MILITARUL care conduce starea de urgență în Sibiu rupe tăcerea: E vorba de viața oamenilor, nu de o pivniță inundată. Avem nevoie de informații corecte și la timp

Publicat: 03 04. 2020, 10:06
Actualizat: 03 04. 2020, 10:06
Cosmin Balcu, Comandantul Centrului Județean de Conducere și Coordonare a Intervenției (CJCCI) din județul Sibiu, inspector-șef ISU

Comandantul Centrului Județean de Conducere și Coordonare a Intervenției (CJCCI) din județul Sibiu, inspectorul-șef ISU Cosmin Balcu mărturisește neregulile din județ, referitoare la anchetele epidemiologice și la furnizarea informațiilor despre pacienții bolnavi de COVID-19. Comandantul spune că în momentul de față rezultatele anchetelor ajung mai întâi la București și apoi la județe pentru a fi comunicate public, însă el este de părere că pentru a lucra trebuie să știe din timp care este procentul de infectare din județul său.

Militarul care conduce starea de urgență în Sibiu se revoltă și spune care sunt neregulile din sistem: „Nu pot conduce urgențele pe stare de epidemie dintr-un județ întreg fără să știu exact bolnavii și decedații de COVID-19”, a declarat comandantul pentru Libertatea.

Militarul critică faptul că nu îi sunt aduse la cunoștință toate datele referitoare la extinderea coronavirusului pe teritoriul județului Sibiu:

„De trei săptămâni atrag atenția că situația e gravă. După tragedia de la Siutghiol, din 2014, s-a decis că ISU va conduce în astfel de situații care cer intervenție complexă. Nu mi se pare normal să fiu pus să conduc fără să cunosc datele oficiale legate de coronavirus”, a declarat inspectorul ISU.

Inspectorul spune că s-a întâmplat să descopere cazuri de infectare cu noul coronavirus din presă și că din perspectiva lui ar trebui să fie informat rapid și direct pentru a reuși să protejeze personalul și pacienții.

„Să dau oamenilor exemple. Un om sună la 112. Nu sunt simptome de COVID-19, merge SMURD, îl ia, dar avem doar măști și mănuși. Asta e procedura, o respectăm. Îl ducem pe bolnav la spital, la UPU. Trece un timp și, într-o zi, îl văd pe lista de decedați. Eu nu știu că a avut COVID! Îl reperez că îmi amintesc vârsta și alte elemente. În condițiile astea, cum să-mi protejez oamenii și, mai departe, pe cetățeni? Cum să nu știu eu, autoritate locală, că omul a fost pozitiv? Nu mai tac. E vorba de viața oamenilor, nu de o pivniță inundată. Trebuie să ne trezim odată! Gata cu lucrul pe orgolii și care ești mai tare ancorat politic. Avem nevoie de informații corecte și la timp. Altfel ajungem ca acum, când spunem oamenilor că de ce se plimbă prin societate contaminați? Păi, acel om e nevinovat, de unde să știe el că e bolnav?