Pacienții Covid, în mare pericol! Ce este „furtuna de citokine” și cum poate fi ea prevenită

Publicat: 26 10. 2020, 18:06
Pacienții Covid, în mare pericol! Ce este „furtuna de citokine” și cum poate fi ea prevenită / Sursa FOTO: https://www.gandul.ro

Pacienții Covid, în mare pericol din cauza unei inflamații numite „furtună de citokine”. Ce este „furtuna de citokine” și cum poate fi ea prevenită, cercetătorii în domeniu încearcă să afle încă de la începutul pandemiei, însă studiul încă nu a dat toate răspunsurile așteptate.

Cert este că foarte multe dintre persoanele care dezvoltă forme grave de Covid-19 se confruntă și cu apariţia unei inflamaţii periculoase şi sistemice, declanşate de un răspuns imunitar hiperactiv. Această inflamație poartă numele „furtună de citokine”.

Pacienții Covid, în mare pericol! Markerii care prevăd „furtuna de citokine”

Recent, un studiu realizat de Temple University, din Philadelphia, a identificat câţiva markeri chimici, uşor de măsurat cu ajutorul testelor sangvine standard (disponibile în spitale), care ar putea fi de ajutor în prevenirea „furtunii de citokine”.

Mai întâi, cercetătorii americani au început prin a măsura nivelurile unui grup de 62 de astfel de markeri în cazul a sute de pacienţi spitalizaţi cu Covid-19, inclusiv proteine şi alte substanţe legate de metabolism, sistemul imunitar şi alte funcţii ale organismului. Doar câteva dintre acestea erau neobişnuit de ridicate la pacienţii care au fost afectaţi de o puternică „furtună” inflamatorie de citokine. Apoi, s-a trecut la monitorizarea câtorva criterii la un al doilea set de pacienţi, pentru a vedea dacă pot prezice o afecţiune inflamatorie severă în cazul lor. Experimentul a dat rezultate în cazul a peste două treimi dintre pacienţi.

În ambele grupe, pacienţii ale căror teste sangvine au îndeplinit aceste criterii speciale au rămas în spital pentru un timp mai îndelungat şi au prezentat un risc mai mare de deces, a arătat Roberto Caricchio, şeful secţiei de reumatologie de la Facultatea de Medicină Lewis Katz, din cadrul Temple University. „Cu toţii sunt persoane bolnave, dar cei care îndeplinesc criteriile sunt, de departe, mai bolnavi”, a spus prof. Katz.

Pacienții Covid, în mare pericol! Ce sunt citokinele

Se știe că inflamaţia severă în cazul pacienţilor COVID este declanşată de nişte substanţe chimice ale sistemului imunitar denumite citokine. Însă, măsurarea lor necesită teste complexe care nu sunt disponibile în mod curent în spitalele comunitare. Iată de ce criteriile predictive identificate de specialiștii Temple University pot fi uşor măsurate printr-un test standard de sânge. Aceste criterii includ, printre alte semnale de alarmă, markeri asociaţi cu dezechilibrul electrolitic şi leziuni ale ţesuturilor, cum ar fi niveluri ridicate de feritină (un tip de moleculă care depozitează fier).

Citokinele reprezintă cauza suspectată ale acestor furtuni inflamatorii, însă ele joacă, totuşi, un rol esenţial în lupta contra bolilor infecţioase – transmit semnale de alarmă chimice, care declanşează alte componente ale sistemului imunitar.