UE a semnat un nou acord cu Pfizer-BioNTech. Numărul de doze de vaccin împotriva COVID-19 destinate statelor europene se va dubla

Publicat: 08 01. 2021, 15:08
UE a semnat un nou acord cu Pfizer-BioNTech. Numărul de doze de vaccin împotriva COVID-19 destinate statelor europene se va dubla. Sursa foto: Shutterstock

Uniunea Europeană a încheiat un nou contract cu Pfizer-BioNTech pentru achiziționarea a încă 300 de milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19.

Astfel, acestea ar urma să dubleze cantitatea de doze disponibile pentru statele europene, în contextul în care Uniunea Europeană a achiziționat deja 300 de milioane de doze de la acești producători, a anunțat vineri președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, citată de site-ul agenției Agerpres.

„Comisia Europeană le-a propus astăzi (vineri, n. red.) statelor-membre ale UE să cumpere o cantitate suplimentară de 200 de milioane de doze de vaccin anti-COVID-19 produs de BioNTech-Pfizer, cu opţiunea de a achiziţiona alte încă 100 de milioane de doze. Acest lucru îi va permite UE să cumpere în total 600 de milioane de doze din acest vaccin, care este deja folosit pe teritoriul UE”, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

Von der Leyen a precizat că 75 de milioane de doze adiţionale de vaccin ar urma să fie livrate în al doilea trimestru al acestui an.

 

 

Comisia Europeană a semnat contracte pentru două miliarde de doze din mai multe tipuri de vaccin

Vaccinul, cunoscut sub denumirea comercială Comirnaty, este primul dintre cele două vaccinuri pe care Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) le-a aprobat pentru a fi utilizate la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene.

Campania de vaccinare în UE cu vaccinul Pfizer-BioNTech a demarat pe 27 decembrie în majoritatea statelor membre, inclusiv în România.

Comisia Europeană a asigurat contracte pentru livrarea a peste două miliarde de potențiale doze de vaccinuri de la șase producători. Celelalte patru vaccinuri, însă, nu au primit deocamdată aprobare pentru a fi folosite în statele membre ale Blocului comunitar.

Comisia Europeannă, criticată pentru modul în care gestionează campania de vaccinare

Comisia Europeană, dar și lideri ai statelor membre, au devenit ținta criticilor, unii dintre cetățenii europeni fiind nemulțumiți de ritmul lent în care a demarat campania de vaccinare pentru cei 450 de milioane de cetățeni UE.

UE a mai aprobat vaccinul Moderna, însă aşteaptă încă livrarea primelor 160 de milioane de doze.