Klaus Iohannis, despre evoluția pandemiei de COVID-19: Presiunea pe secțiile ATI a crescut la cote uriașe!

Publicat: 19 10. 2020, 18:26
Actualizat: 19 10. 2020, 18:57

Președintele României, Klaus Iohannis, a punctatt în cadrul conferinței de presă susținute luni, 19 octombrie, la Palatul Cotroceni, că „pentru a putea stopa epidemia de COVID-19 este nevoie de un efort național”. 

Klaus Iohannis a făcut câteva preciări despre evoluția pandemiei de coronavirus la nivel național, dar și la nivelul Bucureștiului, unde incidența cazurilor de COVID-19 la mia de locutori a depășit pragul de 3.

Președintele României, despre evoluția pandemiei: Trebuie să acționăm acum, deciziv!

„Din nefericire, așa cum se întâmplă peste tot în Europa, și noi ne confruntăm cu o creștere accentuată a numărului de cazuri de infectare cu noul coronavirus. Capitala a depășit acel indice alarmant de 3 la mia de locuitori, fapt care plasează Bucureștiul în scenariul roșu. Alte județe sau localități sunt, de asemenea, foarte aproape de acest scenariu. Odată depășit acest prag, este evidentă necesitatea instituirii de noi măsuri restrictive, care să permită reducerea curbei infecțiilor. Guvernul a stabilit metodologia și măsurile specifice fiecărui scenariu în care ajungem în urma numărului de infectări, dar autoritățile locale sunt cele care au responsabilitatea de a le implementa. Este de neînțeles, că deși am văzut zilnic o creștere importantă a numărului de cazuri de infectare și era evident că această tendință va continua, la nivelul Capitalei nu a existat un plan coerent, comunicat în termeni clari, astfel încât populația să fie pregătită și să știe la ce să se aștepte. Atitudinea prefectului Capitalei și modul în care acesta a reacționat sunt inacceptabile și nu trebuie să rămână fără urmări. Pentru a putea stopa epidemia de COVID-19 este nevoie de un efort național. Cetățenii sunt partenerii autorităților iar autoritățile au obligația de a-i respecta și de a-i trata ca atare. Asta înseamnă, printre altele, comuncarea clară și unitara a decizilor, informarea din timp, și predictibilitatea atunci când sunt necesare restricții care le afectează viața cetățenilor. Presiunea pe spitale, și în special pe secțiile de terapie intensivă, a crescut la cote uriașe, și acest lucru nu mai poate continua. Trebuie să acționăm acum, deciziv, pentru a reduce din povara de pe umeri sistemului medical. Dragi români, ducem de atâtea luni o bătălie pentru sănătate și viața noastră. În primăvara acestui an, noi, românii, prin eforturi mari și sacrificii deloc ușoare, am reușit să reducem masiv curba infectărilor. Sunt convins că putem face din nou acest lucru împreună”, a declarat Klaus Iohannis.

Bilanț coronavirus. 2.466 de cazuri noi de COVID-19 în ultimele 24 de ore, la doar 8.040 de teste efectuate. La ATI sunt 757 de pacienți

În ultimele 24 de ore, GCS a raportat 2.466 de cazuri noi de COVID-19 în România, la numai 8.040 de teste efectuate. Peste 30% dintre testele efectuate în 24 de ore sunt pozitive. 59 de persoane bolnave de Covid-19 au decedat, iar la Terapie Intensivă sunt îngrijiți 757 de pacienți infectați cu SARS-CoV-2. În București au fost raportate 581 de cazuri noi, iar rata de incidență în Capitală, din ultimele 14 zile este de 3,19 la mia de locuitori.

Capitala, în scenariul roșu –  Deciziile Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență

Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență a constatat, în cadrul ședinței de luni, depășirea pragului de incidență de 3 cazuri la mia de locuitori și aplicarea măsurilor care se vor aplica, respectiv purtarea obligatorie a măștilor în toate spțiile deschise, trecerea școlilor în scenariul roșu și suspendarea activității, pentru următoarele 14 zile, în restaurantele, cafenelele, teatrele, cinematografele și sălile de jocuri de noroc din Capitală. Decizia CMBSU vine după ce incidența cumulată a cazurilor pe ultimele 14 zile anunțată de GCS a fost de 3,19 la mia de locuitori.

Hotarârea începe să își producă efectele juridice din data de 20 octombrie 2020, de la ora 00:00, a precizat purtătorul de cuvânt al instituției prefectului București, Mariana Stancu-Țipișcă.

Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență a constata încadrarea în limitele de incidență cumulată a cazurilor pe ultimele 14 zile a hotărât ca purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, să fie obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spațiile publice deschise;