OBLIGAȚIE. Raed Arafat, explicații despre riscul de infectare dacă o persoană contaminată nu poartă mască

OBLIGAȚIE. Raed Arafat, explicații despre riscul de infectare dacă o persoană contaminată nu poartă mască
Măștile sunt obligatorii în spații închise, conform prevederilor aplicabile în starea de alertă
Publicat: 20/05/2020, 13:22
Actualizat: 20/05/2020, 14:01

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat, a explicat, miercuri, la Centrul Național de Coordonare și Conducere a Intervenției, de ce s-a impus obligativitatea purtării măștilor în spațiile închise, aducând drept argument un grafic care arată că riscul de ca o persoană contaminată care nu poartă mască să infecteze o persoană, chiar cu mască, este de 70%.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a explicat miercuri cum crește riscul de infectare în cazul în care nu se poartă masca de protecție, devenită obligatorile în spațiile închise în urma instituirii stării de alertă pe teritorul României.

„Pentru cei care nu înteleg de ce trebuie să poarte mască sau ceva cu care să acopere nasul și gura!”

Secretarul de stat în MAI postase anterior, e contul de Facebook, o ilustrație explicativă „pentru cei care nu înteleg de ce trebuie să poarte mască sau ceva cu care să acopere nasul și gura!”.

„Am pus astăzi pe Facebook o schemă care arată cum se infectează de la persoană la persoană dacă poartă mască persoana care este infectată, dacă poartă mască persoana care nu este infectată și stă lângă o persoană infectată și dacă poartă amândouă persoanele mască. Dacă poartă amândouă persoanele mască, rata de infecție, conform graficului, este de 1,5%, deci ar trebui să ne gândim, pe când dacă poartă mască persoana neinfectată și persoană infectată nu poartă mască rata de infecție poate să ajungă la 70%”, a declarat miercuri Raed Arafat.

„De aici trebuie luat în considerare acest lucru și de ce masca trebuie să fie în această perioadă ceva obligatoriu în spațiile închise, în transportul în comun, când ești într-o mașină și ești cu persoane cu care nu stai de regulă în casă, prieteni care vin din alt anturaj, trebuie să porți cu ei mască, sunt lucruri care în final în alte țări de mult se fac, acum trebuie să ne obișnuim și noi cu ea”, a detaliat Raed Arafat. Potrivit șefului DSU, acum există un stoc suficient de măști.

Parlamentul se reunește, miercuri, în ședință comună, pentru a vota solicitarea premierului cu privire la încuviințarea stării de alertă pe teritoriul României, instituită, luni, prin hotărâre de Guvern.

Starea de aleră a fost instituită luni prin HG 394/2020, în baza Legii 55/2020, include măsuri și sancțiuni și își produce efecte până la încuviințarea în Parlament.

Președintele Klaus Iohannis a avertizat marți, în cadrul unei declarații de presă la Palatul Cotroceni, că va fi obligat să reimpună o nouă serie de măsuri restrictive, dacă cetățenii nu vor respecta restricțiile impuse de Guvern, subliniind că în ultimele zile au existat comportamente în contradicție cu normele sanitare și a făcut apel la autorități locale să-ți asume un rol proactiv în acest sens.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anuluiciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase