REDESCHIDEREA TERASELOR. Accesul, pe bază de rezervare, iar patronii, obligați să aibă un registru de evidență a clienților, pentru a depista contacți direcți, în cazul îmbolnăvirii cu SARS-CoV-2

Publicat: 30 05. 2020, 11:23
Actualizat: 30 05. 2020, 19:05
Sursa foto - caracter ilustrativ: Silviu Matei - Mediafax Foto

Ordinul care reglementează obligațiile operatorilor economici pentru redeschiderea teraselor a fost publicat, sâmbătă, în Monitorul Oficial. Actul normativ este semnat de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, și de vicepreședintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, Silviu Năstase, în numele președintelui.

Ordinul impune cerințe speciale pentru circuitul de preparare, servire și consum al produselor alimentare și băuturilor pe terase, de la igienizarea tuturor spațiilor, echipamentelor și ustensilelor, la asigurara de produse dezinfectante, păstarea distanțării fizice, triajul și monitorizarea stării de sănătate a angajaților.

Mai mult, operatorii au obligația de a întocmi un „registru de evidență a rezervărilor clienților, astfel încât, în cazul apariției unui caz de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 în rândul clienților unității de alimentație, să existe date concrete pe baza cărora să poată fi efectuată ancheta epidemiologică”.

Această etapă de relaxare a măsurilor restrictive pentru limitarea răspândirii noului coronavirus, de la 1 iunie, a fost anunțată, joi, de președintele Klaus Iohannis.

Ulterior, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a propus o serie de măsuri în mai multe domenii, modificări care au fost incluse în Anexa 3 a HG 394/2020 prin care s-a instituit starea de alertă. Măsurile vizează desfășurarea competițiilor sportive, a spectacolelor, dar și folosirea plajelor.

Angajații teraselor se pregătesc de zor pentru momentul când își vor putea relua activitatea.

Ministerul Economiei a anunțat sâmbătă, după publicarea celor două ordine comune, pentru redeschiderea teraselor și a plajelor, că, „dacă situația epidemiologică o va permite, măsurile de siguranță sanitară adoptate prin cele două acte normative vor fi evaluate și, în perspectiva repornirii graduale a activităților din domeniul turismului, respectiv pentru  a doua fază prevăzută pe data de 15 iunie, vor fi avute în vedere și alte relaxări ale restricțiilor”.

Măsuri de protecție a clienților

Accesul pe terasă se face numai cu rezervare, pentru a se evita aglomerația și pentru a facilita o eventuală anchetă epidemiologică în cazul apariției unui caz de îmbolnăvire.

La intrarea pe terasă, operatorii economici au obligația de face un triaj observațional al clienților, iar celor cu semne vizibile de infecție respiratorie nu li se va permite accesul.

Trebuie să se asigure o distanță de minumum 2 metri între ocupanții scaunelor meselor alăturate.

Cel mult patru persoane pot ocupa o masă, cu condiția respectării unei distanțe ce 1,5 metri între persoane.

Operatorii trebuie să se asigure să normele de distanțare sunt eficiente și că se evită interacțiunea fizică cu și între clienți.

Clienții nu au voie să consume produse în picioare, pentru a minimiza circulația în interiorul terasei. De altfel, se recomandă un sens unic de mișcare pe terasă.

Mai mult, clienții nu au voie să împartă meniuri, solnițe, olieviere și alte astfel de obiecte de la o masă la alta. Acestea trebuie dezonfectate după plecarea clienșilor, dacă, recomandabil, nu se folosesc meniuri de unică folosință.

Conform ordinului comun, în situația în care într-o localitate evoluează focare extinse cu virusul SARS-CoV-2, se suspendă activitatea teraselor.

ANSVSA a atras atenția, sâmbătă, printr-un comunicat de presă, că „acolo unde, ca urmare a controalelor oficiale se constata nereguli grave care periclitează sănătatea cetățenilor, neglijență sau chiar dispreț față de prevederile legale, se vor aplica sancțiuni, care pot merge până la suspendarea activității unității respective”.

Conform informării de vineri a Grupului de Comunicare Strategică, pe teritoriul României au fost înregistrate 18.982 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID-19, dintre care 12.829 sunt pacienți vindecați și externați.

Documentul integral: