Radu Țincu distruge, la rândul lui, posibila eficacitate a invermectinei: “Nu e aprobată nicăieri. Povestea a pornit de la un studiu publicat în Bangladesh”

Publicat: 27 01. 2021, 08:22
Radu Țincu distruge, la rândul lui, posibila eficacitate a invermectinei: “Nu e aprobată nicăieri. Povestea a pornit de la un studiu publicat în Bangladesh”

Radu Țincu, medic primar la secția ATI de la Spitalul Floreasca din București, nu înțelege cum unii medici militează pentru utilizarea invermectinei în tratarea COVID-19, în condițiile în care medicamentul nu este aprobat pentru a fi administrat oamenilor.

Totodată, Radu Țincu este surprins neplăcut că oamenii pun la îndoială eficacitatea vaccinurilor dezvoltate de Pfizer/BioNTech și Moderna, aprobate de Agenția Europeană a Medicamentului și de FDA, dar sunt dispuși să încerce invermectina, un medicament utilizat în farmacia veterinară.

În primul rând, este un tratament folosit în aria veterinară și nu este aprobat nicăieri în lume pentru a fi folosit pentru pacienți umani. În al doilea rând, este foarte interesantă această abordare socială în care punem la îndoială vaccinul Pfizer, vaccinul Moderna, care au primit aprobare de la Agenția Europeană a Medicamentului și de la FDA (n.r. Administraţia SUA pentru Alimente şi Medicamente), dar luăm un medicament care nu este aprobat pentru a fi folosit la oameni”, a declarat Radu Țincu, potrivit B1 TV.

Radu Țincu: “Datele nu atestă că acest antiparazitar veterinar ar putea fi eficient pentru tratamentul pacienților cu COVID-19”

În continuare, Radu Țincu a anunțat că eficacitatea invermectinei în tratamentul anti-COVID a pornit de la un studiu efectuat în Bangladesh, date cu care cercetătorii din Europa și SUA nu sunt de acord.

Studiile, ca să fie serioase, trebuie să fie realizate după anumite principii științifice. Toată această poveste a pornit de la un studiu publicat în Bangladesh, cercetătorii de acolo au concluzionat că acest medicament ar avea un efect pozitiv. Ulterior, odată ce a fost luat la puricat de către specialiștii în domeniul publicațiilor științifice medicale, s-a ajuns la concluzia că erau foarte multe aspecte care nu erau concordante în acest studiu.

Atunci s-a realizat acest studiu de reproductibilitate, adică cercetătorii din Europa și SUA au vrut să vadă dacă într-adevăr administrând acest medicament putem să obținem efectele pe care le-au explicat cei din Bangladesh. Evident că nu s-a putut realiza această reproductibilitate, acest studiu a arătat că nu se reduce încărcătura virală și nici nu se negativează mai repede probele RT-PCR și atunci, sigur că cercetătorii au concluzionat că, în acest moment, datele nu atestă că acest antiparazitar veterinar ar putea fi eficient pentru tratamentul pacienților cu COVID-19”, a mai explicat medicul.