Risc de infertilitate sau „calitate” pentru bărbații de peste 40 de ani. Ce efecte negative ar putea avea asupra viitorului copil

Redactor:
Alexandra Mortu
Un nou studiu realizat de Universitatea Rutgers sugerează faptul că, asemenea femeilor, și bărbații pot avea un ceas biologic care „funcționează" mai greu după vârsta de 40 de ani și care poate afecta „moștenitorii".

Studiul făcut de cei de la Universitatea Rutgers este cel mai recent în acest domeniu în care se sugerează că și bărbații au un ceas biologic care ticăie. Astfel, au fost analizate date colectate pe parcursul a 40 de ani, iar concluzia a fost că bărbații peste 45 de ani sunt mai puțin fertili iar femeile pe care le lasă însărcinate sunt supuse unui risc mai mare de preclampsie, diabet provocat de sarcină și naștere înainte de termen.

Se pare că bebelușii ai căror tați sunt mai în vârstă sunt mai predispuși să se nască înainte de termen sau chiar decedați iar de-a lungul vieții vor avea o sănătate „mai slabă” sau o greutate mică la naștere. De asemenea, sunt predispuși la probleme la inimă, defecte congenitale sau chiar cancer sau autism.

Cauza acestor efecte nu a fost delimitată întocmai, însă oamenii de știință consideră că de-a lungul timpului nivelul de testosteron scade – ceea ce ar sugera faptul că este mai bine să concepi un copil când ești mai tânăr sau să apelezi la banca de spermă pentru a reduce riscurile atât în cazul mamei, cât și în cazul copilului, relatează Daily Mirror.

„În timp ce e foarte cunoscut faptul că schimbările fiziologice care apar la femeile de peste 35 de ani pot afecta conceperea unui copil, sarcina și chiar sănătatea bebelușului, majoritatea bărbaților nu realizează faptul că și vârsta lor înaintată poate avea același efect”, a declarat Gloria Bachmann, autor al studiului.

Foto: Pixabay

 

Inchide