Gabriela Firea reacționează: Doar VIP-urile primesc plasmă pentru tratamentul anti-Covid, cetățenii obișnuiți nu există

Publicat: 14 08. 2020, 08:35
Gabriela Firea, despre o declarație făcută de Nicușor Dan: „Aseară am vrut să sparg televizorul! M-a oprit soțul, că televizorul nu avea nicio vină” / Sursă FOTO: Andreea Alexandru - Mediafax Foto

Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, a susținut în cursul serii de joi că în prezent doar „vip-urile” primesc plasmă sanguină pentru tratamentul împotriva COVID-19, în timp ce „oamenii normali, cetăţenii obişnuiţi nu primesc pentru că nu există”. De asemenea, aceasta a respins acuzaţiile aduse proiectului adoptat de Consiliul General privind acordarea de stimulente donatorilor de plasmă.

„În toată lumea guvernele au programe de stimulare a donării de plasmă de la persoanele care sau deja anticorpii pentru această boală, după ce s-au infectat şi s-au vindecat. (…) La situaţii excepţionale, trebuie să luăm măsuri excepţionale. Avem o lege pentru recompensarea donatorilor de sânge. Noi nu facem decât să creştem suma. Am pus următoarea întrebare consilierilor, uitându-mă în ochii celor care au criticat acest proiect, care a apărut pe fondul neimplicării Guvernului: dacă ar avea o persoană foarte apropiată, dragă, iubită, la spital, la terapie intensivă şi care ar avea nevoie urgentă de transfuzie de plasmă sanguină, ar refuza pentru că donatorul a primit tichetele de masă de la Primăria Capitalei?

În acest moment doar vip-urile primesc plasmă sanguină, deci oamenii normali, cetăţenii obişnuiţi nu primesc pentru că nu există şi nu este vina medicilor, nu este vina directorilor de spitale, este vina Ministerului Sănătăţii că nu face în aşa fel încât să stimulăm această donare”, a afirmat Gabriela Firea la România TV.

Gabriela Firea, despre proiectul referitor la donarea de plasmă: „Nu cred că este un lucru rău, dimpotrivă”

În plus, aceasta a precizat că proiectul ar putea salva viețile oamenilor, precizând că se poate dona plasmă umanitar şi nu este obligatoriu ca donatorii să beneficieze de aceste stimulente.

„Noi ne încurcăm în birocraţii, în cutume, în reguli care au fost stabilite pe timp de pace, când nu aveam pandemie şi nu ne gândim la faptul că putem să salvăm mii de români. Avem două situaţii: salvăm românii sau îi lăsăm să moară pentru că PNL şi USR nu vor să voteze. Astăzi nici în Consiliul General nu au votat, adică au votat împotriva acestui proiect, motivând că avem o lege care spune că donarea este gratuită. Subliniez, nu este gratuită, se pot acorda aceste bonuri de masă şi alte stimulente şi de acum înainte. Asta nu înseamnă că venim în faţa publicului cu această obligativitate. Cine doreşte să doneze umanitar plasmă sanguină o poate face în continuare, nu este nimeni obligat să acceseze aceste stimulente. Dar noi am explicat foarte clar că, practic, din aceste tichete pot să cumpere medicamente, deci vitamine, minerale, pentru tonifierea organismului, pentru a-şi reveni după ce au făcut acea donare, a-şi cumpăra alimentele necesare şi nu cred că este un lucru rău, dimpotrivă”, a mai adăugat Gabriela Firea.

Candidatul pentru Primăria Capitalei, a punctat faptul că sunt persoane care şi-au plătit singure analizele necesare pentru donare de plasmă şi este normal ca statul român să asigure aceste stimulente.

Sprijin financiar de 4.800 lei pentru donatori

„Mai mult decât atât, am vorbit cu persoane care au donat în această perioadă plasmă, sunt deja vindecate şi au anticorpi şi au fost multe situaţii în care şi-au achitat singure aceste persoane testele necesare şi analizele necesare înaintea procesului de donare”, a explicat aceasta.

Proiectul „Donează plasmă, salvează viaţă”, care prevede acordarea unui sprijin financiar în valoare de 4.800 de lei fiecărui beneficiar, sub forma unui pachet de vouchere, a fost adoptat joi de Consiliul General al Capitalei, cu 33 de voturi „pentru”, 5 „împotrivă” şi 7 abţineri.

În cadrul proiectului, pot beneficia de acest stimulent 500 de persoane cu domiciliul stabil sau viză de reşedinţă în municipiul Bucureşti, obţinută cu cel puţin 6 luni înainte de depunerea cererii de aplicare în proiect.