OFICIAL. Ludovic Orban anunță ce măsuri de relaxare vor fi analizate în cadrul ședinței de Guvern: De la 1 iunie doar patru persoane la masă în restaurant și 2 metri distanță între șezlonguri la plajă – VIDEO

OFICIAL. Ludovic Orban anunță ce măsuri de relaxare vor fi analizate în cadrul ședinței de Guvern: De la 1 iunie doar patru persoane la masă în restaurant și 2 metri distanță între șezlonguri la plajă - VIDEO
Ludovic Orban anunță ce măsuri de relaxare vor fi analizate în cadrul ședinței de Guvern / Sursă FOTO: Eduard Vînătoru - Mediafax Foto
Publicat: 28/05/2020, 20:34
Actualizat: 28/05/2020, 23:57

Premierul României Ludovic Orban a anunțat înaintea ședinței de Guvern ce măsuri de relaxare a propus Comitetul Național pentru Situații de urgență pentru a intra în vigoare de la 1 iunie. 

Ludovic Orban a precizat că va fi modificată Anexă 3 din Hotărârea de Guvern care modifică instituirea stării de alertă pentru a permite relaxarea în mai multe domenii de activitate.

„Am adoptat Hotărârea 26. Cuprinde toate măsurile de relaxare care vor fi introduse în Anexă 3”, a precizat acesta.

Principalele declarații ale premierului Ludovic Orban

  • Comitetul Național pentru Situații de Urgență propune desfășurarea competițiilor sportive fără spectatori, organizarea în bazine a activităților de pregătire fizică a sportivilor profesioniști fără spectatori. Se permite desfășurarea a activităților de pregătire fizică în spațiile închise cu respectarea distanței fizice.
  • Începând cu 1 iunie e permisă desfășurarea spectacolelor, concertelor în aer liber.
  • Începând cu 1 iunie se ridică restricțiile privind deplasarea persoanelor în afară localității, respectiv în zone metropolitane.
  • Se reia transportul feroviar internațional, transportul rutier internațional.
  • Accesul persoanelor pe plajă se realizează cu asigurarea unei distanțe de minim 2 m între șezlonguri și cu respectarea normelor de protecție sanitară.
  • Se permite desfășurarea de spectacole în tip drive in. Această este hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență.
  • Va trebui să introducem în Hotărârea de Guvern toate modificările pentru a permite desfășurarea activităților.
  • Toți miniștrii care trebuie să emită ordinele comune vor trebui să lucreze până în 1 iunie pentru elaborarea ordinelor comune și publicarea lor în Monitorul Oficial.
  • Al doilea obiectiv este adoptarea proiectului de Ordonată de Urgență inițiat de Ministerul Muncii prin care trebuie să stabilim măsurile active de sprijin pentru angajatori și angajați după dată de 1 iunie. Să stabilim măsuri active pentru categoriile defavorizate. Există un șomaj foarte mare în rândul tinerilor. Mulți își caută locuri de muncă. Aceste 2 puncte figurează pe ordinea de zi.

„Măsuri dispuse începând cu data de 1 iunie. Vă rugăm să vă informați doar din surse oficiale

HOTĂRÂRE nr. 26 din 28.05.2020 privind propunerea de modificare / completare / relaxare a măsurilor de prevenire și combatere a efectelor pandemiei de COVID-19 dispuse pe durata stării de alertă.

Art.1 (1) Începând cu data de 1 iunie se permite organizarea și desfăşurarea competițiilor sportive în aer liber, fără spectatori, cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară stabilite prin ordinul comun al ministrului tineretului şi sportului şi ministrului sănătăţii, emis în temeiul art. 43 şi al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020.

(2) Începând cu data de 1 iunie se permite organizarea și desfășurarea în bazine acoperite sau aflate în aer liber, a activităților de pregătire fizică a sportivilor profesioniști și a competițiilor sportive, fără participarea spectatorilor, cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară stabilite prin ordinul comun al ministrului tineretului şi sportului şi ministrului sănătăţii, emis în temeiul art. 43 şi al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020.

(3) Începând cu data de 1 iunie se permite desfășurarea, de către sportivii profesioniști, a activităților de pregătire fizică în spații închise, cu respectarea regulilor de distanțare între participanți, astfel încât să se asigure minim 7 mp/persoană și cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară stabilite prin ordinul comun al ministrului tineretului şi sportului şi ministrului sănătăţii, emis în temeiul art. 43 şi al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020.

(4) Măsurile prevăzute la alin. (1) și (3) nu se aplică activităților de pregătire și competițiilor sportive din domeniul sporturilor de contact.

Art. 2 Începând cu data de 1 iunie, este permisă organizarea și desfășurarea spectacolelor, concertelor, altor evenimente culturale în aer liber, precum şi a festivalurilor publice şi private, cu participarea a cel mult 500 de spectatori cu locuri pe scaune aflate la distanță de minimum 2 metri, unul față de celălalt, purtarea măștii de protecție și respectarea condiţiilor stabilite prin ordinul comun al ministrului culturii şi ministrului
sănătăţii, emis în temeiul art. 44 şi al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020.

Art. 3 Începând cu data de 1 iunie, se ridică restricțiile/interdicțiile privind deplasarea persoanelor în afara localităţii/zonei metropolitane.

Art. 4 Începând cu data de 1 iunie, se reia transportul feroviar internaţional de persoane prin servicii regulate, servicii regulate speciale şi servicii ocazionale în trafic internaţional, pentru toate cursele efectuate de către operatorii de transport din și către România, cu respectarea condiţiilor stabilite potrivit art. 32,34 și 37 din Legea nr. 55/2020.

Art. 5 Începând cu data de 1 iunie, se reia transportul rutier internaţional de persoane prin servicii regulate, servicii regulate speciale şi servicii ocazionale în trafic internaţional, pentru toate cursele efectuate de către operatorii de transport din și către România, cu respectarea condiţiilor stabilite potrivit art. 32, 35 și 37 din Legea nr. 55/2020.

Art. 6 Începând cu data de 1 iunie, se permite prepararea, comercializarea și consumul produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice în spațiile special destinate dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, cu asigurarea unei distanțe de minimum 2 m între mese și participarea a maximum 4 persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite, și cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară stabilite prin ordin comun al ministrului sănătății, ministrului economiei, energiei şi mediului de afaceri și președintelui Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, emis în temeiul art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020.

Art. 7 Începând cu data de 1 iunie, accesul persoanelor pe plaje se realizează doar cu asigurarea obligatorie de șezlonguri pentru fiecare dintre persoanele prezente, asigurarea unei distanțe de minimum 2 m între șezlongurile care sunt utilizate de persoane din familii diferite și cu respectarea normelor de prevenire stabilite prin ordin comun al ministrului economiei, energiei şi mediului de afaceri, ministrului sănătăţii și ministrului mediului,apelor și pădurilor, emis în temeiul art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020.

Art. 8 Începând cu data de 1 iunie, se permite organizarea de spectacole de tip drive-in, ocupanții unei mașini fiind membri aceleiași familii, măsurile de protecţie sanitară fiind stabilite prin ordin comun al ministrului culturii și al ministrului sănătății, emis în temeiul art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020.

Art. 9 Prezenta Hotărâre se comunică tuturor componentelor Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență pentru punere în aplicare prin ordine și acte administrative ale conducătorilor acestora”, a anunțat Ministerul Afacerilor Interne.

În cursul zilei de astăzi, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat măsurile de relaxare care vor intră în vigoare de la 1 iunie. Printre acestea se numără deschiderea teraselor, a plajelor, dar şi deplasările în afară localităţilor fără declaraţie pe proprie răspundere.

De asemenea, acesta a explicat și modul în care vor fi organizate cele două mari examene naționale: Evaluarea Națională și Bacalaureatul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase