Medicamentele pe care românii le iau TOTAL aiurea în această perioadă, fără să consulte medicul! A. Rafila: „Ne confruntăm cu o problemă foarte serioasă”

Publicat: 19 11. 2020, 16:28

Profesorul Alexandru Rafila a precizat, joi, că mulți români care află că au Coronavirus preferă să ia antibiotice în mod eronat!

„Automedicaţia în această perioadă este la ea acasă. Ne confruntăm cu o problemă foarte serioasă, pentru că, în această perioadă, fie ca profilaxie, fie ca tratament, persoane care încearcă să prevină infecţia cu noul coronavirus sau care au aflat că sunt infectate folosesc fără discernământ antibiotice.

„Consumul de azitromicină a crescut foarte mult”

Consumul de azitromicină a crescut foarte mult şi, chiar dacă azitromicina este prevăzută ca şi o medicaţie care ar putea să fie prescrisă la unii dintre pacienţii infectaţi cu noul coronavirus, utilizarea fără discernământ şi automedicaţia sunt foarte grave, pentru că, de obicei, antibioticele nu sunt prescrise decât în infecţiile bacteriene, nu în infecţiile virale.

„Această utilizare de masă e foarte periculoasă, pentru că efectele sunt serioase”

Azitromicina, sigur, cu un anumit efect asupra noului coronavirus, a fost încercată ca şi terapie, dar această utilizare de masă e foarte periculoasă, pentru că efectele sunt serioase”, a explicat Rafila la un eveniment organizat de DC Media.

Pe de altă parte, medicul Mihai Craiu, specialist în pneumologie pediatrică, este de părere că dexametazona, pe care foarte mulți români o folosesc atunci când sunt răciți, poate face mai mult rău decât bine. Potrivit lui Craiu, dexametazona nu se dă acasă în cazul bolnavilor de Covid care nu au simptome sau au forme ușoare!

„Dexametazona NU se dă acasă unor pacienți asimptomatici sau foarte puțin bolnavi”

„Dexametazona NU se dă acasă unor pacienți asimptomatici sau foarte puțin bolnavi. Nu ajută și chiar agravează pneumoniile virale (…)

Dexametazona este exceptională în formele medii și severe (spitalizate) de pneumonii cu SARS-CoV-2 (…)

Nu este prudent să luați dexametazonă fără indicație medicală sau la o indicație greșită, în prima fază a bolii, la domiciliu!

Nici măcar nebulizată…

Despre mitul românesc al dexametazonei nebulizate, care se folosește în orice boală respiratorie a copilului, doar un comentariu – e o invenție nefericită”, a mai precizat Mihai Craiu.