EFECTELE #COVID-19 | Veste extraordinară pentru cei care doresc să muncească în Germania. „S-a ajuns la un acord cu Ministerul de Interne”

EFECTELE #COVID-19 | Veste extraordinară pentru cei care doresc să muncească în Germania. „S-a ajuns la un acord cu Ministerul de Interne”
Germania permite unui număr de de până la 40.000 de muncitori sezonieri în sectorul agricol să intre în ţară
Publicat: 03/04/2020, 07:56
Actualizat: 07/04/2021, 02:16

Pentru a putea rezolva problema recoltatului fructelor și legumelor, Executivul de la Berlin a decis să permită muncitorilor străini să intre în țară, prin relaxarea restricțiilor de călătorie impuse anterior în vederea limitării răspândirii noului coronavirus.

Țările membre al blocului comunitar (UE27), inclusiv Germania, au introdus controale la frontieră în încercarea de a opri răspândirea coronavirusului.

Însă, un efect secundar generat de aceste controale a fost și acela de împiedicare a muncitorilor transfrontalieri să ajungă la locurile lor de muncă, potrivit Reuters, citată de Agerpres.

Joi, 2 martie 2020, Ministerul german al Agriculturii a anunţat a ajuns la un acord cu Ministerul de Interne pentru a permite unui număr de de până la 40.000 de muncitori sezonieri în sectorul agricol să intre în ţară în luna aprilie şi altor 40.000 în luna mai.

Forța de muncă sezonieră ar trebui să călătorească în principal cu avionul, astfel încât să se autoprotejeze de riscul infecţiei cu coronavirus, conform indicațiilor reprezentanților Ministerul Agriculturii din Germania.

Totodată, pentru a putea merge la muncă în Germania, sezonierii din agricultură vor trebui să îndeplinească o serie de condiţii. Mai exact, sezonierii din agricultură ar urma să fie supuşi unui control medical, să respecte condiția de distanțare socială între ei în timpul lucrului, în timp ce spaţiile de cazare vor trebui să conţină doar jumătate din numărul obişnuit de persoane.

De asemenea, cele două Ministere au transmis că vor încerca să atragă un număr suplimentar de 10.000 de persoane din Germania să vină să lucreze în ferme, inclusiv şomeri, studenţi, solicitanţi de azil şi persoane aflate în şomaj temporar.

Anual, Germania primeşte circa 300.000 de lucrători sezonieri din străinătate pentru sectorul său agricol. Majoritatea acestora provind din țări ale fostului bloc comunist, și anume România şi Polonia, conform statisticilor principalului sindicat agricol din Germania, DBV, care a avertizat Berlinul asupra insuficienţei forţei de muncă necesară recoltatului.

Lucrătorii sezonieri din agricultură îndeplinesc funcții critice de recoltare

Luni, 30 martie 2020, Executivul de la Bruxelles a emis noi orientări practice pentru a se asigura că lucrătorii mobili din UE, în special cei care exercită ocupații critice în lupta împotriva pandemiei provocate de coronavirus, pot ajunge la serviciu.

Sunt incluși aici, printre alții, lucrătorii din sectorul sănătății și din sectorul alimentar, precum și din alte servicii esențiale cum ar fi cele de îngrijire a copiilor și a persoanelor în vârstă, ca și personalul critic pentru serviciile de utilități publice.

Împreună cu Liniile directoare privind punerea în aplicare a restricției temporare a călătoriilor neesențiale către UE, emise tot luni, aceste orientări răspund solicitărilor formulate de liderii blocului comunitar la 26 martie și urmăresc să abordeze preocupările practice ale cetățenilor și ale societăților afectate de măsurile luate pentru a limita răspândirea coronavirusului, precum și ale autorităților naționale care pun în aplicare măsurile.

Deși este de înțeles că statele membre au introdus controale la frontierele interne pentru a limita răspândirea SARS-CoV-2, este imperios necesar ca lucrătorii critici să poată ajunge fără întârziere la destinație.

În acest context, Nicolas Schmit, comisarul pentru locuri de muncă și drepturi sociale, a declarat: „Mii de femei și de bărbați care lucrează din greu pentru a ne garanta tuturor siguranța, sănătatea și alimentele trebuie să traverseze granițele din UE pentru a merge la serviciu. Este responsabilitatea noastră a tuturor să ne asigurăm că ei nu sunt împiedicați să circule, luându-ne în același timp toate măsurile de precauție pentru a evita răspândirea în continuare a pandemiei”.

În privința lucrătorilor sezonieri, în special din sectorul agricol, se solicită statelor membre să facă schimb de informații cu privire la diferitele nevoi ale acestora la nivel tehnic și să stabilească proceduri specifice pentru a asigura o trecere ușoară a frontierei de către acești lucrători, în scopul de a răspunde deficitelor de forță de muncă rezultate în urma crizei.

Lucrătorii sezonieri din agricultură îndeplinesc, în anumite situații, funcții critice de recoltare, de plantare și de îngrijire. Într-o astfel de situație, statele membre trebuie să le trateze pe aceste persoane ca pe niște lucrători critici și să le comunice angajatorilor necesitatea de a furniza protecție adecvată în materie de securitate și sănătate.

Sursă foto: Pixabay/Elias Shariff Falla Mardini/caracter ilustrativ

Marea campioană a ţării, la petrecerile cu alcool şi relaţii intime la Jocurile Olimpice! Moment...
BREAKING NEWS: 'Am găsit-o pe Elodia'
FOTO. Mihaela Rădulescu, de nerecunoscut! Imaginile cu ea sunt uimitoare: a întinerit cu noul look!
Divele din România, cu costume de baie minuscule, pe plajă. Cine arată cel mai bine
Oana Roman și Marius Elisei, imagini din intimitate! Iubitul vedetei, dezbrăcat complet lângă ea
Cine sunt, de fapt, nașii reali aleși de Simona Halep și Toni Iuruc! Am aflat...
E OFICIAL! Ajutoarele sociale vor crește anual. Klaus Iohannis a promulgat legea
Oraşele cu cele mai bune licee. Clujul dispare din top 10
BANCUL ZILEI – Un bărbat potent a luat o supradoză de Viagra
Un asteroid de dimensiunea Marii Piramide din Giza va zbura pe lângă Pământ. Când va...
Alexandru Papadopol cerșește împăcarea cu Ioana Ginghină! Ce reacție a avut actrița când l-a văzut...
I-a MASAT organele cu ulei de măsline. Ce s-a întâmplat apoi i-a UIMIT pe amândoi...
ULTIMA ORĂ! Vladimir Putin, amenințare directă: 'Suntem capabili de a da lovitura letală'
Larisa Iordache, transportată de urgenţă la spital. Ce s-a întâmplat cu gimnasta la Jocurile Olimpice
A mers la magazine de haine - Zara, H/M - și a intrat în cabinele...
Descoperire ŞOC la graniţa România: Autorităţile, în ALERTĂ MAXIMĂ. Este BREAKING NEWS
Germania trimite o undă de şoc în Europa! Vor fi peste 100.000 de cazuri zilnice....
Gata! A început noua eră. Certificatul de vaccinare îți dă prioritate în magazine și la...
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Viaţa bizară a unui miliardar. Mănâncă o singură masă pe zi iar în weekenduri deloc,...