Studii: COVID-19 poate afecta fertilitatea masculină

Publicat: 26 11. 2020, 09:44
Actualizat: 26 11. 2020, 09:45
Studii: COVID-19 poate afecta fertilitatea masculină / Sursă FOTO: Shutterstock

Mai multe studii de dimensiuni mici referitoare la autopsiile persoanelor bolnave de COVID-19 sugerează că noul coronavirus ar putea avea un impact asupra fertilității masculine.

Cercetătorii de la Universitatea Miami din Florida au comparat țesuturile testiculare de la șase bărbați care au murit de COVID-19 și trei care au murit din alte cauze. Trei dintre pacienții COVID-19 au avut leziuni ale testiculelor care le-ar fi afectat capacitatea de a produce spermă, transmite Reuters.

Fertilitatea masculină, afectată de COVID-19

O echipă de cercetători chinezi a ajuns la concluzii similare la începutul acestui an și a constatat, de asemenea, că sistemele imune ale unor pacienți COVID-19 au „atacat” testiculele, provocând inflamații severe sau orhite (n.r. orhita – boală caracterizată prin inflamarea cordonului spermatic și a testiculelor).

O echipă chineză de cercetători a descoperit „daune semnificative” ale țesutului celular de bază al testiculelor în cazul a 12 bărbați care au murit de COVID-19.

„Posibilitatea ca noul COVID-19 să afecteze testiculele și să afecteze fertilitatea … justifică evaluarea funcției gonadale la bărbații infectați cu noul COVID-19 sau care s-au vindecat de COVID-19 și vor să fie fertili”, a concluzionat echipa din Miami într-un raport publicat în World Journal of Men’s Health.

Studiu surprinzător: Fertilitatea bărbaților, amenințată de câteva produse folosite zilnic

În urmă cu câțiva ani, o echipă de cercetători a dezvăluit ce impact au mai multe produse folosite zilnic asupra calității spermei. Pasta de dinți și săpunul se numără printre produsele care ar putea explica scăderea fertilității masculine.

Acest studiu este primul care demonstrează efectul direct al unor substanțe chimice din aceste produse asupra spermatozoizilor. Articolele de uz curent analizate de cercetători sunt considerate sigure și totuși, în urma testelor toxicologice, s-a demonstrat că ele au efect direct asupra spermei umane, arată studiul apărut în publicația The EMBO și realizat sub conducerea profesorului Timo Strunker din Bonn (Germania). O treime din substanțele „netoxice” conținute în produsele de igienă menționate afectează semnificativ spermatozoizii: le împiedică avansarea și îi lipsesc prematur de enzimele necesare fertilizării ovulelor.

„Rezultatele sunt îngrijorătoare fiindcă arată că produsele chimice sunt mai periculoase decât credeam”, declara Niels Skakkebaek, profesor danez, pionier în domeniul infertilității, la momentul respetiv. Acesta a descoperit în 1991 că, în medie, cantitatea de spermă umană scăzuse cu 50% în mai puțin de 50 de ani.