Medicul Mihai Craiu distruge un mit! Nu luați acest medicament acasă fără recomandarea doctorului: „Este o invenție nefericită”

Medicul Mihai Craiu distruge un mit! Nu luați acest medicament acasă fără recomandarea doctorului: „Este o invenție nefericită”
8 ȘTIRI DE LA ORA 8. Medicul pediatru Mihai Craiu: „Suntem prima țară din UE care reușim vaccinarea unui număr semnificativ de copii” (FOTO: Facebook)
Publicat: 19/11/2020, 10:44

Medicul Mihai Craiu, specialist în pneumologie pediatrică, este de părere că dexametazona, pe care foarte mulți români o folosesc atunci când sunt răciți, poate face mai mult rău decât bine. Potrivit lui Craiu, dexametazona nu se dă acasă în cazul bolnavilor de Covid care nu au simptome sau au forme ușoare!

„În România, orice persoană ce a venit în contact cu un bolnav având COVID19, deseori netestată, aproape întotdeauna fără consult medical riguros, începe să primească mai multe medicamente care nu au ABSOLUT nici o legatură, nici cu recomandările existente (unele mai bune, altele imperfecte sau depașite, dacă vorbim de cele românești postate pe siteuri oficiale), nici cu dovezile științifice disponibile.

„Cea mai mare putere de dovadă o au studiile, nu vloggerii”

Noi românii suntem creativi și credem în mituri. Realitatea este că cea mai MARE putere de dovadă o au metaanalizele, apoi dovezile din studii randomizate, placebo-controlate și cea mai SLABĂ putere o au opiniile experților. Ale experților medicali reali, nu ale vloggerilor sau ale diverșilor artiști mediatizați nefericit…” e explicat medicul Mihai Craiu pe pagina „Spitalul Virtual pentru copii”.

„Dexametazona NU se dă acasă unor pacienți asimptomatici sau foarte puțin bolnavi”

Celebrul medic spune că dexametazona nu îi ajută pe pacienții care nu au forme grave și  sunt „puțin bolnavi”!

„Dexametazona NU se dă acasă unor pacienți asimptomatici sau foarte puțin bolnavi. Nu ajută și chiar agravează pneumoniile virale (…)

Dexametazona este exceptională în formele medii și severe (spitalizate) de pneumonii cu SARS-CoV-2 (…)

Nu este prudent să luați dexametazonă fără indicație medicală sau la o indicație greșită, în prima fază a bolii, la domiciliu!

Nici măcar nebulizată…

Despre mitul românesc al dexametazonei nebulizate, care se folosește în orice boală respiratorie a copilului, doar un comentariu – e o invenție nefericită”, a mai precizat Mihai Craiu.