Valeriu Gheorghiță a explicat de ce România folosește în continuare serul AstraZeneca, în ciuda controverselor despe efectele secundare: „Datoria noastră este să creștem ritmul de vaccinare”

Redactor:
Dragos Tanase
Valeriu Gheorghiță a explicat de ce România folosește în continuare serul AstraZeneca, în ciuda controverselor despe efectele secundare: „Datoria noastră este să creștem ritmul de vaccinare”
Valeriu Gheorghiță (Sursa foto: Eduard Vînătoru/MEDIAFAX FOTO)

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva Covid-19, a explicat joi seară, la TVR 1, de ce țara noastră continuă imunizarea cu serul produs de AstraZeneca, deși unele țări europene nu-l mai folosesc deja.

„Datoria noastră este să creștem ritmul de vaccinare, încât timpul de așteptare să fie cât mai scurt. România nu își permite acum să renunțe la vaccinarea cu AstraZeneca. Pfizer are o stabilitate redusă, care necesită condiții speciale de stocare”, a declarat, la TVR 1, Valeriu Gheorghiță.

Acesta a asigurat că noul coronavirus nu va suferi noi mutații, dacă se atinge o rată de vaccinare mai mare de 60-70%.

„În perspectiva în care noi vom reuși, și nu doar noi România, ci la nivel european, la nivel global, să asigurăm în acest an o rată de acoperire vaccinală de peste 60-70%, acest virus nu va mai avea posibilitatea să selecteze, să-și dobândească noi variante virale, să-și dobândească noi mutații care să nu fie acoperite de vaccinuri”, a spus el.

Valeriu Gheorghiță a reamintit, în aceeași intervenție, că posibilitatea ca populația să fie vaccinată în fiecare an împotriva Covid-19 este redusă.

(Probabilitatea-n.r.) este una mică, însă există o altă vulnerabilitate și anume a riscului de apariție sau de extindere a acelor variante virale care nu sunt suficient de bine acoperite de vaccinurile actuale”.

De asemenea, acesta a vorbit și despre eficacitatea unei a treia doze de vaccin împotriva coronavirusului, după ce șefii companiei Pfizer au dat de înțeles că acest lucru ar putea fi necesar.

Tocmai de aceea, se ia în calcul și la acest moment se evaluează siguranța, tolerabilitatea și eficacitatea unei a treia doze de vaccin, care să fie administrată eventual după 6 luni, însă aici trebuie să înțelegem foarte clar – doar în situațiile în care vom vorbi de o creștere a prevalenței infecției cu aceste noi tulpini virale insuficient acoperite de vaccinuri”.

Astăzi începe vaccinarea fără programare cu AstraZeneca

Vineri, 16 aprilie, începe vaccinarea fără programare cu serurile AstraZeneca, anunță reprezentanții Campaniei de Vaccinare din România.

Orice român – care dorește să se vaccineze cu AstraZeneca împotriva Covid-19 – o poate face fără programare, la orice centru de vaccinare, începând de mâine, 16 aprilie.

Potrivit mesajului postat pe Facebook de către reprezentanții campaniei, vaccinarea se va realiza în limita capacității de vaccinare a centrului.

Campania de vaccinare anti-COVID-19: România a depășit pragul de 1,5 milioane de persoane vaccinate cu ambele doze

Campania de vaccinare anti-COVId-19 în România a atins un nou apogeu: peste 1,5 milioane de persoane au fost vaccinate împotriva SARS-CoV-2 cu ambele doze, până acum.

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea Împotriva COVID-19 (CNCAV) anunță că 80.056 de persoane au fost vaccinate joi, 15 aprilie. Dintre acestea, 49.797 au primit prima doză, iar 30.259 au primit rapelul.

Pe stadion doar cu vaccin sau test! Premierul a anunţat condiţiile ca fanii să intre...
Cazul care a șocat toată țara! Ea a născut un bebeluș macrosom. Nu s-a mai...
FOTO. Cum poate să arate Ilinca Vandici în costum de baie! A atras toate privirile...
Dieta cu care Scarlatescu a dat jos 50 de kilograme! Pare greu de crezut, dar...
Motivul pentru care Sorana Cîrstea nu își expune public relația cu Ion Țiriac Jr. A...
BOMBĂ! Prima măsură pe care o va lua Prințul Charles când va deveni rege al...
COMENTARIU Marius Oprea / Liberi şi fericiţi. Pînă cînd?
BANCUL ZILEI – O partidă feroce de 53X în patru
Insula pe care se vor strânge posesorii de bitcoin. Cât costă o locuință
Cazul care a șocat toată țara! Ea a născut un bebeluș macrosom. Nu s-a mai...
Cine a fost AMANTA pe care Adolf Hitler a ținut-o ASCUNSĂ mult timp? Foarte puțini...
Gestul făcut de călătorii unui tren după ce acesta a rămas în câmp, în Prahova....
Cum îți dai seama dacă mai sunt buni sau nu cartofii. Ce apare pe coaja...
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai...
Anunţul ŞOC al zilei vine din Germania: Decizia luată de Angela Merkel cutremură Europa. Este...
Cea mai periculoasă băutură alcoolică pentru ficat. Un român consumă 85 de litri anual
ULTIMA ORĂ. Cine au fost cei mai bine plătiţi români luna trecută. Vezi unde poţi...
Încă o companie românească a dat lovitura în toată lumea. Ce face aplicaţia lor, care...
Inchide