Mărturia cutremurătoare a unui tânăr care a fost bolnav de COVID-19: „Eram o legumă! În salonul meu, când se elibera un pat, în cinci minute se şi ocupa cu un alt pacient”

Publicat: 06 11. 2020, 15:39
Actualizat: 06 11. 2020, 15:41
Mărturia cutremurătoare a unui tânăr care a fost bolnav de COVID-19: „Eram o legumă! În salonul meu, când se elibera un pat, în cinci minute se şi ocupa cu un alt pacient” / Sursă FOTO: Szofran Media via Gabi Szofran - Facebook

Pandemia de coronavirus „accelerează” pe zi ce trece mai mult, România raportând peste 10.000 de cazuri vineri, 6 noiembrie, în timp ce locurile din spitale sunt pe terminate și mai multe unități spitalicești anunță că lucrează cu secțiile de ATI la capacitate maximă. În acest context, pacienții COVID-19 nu se luptă doar cu boala și chinul propriu, ci și cu cel al colegilor de salon, la a căror suferință sunt zilnic martori.

Un tânăr din Timiș, în vârstă de 31 de ani, care a contractat virusul SARS-CoV-2, a povestit pentru Știrile ProTV despre clipele de coșmar prin care a trecut din cauza bolii, internat fiind în Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara.

„Eram o legumă. Aveam un coleg de salon de 77 de ani, care îmi aducea apă la pat şi câte o mandarină, iar eu la 31, fără alte boli, nu puteam să mă ridic”, povestit bărbatul.

Bărbat vindecat de COVID-19, mărturii despre internarea în spital: „Eram legumă în pat”

Gabi Szofran a fost internat timp de 12 zile în spital, iar 4 dintre ele și le-a petrecut cu masca de oxigen pe față, într-un salon în care se mai aflau nouă bolnavi. Virusul i-a afectat plămânii atât de rău, încât, chiar dacă înainte de boală făcea frecvent sport, situația s-a schimbat radical după.

„Eram legumă în pat. Febră, frisoane, dureri musculare. Aveam o capacitate pulmonară scăzută. În salonul meu, când se elibera un pat, în cinci minute se şi ocupa cu un alt pacient. Infirmierele nici nu aveau timp să schimbe lenjeria”, a mai povestit acesta.

Bărbatul a reușit să învingă infecția doar după ce a fost tratat cu un cocktail puternic de medicamente.

În urmă cu câteva zile, Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara distribuia pe pagina de Facebook mesajul lui Gabi Szofran:

„A fost un adevărat coșmar – 12 zile de spitalizare plus 5 de izolare”

„Dragi prieteni. Pentru cei care nu mai cred, vă spun eu, virusul există. Dacă ai noroc faci formă ușoară. Însă nu toți avem acest noroc, eu am simțit-o pe pielea mea. Da, am fost pozitiv. Confirmat în 19.10.2020. Da, am fost internat 12 zile la «Victor Babeș». A fost un adevărat coșmar – 12 zile de spitalizare plus 5 de izolare, în total 17 departe de fetele mele. Am trecut cu bine datorită medicilor extraordinari de la «Victor Babeș», adevărați îngeri. 

Prietenii m-au întrebat «E chiar așa nașpa? Chiar sunt pline spitalele?».

Da! E «Nașpa» iar spitalele sunt pline. Am fost 10 în salon. Când se elibera un pat nu dura 5 minute și era ocupat cu alt pacient. Am avut 4 zile grele, cu oxigen suplimentar. 4 zile în care cu greu m-am ridicat pe marginea patului. Dar am trecut cu bine datorită celor de la «V.Babeș».

Aveți grijă de voi. Respectați regulile: Masca, dezinfectant, spălat pe mâini, distanțare.

Dacă mai am în lista de prieteni persoane care cred că e o simplă răceală sau că virusul nu există, vă rog, ștergeți-mă din lista de prieteni. Vă respect «viziunea», însă eu am trecut prin aceast coșmar numit Covid19.

Aș mai adauga ceva la final. Bolnavii covid, cei care au trecut prin boală, nu au râie. Au avut o boală virală. Luată la magazin, la benzinărie sau pe stradă. Noi, cei care am avut sau avem covid, nu ne-am îmbolnăvit la c×rvele de pe centură. Aveți grijă de voi și de sănătatea voastră. Ai Doamne grijă de toți bolnavii și de familiile greu încercate.

Mulțumesc tuturor prietenilor care mi-au scris mesaje de încurajare și de susținere, tuturor celor care mi-au ridicat moralul. Și nu pot să nu le mulțumesc lui Deian Milovan Keba și Anita pentru toată mâncarea pe care mi-ați adus-o la spital, familia mea fiind în izolare”, era mesajul pacientului COVID-19. 

Asistentă medicală, în stare gravă. Apel pentru donarea de plasmă

La Oradea, o asistentă medicală în vârstă de 45 de ani se luptă din răsputeri pentru viața ei, după ce a contractat boala COVID-19. Cazul ei este atât de grav iar sistemul imunitar i-a fost atât de lovit de virus încât speranța vindecării stă în tratamentul cu plasmă autoimună. Familia acesteia chiar a alnsat un apel către persoanele vindecate de coronavirus să doneze plasmă, mai ales în cotnextul în care stocurile spitalelor din zonă sunt foarte reduse.

„Facem un apel tuturor care se simt sănătoşi, care pot să facă un gest de susţinere a vieţii celui de lângă el – că-i din Oradea, că-i din Bihor, că-i din România – trebuie să fim unitari, trebuie să fim solidari. Înţelegeţi că trebuie să susţinem viaţa altora”, este îndemnul Ligiei Burtă, de la Centrul de Trasfuzie Sanguină Oradea.