Persoanele nevaccinate domină bilanțul noilor cazuri confirmate cu COVID-19 și al deceselor. INSP: „Trebuie să protejăm persoanele vulnerabile!”

Publicat: 12 08. 2021, 15:37
Potrivit șefului CNCAV, prin vaccinare evita decese, putem evita cazuri grave de îmbolnăvire și, evident, spitalizări / Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ

Institutul Național de Sănăttate Publică (INSP) a făcut, joi, un nou apel la responsabilitate din partea populației, pentru accelerarea campaniei de vaccinare. Conform celui mai recent raport săptămânal întorcmit de Centrul Naționaal de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) de sub umbrela INS, persoanele cele mai vulnerabile în fața noului coronavirus și cele mai expuse riscului de deces au fost persoane nevaccinate sau cu schema incompletă.

Raportul CNSCBT pentru săptămâna 2 – 8 august arată că 81.2% din cazurile confirmate au fost înregistrate la persoane nevaccinate, au transmis, joi, reprezentanții INSP printr-o postare pe contul de Facebook de promovare a campaniei naționale de imunizare, RO Vaccinare.

Până la data de 8 august, conform raportului citat, la nivel național fuseseră confirmate cu COVID-19 – 1.085.100 de cazuri, cu 1.622 mai multe decât cele de la data de 1 august. Numărul deceselor crescuse cu 28, ajungând, în toată țara, la 34.319.

Potrivit analizei CNSCBT, în săptămâna 2 – 8 august 2021, 48.6% din totalul cazurilor s-au înregistrat în București, Cluj, Constanța, Ilfov și Timiș. În ceea ce privește decesele, 46.2% din totalul deceselor au fost înregistrate în Iași, Prahova, Teleorman, Vrancea și Argeș

„Doar prin responsabilitate putem reveni la normalitate”

Specialiștii arată că 81.2% din cazurile confirmate au fost înregistrate la persoane nevaccinate. Mai mult, 76.9% din decesele înregistrate au fost la persoane nevaccinate, iar 23.1% la persoane vaccinate cu schemă incompletă.

„Trebuie să protejăm persoanele vulnerabile! Doar prin responsabilitate putem reveni la normalitate!”, a transmis, joi, INS, reiterând mesajul: „Cea mai simplă și mai la îndemână metodă prin care putem să învingem virusul rămâne vaccinarea”.

Aceelași îndemn a fost transmis, marți, de Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), în cadrul unei conferințe de presă de la sediul Guvernului: „Mesajul nostru este foarte clar și anume: Acclerarea și creșterea ritmului de vaccinare, pentru că în felul acesta putem evita decese, putem evita cazuri grave de îmbolnăvire și, evident, spitalizări”.

Conform datelor cumulate ale INS, de la începutul pandemiei până în prezent:

  • 1 din 77 din totalul cazurilor a fost înregistrat la personal medical (14.476 persoane din personalul sanitar)
  • 86.1% din totalul deceselor au fost la persoane peste 60 ani
  • 57.5% din decese au fost la bărbați
  • 94.6% din persoanele decedate aveau cel puțin o comorbiditate asociată, cele mai multe (72,1%) fiind afecțiunile cardiovasculare.

România a înregistrat în ultimele 24 de ore 371 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2, potrivit Grupului de Comunicare Strategică (GCS), ajungând la un total de 1.086.109 de cazuri confirmate.

Rata de acoperire vaccinală la nivel național este de doar aproximativ 30% din populaţia rezidentă eligibilă la nivel național, adică persoanele peste 12 ani, s-a vaccinat până în prezent în România, potrivit declarațiilor de marți ale președintelui CNCAV.

Pentru creșterea acesteia, premierul Florin Cîţu a declarat, marţi, că persoanele care se vaccinează anti-COVID vor primi un voucher în valoare de 100 de lei.