Spitalul din România care pregătește pavilioane pentru pacienții Covid. „Valul 4 a început”

Publicat: 25 08. 2021, 17:43
Spitalul din România care pregătește pavilioane pentru pacienții Covid / Sursa FOTO: infectioase.ro

România a intrat, deja, în valul 4 al pandemiei Covid-19? Se pare că da, asta dacă ne uităm la ce se întâmplă în Iași. Acolo, Spitalul de Boli Infecţioase a început pregătirea pavilioanelor pentru pacienții infectați cu noul coronavirus așteptați să apară începând cu luna septembrie.

De fapt, medicii ieșeni afirmă că „valul 4 a început”, doar că mulți dintre noi nu-l observăm.

La Iași, numărul cazurilor pozitive este în continuă creștere

Având în vedere că cifrele raportărilor din ultimele zile sunt în continuă creştere, nu-i de mirare că în Iași se iau toate măsurile pentru a ține sub control internările.

„În momentul de faţă am operaţionalizat toate pavilioanele în vederea îngrijirii pacienţilor pozitivi. Inclusiv ultimul pavilion, care îngrijeşte pacienţi non-Covid şi care se află la distanţă de celelalte pavilioane, este în proces de reamenajare din punct de vedere epidemiologic, în vederea transformării acestuia în pavilion Covid-19. Totodată, în vederea măririi capacităţii de îngrijire a pacienţilor care necesită Terapie Intensivă, vom realiza rocada terapiilor intensive”, a declarat doctorul Florin Roşu, manager al Spitalului de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” din Iaşi.

Din totalul pacienţilor internaţi în ultimele trei săptămâni în cadrul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, toţi pacienţii au prezentat suspiciune înaltă de infectare Covid-19 cu tulpina Delta. O parte dintre aceştia au fost şi confirmaţi” – Florin Roşu, manager al Spitalului de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva”.

Tendinţa este de creştere în ritm alert

În plus, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi susține că, la cum arată cifrele în prezent, România deja a intrat în valul patru al pandemiei Covid-19.

„Evoluţia infectărilor şi a internărilor în spital, a cazurilor grave care ajung în ATI, arată că suntem în valul patru deja şi că tendinţa este de creştere rapidă. Dacă ne referim la rata infectărilor în luna iulie, comparativ cu luna august, constatăm că media infectărilor s-a dublat. În luna iulie aveam cinci cazuri pe zi, în luna august avem 12 cazuri pe zi. S-a dublat şi rata internărilor. Dacă în iulie aveam 2,5 cazuri pe zi, în august sunt 5,2 cazuri pe zi. Trebuie să reţinem că din cele 422 de cazuri internate, 47 au fost persoane care au fost vaccinate, dar niciuna dintre aceste persoane nu a avut o evoluţie gravă”, a spus Vasile Cepoi, director DSP Iaşi.

În context, soluţia cea mai bună văzută de șeful DSP Iași este distanţarea fizică și vaccinarea.

„Soluţia este vaccinarea, în sensul în care prevenim apariţia unor manifestări clinice grave care să necesite internare în spital sau în terapie intensivă. Prevenţia este asigurată de respectarea regulilor generale care au fost implementate de la începutul acestei pandemii, respectiv purtarea măştii şi distanţarea socială. Spun acest lucru deoarece datele studiilor observaţionale arată că inclusiv persoanele vaccinate se pot reinfecta şi pot transmite boala. Prin urmare, protecţia cea mai bună este purtarea măştii. Vaccinul previne o evoluţie gravă a infecţiei”, a conchis Vasile Cepoi.