Război total în Big Pharma! UE pregătește lovitura decisivă pentru AstraZeneca!

Publicat: 16 04. 2021, 14:29
Război total în Big Pharma! UE pregătește lovitura decisivă pentru AstraZeneca! / Sursa FOTO: newsbook.com.mt

Război total în Big Pharma, acolo unde lupta pentru a acapara piața vaccinurilor se dă pe toate fronturile. Recent, ministrul francez al Industriei, Agnes Pannier-Runacher, a anunțat că la nivelul Uniunii Europene se discută despre refuzarea reînnoirii contractului pentru vaccin antiCovid oferit de grupul farmaceutic AstraZeneca!

În momentul de față, la nivel comunitar sunt trei jucători care își dispută piața din UE – Pfizer, Moderna și AstraZeneca. Scoaterea din joc a companiei europene ar favoriza cele două firme din SUA, în mod evident.

Franța face lobby pentru Sanofi

Pe de altă parte, la cotitură așteaptă și alți coloși din Big Pharma care pregătesc un vaccin împotriva noului coronavirus și vor să profite de pe urma problemelor avute de AstraZeneca.

„Decizia nu este tranşată”, spune Pannier-Runacher într-un interviu acordat pentru postul de radio RMC. Totuși, după hotărârea Danemarcei, de a abandona vaccinarea cu serul AstraZeneca, „există cea mai mare probabilitate” ca Europa să nu facă noi comenzi.

„Avem un portofoliu de vaccinuri cu ARN-mesager care funcţionează foarte bine şi are puţine efecte secundare. Vom avea noi vaccinuri, dacă totul merge bine – Novavax, Sanofi, care sunt proteine de recombinare ce au rezultate foarte bune. Avem 50 de ani de recul pe acest tip de tehnologie!”, a explicat ea, care în același timp a scăpat porumbelul făcând lobby altor coloși din industria „pharma”. Din ceea ce susține ministrul francez al Industriilor, „aceste vaccinuri noi vor sosi în al doilea semestru. Aşadar, vom vedea multe doze pe diferite platforme, care permit un răspuns la ansamblul nevoilor”

Comisia Europeană laudă colaborarea cu Pfizer!

Declarația ministrului francez nu este deloc una surprinzătoare, mai ales dacă o legăm de afirmațiile recente făcute de șefa Comisiei Europene.

Ursula von der Leyen a anunţat zilele trecute că Pfizer/BioNTech s-a dovedit a fi „un partener fiabil, care şi-a onorat angajamentele şi a fost reactiv la nevoile noastre”. Spre deosebire de vaccinul AstraZeneca, dezvoltat în colaborare cu Universitatea Oxford, am completa noi.

Danemarca a devenit în această săptămână prima ţară europeană care a oprit folosirea vaccinului antiCovid-19 al companiei AstraZeneca. Recent, oficialităţile europene au declanșat o investigație privind formarea cheagurilor de sânge la unii pacienţi cărora le-a fost administrat serul produs de AstraZeneca/Oxford. Autoritățile sanitare din Danemarca au anunțat că vor continua campania de vaccinare doar cu produsele Pfizer/BioNTech şi Moderna.