Un eveniment de super-răspândire a COVID-19 ar fi dus la infectarea a 20.000 de persoane! Explicațiile specialiștilor

Publicat: 26 08. 2020, 16:30
Actualizat: 26 08. 2020, 16:34
Un eveniment de super-răspândire a COVID-19 ar fi dus la infectarea a 20.000 de persoane! Explicațiile specialiștilor / Sursă FOTO: Shutterstock

Un eveniment de super-răpândirea a COVID-19 ar fi dus la infectarea a 20.000 de persoane în zona Bostonului, din Statele Unite ale Americii, potrivit  cercetătorilor care au realizat un studiu centrat pe acest aspect. 

Acel eveniment, o conferință despre biotehnologie la care au participat 200 de persoane la sfârșitul lui februarie, este cunoscut drept o sursă de infectare la începutul pandemiei în SUA, potrivit CNN.

„Peste 90 de cazuri au fost confirmatre în rândul oamenilor asociați cu această conferință și a persoanelor cu care au avut contact, ceea ce a dus la suspiciunea că acolo a apărut un eveniment de super-răspândire”, notează cercetărorii într-un studiu.

20.000 de persoane, infectate din cauza unui eveniment

Super-răspândirea apare atunci când una sau câteva persoane infectate provoacă o cascadă de transmiteri ale unei boli infecțioase.

În cadrul noului studiu, care nu a fost încă evaluat de alți specialiști, dar care a fost postat marți pe serverul online medrxiv.org, a fost analizat impactul evenimentelor de super-răspândire din zona Boston și a furnizat „dovezi clare” referitoare la faptul că super-răspândirea poate modifica profund evoluția unei epidemii.

Cercetătorii, de la Broad Institute din MIT și Harvard în Cambridge și de la alte instituții, au realizat o analiză genetică a mostrelor prelevate în Massachusetts.

Cercetătorii au secvențiat și analizat 772 de genomuri complete ale virusului prelevate în regiunea menționată. Ei au descoperit 80 de introduceri ale virusului în Boston, predominant din alte părți din Statele Unite și Europa și „sute de cazuri din focare majore” din diferite locuri, inclusiv din cadrul conferinței.

„Mulți factori au transformat, din păcate, conferința într-un eveniment de super-răspândire. Faptul că virusul a ajuns în cadrul conferinței este ceva nefericit. Această estimare nu este una riguroasă, dar poate arăta ce amploare a avut evenimentul”, a declarat Bronwyn Maclnnis, un cercetător de la Broad Institute, care a participat la studiu.

De asemenea, acesta a punctat și importanța momentului când a avut loc conferința – la sfârșitul lui februarie, când încă nu erau implementate toate măsurile de prevenție, iar capacitatea de testare era mică, încă nu se respecta distanțarea socială și nici purtarea măștii nu fusese recomandată sau impusă.

Factorii care au dus la declanșare unei super-răspândiri a SARS-CoV-2

„Un alt factor critic a fost faptul că virusul a afectat oameni care proveneau din diferite locuri, inclusiv unele în care COVID-19 circula. Ulterior aceștia s-au întors acasă neștiind că sunt purtătorii virusului”, a mai explicat acesta.