GÂNDUL LIVE. Marius Iconaru, Sindicatul Europol: Colegii au fost instruiți să nu aplice sancțiuni contravenționale pentru nepurtarea măștii de protecție. Ce document așteaptă polițiștii

Publicat: 20 05. 2020, 14:16
Actualizat: 20 05. 2020, 18:10

This browser does not support the video element.

Marius Iconaru, secretar general Sindicatul Europol, a explicat, într-o intervenție la Gândul Live, că polițiștii așteaptă emiterea ordinului comun al MAI și MS care să detalieze condițiile și excepțiile privind purtarea măștilor de protecție, măsură devenită obligatorie odată cu instituirea stării de alertă.

Deși avem instaurată oficial starea de alertă, din 18 mai, când a intrat în vigoare HG 394/2020, deși avem baza legală care prevede contravențiile săvârșite, cât și amenzile aplicate, respectiv Legea 55/2020, nu avem ordinul comun al Ministerulului Afecerilor Interne și al Ministerului Sănătății, care detaliază condițiile mai exacte și excepțiile de la această regulă, a explicat Marius Iconaru, la Gândul Live.

„Până în momentul de față nu au venit din partea MAI precizări dacă se pot aplica sau nu contravenții”

„Azi, teoretic, dacă o persoană bolnavă de astm, să spunem, nu poartă mască, ar putea fi sancționată contravențional, pentru că în cuprinsul legii nu sunt prevăzute aceste condiții și excepții”, a detaliat Marius Iconaru.

Persoanele care vor avea recomandări să nu poarte masca vor fi obligate să aibă asupra lor documente justificative, din partea medicului specialist sau de familie.

„Până în momentul de față nu au venit din partea MAI precizări dacă se pot aplica sau nu contravenții, dar colegii noștri au fost instruiți de șefii nemijlociți să nu aplice sancțiuni contravenționale pentru nepurtarea măștii de protecție până nu se va reglementa această situație”, a subliniat Marius Iconaru.

Amenda care va fi aplicată este cuprinsă între 500 și 2.500 de lei, iar contravenientul poate achita în termen de cel pult 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului verbal jumătate din cuantumul amenzii aplicate.

„Menirea noastră e să prevenim, nu să vânăm oamenii”

Potrivit lui Marius Iconaru, cuantumul va fi stabilit de agentul constatator, în funcție și de circumstanțele atenuante. „Dacă contravenientul va recunoaște și va spune că îi pare rău sau va fi la prima abatere, atunci cu siguranță colegii noștri vor merge pe o sancțiune minimă sau chiar pe un avertisment. Până la urmă menirea noastră e să prevenim, nu să vânăm oamenii”, a afirmat secretar general Sindicatul Europol.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat, a explicat, miercuri, la Centrul Național de Coordonare și Conducere a Intervenției, de ce s-a impus obligativitatea purtării măștilor în spațiile închise, aducând drept argument un grafic care arată că riscul de ca o persoană contaminată care nu poartă mască să infecteze o persoană, chiar cu mască, este de 70%.

Starea de aleră a fost instituită luni prin HG 394/2020, în baza Legii 55/2020, include măsuri și sancțiuni și își produce efecte până la încuviințarea în Parlament.

Președintele Klaus Iohannis a avertizat marți, în cadrul unei declarații de presă la Palatul Cotroceni, că va fi obligat să reimpună o nouă serie de măsuri restrictive, dacă cetățenii nu vor respecta restricțiile impuse de Guvern, subliniind că în ultimele zile au existat comportamente în contradicție cu normele sanitare și a făcut apel la autorități locale să-ți asume un rol proactiv în acest sens.