De ce COVID-19 le afectează mai puțin pe femei decât pe bărbați? Cercetătorii au făcut noi descoperiri

De ce COVID-19 le afectează mai puțin pe femei decât pe bărbați? Cercetătorii au făcut noi descoperiri
Sursă FOTO: Shutterstock
Publicat: 26/08/2020, 21:19
Actualizat: 26/08/2020, 22:50

Virusul SARS-CoV-2 poate fi contractat de toată lumea, copii, tineri, adulți, oameni în vârstă, dar la această categorie, bărbații prezintă un risc de două ori mai mare de a dezvolta o formă severă a bolii decât femeile de aceeași vârstă.

Un nou studiu sugerează că bărbații au un răspuns imunitar mai slab decât cel al femeilor atunci când se confruntă cu noul coronavirus.

Descoperirile, publicate miercuri în revista Nature, sugerează faptul că bărbații, în particular cei de peste 60 de ani, s-ar putea să depindă mai mult pe vaccin, pentru a se proteja în fața infecției „Infectarea naturală eșuează” în producerea unui răspuns imunitar adecvat în rândul bărbaților, a declarat conducătorul studiului Akiko Iwasaki, imunolog la Universitatea Yale.

Acestea descoperiri coincid cu altele anterioare despre diferențele dintre sexe în ceea ce privește sistemul imunitar. Se pare că sistemul imunitar al femeilor produce un răspuns mai rapid și mai puternic, poate din cauza faptului că organismele lor sunt concepute astfel încât să combată patogeni care amenință fătul sau nou-născutul. Însă, pe o durată mai îndelungată, dacă sistemul imunitar rămâne constant în alertă, acest lucru s-ar putea dovedi nociv.

Femeile, mai puțin afectate de COVID-19 decât bărbații

„Ne uităm la ambele fețe ale aceleiași monede”, a declarat doctorul Marcus Altfeld, imunolog la Institul Heinrich Pette și la Centrul Medical Universitar Hamburg-Eppendorf din Germania.

Noile descoperiri ar putea avea impact și în dezvoltarea vaccinurilor, precum și a dozelor administrat din cauza diferențelor dintre sexe la nivelul infecției cu SARS-CoV-2, au precizat doctorul Altfeld și alți experți.

„Ne putem imagina scenarii în care o singură doză de vaccin poate fi suficientă pentru indivizii tineri sau femeile tinere, în timp ce bărbații mai în vârstă ar putea avea nevoie de trei doze”, a mai explicat specialistul, potrivit New York Times.

Până în prezent, companiile care au început studiile clinice în încercarea de a găsi un vaccin eficient împotriva coronavirusului nu au publicat încă informații despre sexul participanților și dacă dozele administrate acestora au avut efecte diferite în funcție de sexul persoanelor, însă FDA a solicitat acest lucru, dar și informații referitoare la rasă și etnie, a anunțat doctorul William Gruber, vicepreședinte al Pfizer.

Echipa condusă de doctorul Iwasaki a analizat răspunsul imun în rândul a 17 bărbați și 22 de femei care au fost internați în spital la scurt timp după ce au contractat SARS-CoV-2. Cercetătorii au colectat sânge, salivă, urină și scaun de la pacienți la un interval de 3-7 zile. De asemenea, le-au luat făcut și teste nazofaringiene. În cercetare nu au fost incluși pacienții conectați ventilatoare și cei care iau medicamente care afectează sistemul imunitar „pentru a ne asigura că măsurăm răspunsul imun natural la virus”, a spus doctorul Iwasaki.

Celulele T – cheia unui răspuns imunitar mai puternic

Cercetătorii au analizat, de asemenea, date de la un număr suplimentar de 59 de bărbați și femei care nu au îndeplinit aceste criterii.

Mai mult decât atât, au descoperit oamenii de știință, corpurile femeilor au produs mai multe așa-numite celule T, care pot ucide celulele infectate cu virus și pot opri răspândirea infecției. În cazul bărbaților, activarea celulelor T a fost mult mai slabă și acest decalaj a fost în funcție de evoluția bolii. Cu cât bărbații sunt mai în vârstă, cu atât sunt mai slabe răspunsurile imunitare la nivelul celulor T.

„Atunci când îmbătrânesc, abilitatea de a stimula celule T este pierdută. Dacă ne uităm la cei care nu au reușit să producă celule T, observăm că evoluția bolii a fost una gravă în cazul lor”, a mai explicat conducătorul studiului. De asemenea, aceasta a adăugat că „femeile care sunt în vârstă, inclusiv cele de 90 de ani, au un răspuns imunitar destul de bun, decent”.

Toți pacienții aveau niveluri crescute de citokine în sânge, proteine ​​determină sistemul imunitar să reacționeze în fața unui patogen. Unele tipuri de citokine, numite interleukin-8 și interleukin-18, au fost găsite în niveluri ridicate la toți bărbații, dar numai la unele femei.

Cercetătorii au descoperit că femeile care aveau un nivel ridicat de alte citokine au avut o formă mai gravă de boală. Doctorul Iwasaki a explicat că starea de sănătate a acestor femei s-ar putea îmbunătăți dacă li s-ar administra un tratament care blochează formarea acestor proteine.

Cum agravează citokinele evoluția bolii

Studiul este destul de limitat deoarece au participat puține persoane iar pacienții aveau în medie mai mult de 60 de ani, ceea ce face dificilă evaluarea modului în care răspunsul imun se schimbă odată cu vârsta.

„Știm că vârsta se dovedește a fi un factor foarte important în evoluția Covid-19, iar intersecția dintre vârstă și sex trebuie explorată”, a declarat Sabra Klein, expert în vaccinuri la Școala de Sănătate Publică Johns Hopkins Bloomberg.

De asemenea, studiul nu a oferit o explicație pentru diferențele dintre bărbați și femei. Deoarece femeile au trecut de menopauză, în medie, „este îndoielnic că sunt implicați hormonii steroizi sexuali”, a explicat doctorul Klein. Cu toate acestea, noile descoperiri sunt „interesante”, deoarece încep să explice de ce bărbații sunt mai afectați de SARS-CoV-2.

„Faptul că femeile au un răspuns imunitar mai puternic la nivelul celulelor T ar putea fi un indiciu important referitor la protecție și trebuie explorat în contiuare”, a mai adăugat aceasta.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului de la 2 Mai. Judecătoria Mangalia a respins defintiv cererea...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
E strict interzis în România dacă stai la BLOC. Se face ÎNCHISOARE
Noi taxe și impozite. Românii care rămân cu mai puțini bani
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Nepotul lui Florin Salam, Adrian Petrache, reușită uriașă în carieră: "'Cu bucurie și recunoștiință, vă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului