Valeriu Gheorghiță: „Avem o creștere lent progresivă, dar susținută a numărului de cazuri de COVID-19”. Câte sunt cu Delta și câte s-au înregistrat la persoane nevaccinate

Publicat: 10/08/2021, 14:41
Actualizat: 10/08/2021, 16:05

Majoritatea covârșitoare a numărului de cazuri noi de infecție cu COVID-19, precum și a numărulu de decese, din ultimele două săptânâni, se înregistrează la persoane nevaccinate, iar vârsta medie a celor infectați, dar și a celor decedat, este în scădere, a precizat Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), în cadrul unei conferințe de presă de la sediul Guvernului.

Președintele CNCAV, Valeriu Gheorghiță, a detaliat marți ultimele evoluții ale pandemiei de COVID-19 în România, dar și a stadiului vaccinării.

„După cum știm și am observat în utimele săptămâni, în România se înregistrează o creștere lent progresivă, dar susținută a numărului de cazuri, iar analiza efectuată de colegii noștri de la Insitutul Național de Sănătate Publică, pe ultimele 2 săptămâni din luna iulie arată că 81,5% din cazurile nou confirmate se înregistrează la persoane nevaccinate și 92,6% dintre decese, de asemenea la persoanele nevaccinate”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

România a înregistrat în ultimele 24 de ore 312 cazuri noi de COVID-19, potrivit informării de marți dimineață a Grupului de Comunicare Strategică (GCS), față de 181 cazuri noi raportate luni.

Au crescut și infecțiile cu varianta Delta

Valeriu Gheorghiță precizat că se observă o tendință de scădere a mediei de vârstă.

„Din acest punct de vedere, analiza pe grupe de vârstă arată o tendinnță de creștere în mod deosebit a persoanelor care sunt tinere, din grupa de vârstă de sub 40 de ani, mult mai accelerată cumparativ cu grupa de vârstă mai mare 40 de ani. De asemenea se observă o scădere a mediei de vârstă a persoanelor confirmate, de 43 de ani, comparativ cu 48 de ani în rândul celor care sunt testați pozitiv și, de asemenea, dacă ne uităm la decesele înregistrate, tendința este iarăși de scădere a mediei de vârstă, la 69 de ani, comparativ cu 71 de ani, în perioada anterioară”, a afirmat Valeriu Gheorghiță.

„Mesajul nostru este foarte clar și anume: Acclerarea și creșterea ritmului de vaccinare, pentru că în felul acesta putem evita decese, putem evita cazuri grave de îmbolnăvire și, evident, spitalizări”, a spus președintele CNCAV. „Doar dacă ne vaccinăm putem să scăpăm de pandemie”, a subliniat și Florin Cîțu, marți, atunci când a fost întrebat dacă autoritățile au în vedere reimpunerea unor restricții, în contextul creșterii cazurilor de infecții cu SARS-CoV-2

Până la data de 8 august, conform datelor INSP citate, erau înregisttate în total 313 cazuri de infecțe cu varianta Delta, cu 51 de cazuri mai multe decât la raportarea săptămânală anterioară. Peste 80% din total au apărut la persoanele nevaccinate, iar în total au fost 19 decese. „Un singur deces a fost la o persoană cu schemă compeltă, ceea ce înseamnă un procent de peste 95% al deceselor prin varianta Delta la persoane nevaccinate”, a precizat Valeriu Gheorghiță.

Potrivit președintelui CNCAV, conform studiilor, vaccinarea cu schemă completă, indiferent de schema de vaccinare de care vorbim, își menține eficiența la peste 90% pentru prevenirea spitalizărilor, a formelor grave și a deceselor.

Ponderea de pozitivare a infecțiilor cu varianta Delta a fost în creștere săptămâna trecută, astfel că ponderea cumulată a variantei Delta în totalul variantelor de îngrijorare a crescut la 15,3% în prezent.

De la debutul campaniei de vaccinare și până luni după-amiază, au fost administrate 9.516.841 de doze pentru 5.077.639 de persoane, dintre care 4.934.807 au primit schema completă.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anului citeste mai mult
Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire frapantă despre vaccin
💣 la Survivor! Au fost prinse pe traseu, în timp ce se sărutau cu foc!...
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
Bolile pe care le riști în funcție de grupa de sânge. Cine sunt cei mai...
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
VIDEO Moment bizar. Crezând că microfonul este oprit, Joe Biden a înjurat un jurnalist: "Fiu...
Câte ore poate ține cabina încălzită o mașină electrică?
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
Analiză NY Times: SUA știau de 14 ani că Putin se va înfige în Ucraina:...
💣 la Survivor! Au fost prinse pe traseu, în timp ce se sărutau cu foc!...
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
Mână criminală?! Preot găsit carbonizat în propria casă
A primit mii de dolari pentru a ieși cu el. Când a aflat cine e,...
Cine i-a ucis, de fapt pe studenții de la Iași? Descoperirea ȘOC a polițiștilor
CERTIFICATUL VERDE, TOTAL DESFIINȚAT de un celebru medic! Să revenim la ceea ce ştiam înainte
Dan Negru vrea să dea lovitura la Kanal D. S-a aflat totul, dezvăluiri din culise
Este oficial: Un nou mare retailer cu preţuri foarte mici vine în România
Unde se află regiunea denumită "OAZA TINEREŢII", unde oamenii nu se îmbolnăvesc niciodată şi arată...