Valeriu Gheorghiță: „Avem o creștere lent progresivă, dar susținută a numărului de cazuri de COVID-19”. Câte sunt cu Delta și câte s-au înregistrat la persoane nevaccinate

Publicat: 10/08/2021, 14:41
Actualizat: 10/08/2021, 16:05

Majoritatea covârșitoare a numărului de cazuri noi de infecție cu COVID-19, precum și a numărulu de decese, din ultimele două săptânâni, se înregistrează la persoane nevaccinate, iar vârsta medie a celor infectați, dar și a celor decedat, este în scădere, a precizat Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), în cadrul unei conferințe de presă de la sediul Guvernului.

Președintele CNCAV, Valeriu Gheorghiță, a detaliat marți ultimele evoluții ale pandemiei de COVID-19 în România, dar și a stadiului vaccinării.

„După cum știm și am observat în utimele săptămâni, în România se înregistrează o creștere lent progresivă, dar susținută a numărului de cazuri, iar analiza efectuată de colegii noștri de la Insitutul Național de Sănătate Publică, pe ultimele 2 săptămâni din luna iulie arată că 81,5% din cazurile nou confirmate se înregistrează la persoane nevaccinate și 92,6% dintre decese, de asemenea la persoanele nevaccinate”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

România a înregistrat în ultimele 24 de ore 312 cazuri noi de COVID-19, potrivit informării de marți dimineață a Grupului de Comunicare Strategică (GCS), față de 181 cazuri noi raportate luni.

Au crescut și infecțiile cu varianta Delta

Valeriu Gheorghiță precizat că se observă o tendință de scădere a mediei de vârstă.

„Din acest punct de vedere, analiza pe grupe de vârstă arată o tendinnță de creștere în mod deosebit a persoanelor care sunt tinere, din grupa de vârstă de sub 40 de ani, mult mai accelerată cumparativ cu grupa de vârstă mai mare 40 de ani. De asemenea se observă o scădere a mediei de vârstă a persoanelor confirmate, de 43 de ani, comparativ cu 48 de ani în rândul celor care sunt testați pozitiv și, de asemenea, dacă ne uităm la decesele înregistrate, tendința este iarăși de scădere a mediei de vârstă, la 69 de ani, comparativ cu 71 de ani, în perioada anterioară”, a afirmat Valeriu Gheorghiță.

„Mesajul nostru este foarte clar și anume: Acclerarea și creșterea ritmului de vaccinare, pentru că în felul acesta putem evita decese, putem evita cazuri grave de îmbolnăvire și, evident, spitalizări”, a spus președintele CNCAV. „Doar dacă ne vaccinăm putem să scăpăm de pandemie”, a subliniat și Florin Cîțu, marți, atunci când a fost întrebat dacă autoritățile au în vedere reimpunerea unor restricții, în contextul creșterii cazurilor de infecții cu SARS-CoV-2

Până la data de 8 august, conform datelor INSP citate, erau înregisttate în total 313 cazuri de infecțe cu varianta Delta, cu 51 de cazuri mai multe decât la raportarea săptămânală anterioară. Peste 80% din total au apărut la persoanele nevaccinate, iar în total au fost 19 decese. „Un singur deces a fost la o persoană cu schemă compeltă, ceea ce înseamnă un procent de peste 95% al deceselor prin varianta Delta la persoane nevaccinate”, a precizat Valeriu Gheorghiță.

Potrivit președintelui CNCAV, conform studiilor, vaccinarea cu schemă completă, indiferent de schema de vaccinare de care vorbim, își menține eficiența la peste 90% pentru prevenirea spitalizărilor, a formelor grave și a deceselor.

Ponderea de pozitivare a infecțiilor cu varianta Delta a fost în creștere săptămâna trecută, astfel că ponderea cumulată a variantei Delta în totalul variantelor de îngrijorare a crescut la 15,3% în prezent.

De la debutul campaniei de vaccinare și până luni după-amiază, au fost administrate 9.516.841 de doze pentru 5.077.639 de persoane, dintre care 4.934.807 au primit schema completă.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Care este starea de sănătate a Regelui Charles al III-lea. Familia Regală Britanică a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Băsescu îl spulberă iar pe Geoană. Întrebarea la care trebuie să răspundă
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un studiu arată că vitamina D ar putea crește rezistența la cancer