia trebuie să prezinte motivele care stau la baza grabei pe care a arătat-o în încheierea celui mai recent contract cu Gilead și să înceapă să îl revizuiască luând în considerare rezultatele studiului (n.r. Solidaritate, realizat de OMS)”, a declarat Yannis Natzis, care reprezintă organizațiile pacienților în consiliul de administrație al Agenției Europene de Medicină ( EMA), autoritatea de reglementare a medicamentelor din UE.

Uniunea Europeană a anunțat pe 8 octombrie că a semnat contractul de furnizare cu compania americană în numele celor 27 de state membre și 10 țări partenere, inclusiv Marea Britanie.

Gilead știa despre rezultatele studiului încă din 6 octombrie, a anunțat OMS, citând regulile de divulgare din cadrul studiului Solidaritate. Gilead a declarat pentru Reuters că a primit la sfârșitul lunii septembrie un „manuscris puternic redactat” de la OMS care conținea informații diferite față de cele din documentul final publicat vineri, 16 octombrie.

Mai mule țări din UE rămân fără Remdesivir

Decizia Comisiei a fost luată după ce țările UE au semnalat lipsa de Remdesivir în spitalele pe fondul unui nou val de infecții COVID-19 în toată Europa. Contractul nu obligă țările să cumpere Remdesivir, deși le impune să îl cumpere la prețul convenit.

Gilaead nu a comentat dacă prețul Remdesivir pentru țările bogate s-ar putea schimba după studiul făcut de OMS, iar compania a pus la îndoială rezultatele.

„Deoarece timpul este esențial – suntem într-o situație de urgență de sănătate publică – trebuie să investim nu numai în avans în dezvoltarea vaccinurilor, ci și în accesul la terapie”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Acesta a adăugat că EMA va analiza rezultatele studiului și datele disponibile din alte studii privind tratamentele COVID „pentru a vedea dacă sunt necesare modificări ale modului în care sunt utilizate aceste medicamente”.

Dar purtătorul de cuvânt nu a comentat dacă UE era la curent cu rezultatele studiului înainte de a semna contractul cu Gilead. De asemenea, acesta nu a răspuns atunci când a fost întrebat dacă prețul convenit cu Gilead poate fi renegociat.

„UE ar trebui să revizuiască prețurile care trebuie plătite pentru Remdesivir. De ce să plătim 1 miliard de euro pentru un medicament fără efecte asupra supraviețuirii?”, a punctat Andrew Hill, un cercetător principal în cadrul Departamentului de farmacologie de la Universitatea din Liverpool.

Specialistul a declarat că versiunile generice ale medicamentului fabricat în India au fost vândute cu 200 de euro.