Cât timp oferă imunitate vaccinul anti-Covid de la Moderna. Răspunsul vine chiar de la directorul companiei producătoare

Cât timp oferă imunitate vaccinul anti-Covid de la Moderna. Răspunsul vine chiar de la directorul companiei producătoare
Pacient vaccinat de un cadru medical (FOTO cu caracter ilustrativ: Pixabay.com)
Publicat: 07/01/2021, 21:22
Actualizat: 06/04/2021, 14:35

Anticorpii generați de vaccinul dezvoltat de Moderna ar oferi o protecție de cel puțin doi ani împotriva noului coronavirus, a declarat, joi, directorul executiv al companiei americane, Stephane Bancel.

 Scenariul de coșmar care a fost descris în mass-media în primăvară, cu un vaccin care funcționează doar o lună sau două, este în afara discuției. Anticorpii generați de vaccin în organismul uman se pierd foarte greu. Credem că va exista un potențial de protecție pentru vreo doi ani, după administrare”, a declarat directorul Moderna, în cadrul unei conferinţe de presă.

Totuși, o perioadă clară a protecției pe care serul Moderna o poate oferi, va fi stabilită după ce compania va strânge mai multe date și va finaliza evaluarea, transmite Digi 24, care citează Reuters.

Totodată, Bancel susține că vaccinul Moderna va fi eficient și împotriva noilor tulpini de coronavirus apărute în Marea Britanie și Africa de Sud.

La rândul său, Ugur Sahin, co-fondatorul BioNTech, compania germană care a produs un vaccin anti-covid alături de Pfizer, este optimist şi crede că vaccinul poate oferi imunitate pentru un an de zile, relatează Reuters.

Trebui să fim optimişti că efectul imunitar poate să dureze până la un an”, declara Ugur Sahin, pentru Reuters, în luna noiembrie.

Chiar dacă nu există informaţii cu privire la durata de protecţie oferită de vaccin, Sahin a spus că cercetările făcute pe pacienţii recuperaţi au arătat că cei cu un nivel ridicat de anticorpi nu au experimentat scăderi bruşte ale acestora, iar acest lucru, cel mai probabil, este valabil şi pentru persoanele vaccinate, scrie Aleph News.

Principala diferență dintre cele două vaccinuri este că vaccinul Moderna poate fi păstrat într-un frigider normal de uz casnic timp de până la 30 de zile, nefiind nevoie de răcirea la -70 grade, cum este cazul vaccinulului BioNTech-Pfizer. Acesta din urmă poate fi depozitat la frigider după procesare, dar trebuie apoi utilizat în termen de cinci zile.

Agenția Europeană a Medicamentului a aprobat, miercuri, folosirea vaccinului produs de compania americană Moderna la nivelul Uniunii Europene. Cetățanii UE vor beneficia astfel de al doilea vaccin, după Pfizer-BioNTech.

Ambele sunt vaccinuri tip ARNm. Acestea înmulțesc proteinele individuale din celulele umane, care sunt tipice pentru virus. Corpul răspunde prin producerea unei reacții imune, informează dw.com.

Valeriu Gheorghiță, anunț de ultimă oră. Când ajunge în România vaccinul Moderna, al doilea aprobat de UE împotriva COVID-19

Lt. col. dr. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 în România, a anunțat că serul produs de compania Moderna ar putea ajunge în țara noastră până pe 15 ianuarie.

Vaccinul produs de Moderna este cel de-al doilea împotriva COVID-19 apropat de UE, după cel dezoltat de Pfizer/BioNTech.

Așadar, dozele ar putea ajunge în România, până la jumătatea lunii ianuarie, dar Valeriu Gheorghiță avertizează că tranșele nu vor fi deloc foarte consistente.

Cum funcționează vaccinul COVID-19 dezvoltat de Moderna

Testele clinice realizate de companie sugerează faptul că vaccinul este eficient în proporție de 94% împotriva COVID-19. Nicio persoană care a fost vaccinată cu serul, cunoscut sub numele de mRNA-1273, nu a dezvoltat o formă gravă de coronavirus.

Compania americană Moderna a declarat că rezultatele studiilor indică faptul că vaccinul este în general bine tolerat și nu prezintă probleme serioase de siguranță, informează PA.

Dragoș Tănase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
O legendă a cinematografiei a încetat din viață. S-a stins o mare stea
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului