Câte cazuri de Covid-19 vom avea la sfârșit de septembrie. Anunțul lui Alexandru Rafila

Câte cazuri de Covid-19 vom avea la sfârșit de septembrie. Anunțul lui Alexandru Rafila
Sursă Foto: Mediafax Foto
Publicat: 21/08/2021, 07:58
Actualizat: 21/08/2021, 09:10

Alexandru Rafila, reprezentat al României la OMS și deputat PSD, a declarat, vineri, la Digi 24, că dacă România va testa corespunzător toate persoanele suspecte de infectare, numărul de cazuri zilnice Covid-19 ar putea ajunge și la 4.000 la finalul lunii septembrie.

„E o creştere aproape de zece ori în decurs de şase săptămâni. Ce am observat este că această creştere săptămânală este între 1,43 şi 1,63, deci o medie cam de 1,5 şi asta o să ne arate că la sfârşitul lunii septembrie, în ultima săptămână din luna septembrie, 21-27, eu cred că vor fi în jur de 4.000 de cazuri”, a declarat Alexandru Rafila la Digi 24.

Totodată, reprezentantul României la OMS a precizat că numărul corect de cazuri va fi știut doar dacă se face o testare corespunzătoare.

Rafila: „Numărul de cazuri a fost redus datorită lipsei testări”

„Însă cu o condiţie pot să estimez această cifră: dacă nu se întâmplă cumva vreo minune în ceea ce priveşte modul de testare pentru că noi am mai trecut în luna noiembrie a anului trecut, ştiţi, când în mod inexplicabil numărul de cazuri a fost redus datorită lipsei testării. Adică, dacă o să fim serioşi de data aceasta şi o să testăm aşa cum trebuie – pentru că, pe măsură ce creşte numărul de cazuri, ideea este să opreşti transmiterea”, a precizat Alexandru Rafila.

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, confirma vineri seară, la Digi24, că România este deja în valul patru COVID, iar vârful va fi la jumătatea lunii septembrie.

El a precizat că administrarea celei de-a treia doze de vaccin anti-COVID ar începe și în România la începutul lunii octombrie. Prioritatea pentru acest rapel va fi exact ca la debutul campaniei de vaccinare

Prioritatea rămâne să vaccinăm cât mai multe persoane cu prima schemă, aşa încât cei care se vor prezenta la centrele de vaccinare şi care nu au făcut nicio doză vor avea prioritate pentru vaccinare. Mesajul nostru este foarte clar: cei care nu au primit nicio doză de vaccin vor fi prioritari. Cei care beneficiat deja de o schemă de vaccinare, ţinând cont de faptul că avem suficiente doze disponibile şi capacitate de vaccinare, eu cred că lucrurile se vor derula mult mai uşor în acel moment”, a mai afirmat coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID.