Un participant într-un studiu clinic pe vaccinul COVID-19, despre simptome: „În seara aceea a fost greu…”

Publicat: 03 12. 2020, 11:14
Actualizat: 03 12. 2020, 11:20
Un participant într-un studiu clinic pe vaccinul COVID-19, despre simptome: „În seara aceea a fost greu...” / Sursă FOTO: Facebook

În următoarele săptămâni și luni, mai multe vaccinuri împotriva coronavirusului vor fi distribuite în întreaga lume, în speranța de a reduce răspândirea unui virus care a dat lumea peste cap în anul 2020 și a umplut spitalele.

Yasir Batalvi, în vârstă de 24 de ani, s-a înscris pentru unul dintre aceste studii și a fost printre primii americani care au fost vaccinați împotriva coronavirusului. Tânărul din Boston a fost printre cei care au participat la studiul vaccinului împotriva coronavirusului realizat de Moderna.

Vaccinul Moderna a fost apreciat drept o mare descoperire medicală. Vaccinul a fost considerat 94,1% eficient împotriva virusului. Potrivit reprezentanților companiei Moderna, niciuna dintre miile de persoane cărora li s-au administrat două doze ale vaccinului nu prezintă simptome severe de COVID-19.

Participant la studiul Moderna, despre simptomele de după vaccinarea împotriva COVID-19

În timp ce vaccinul ar putea elimina numărul de spitalizări și decese asociate cu virusul, totuși ar putea cauza unele simptome.

„De fapt, am avut câteva simptome destul de semnificative după ce am primit cea de-a doua doză. Odată ce am primit cea de-a doua doză, am fost bine în timp ce eram internat în spital. Dar în seara aceea a fost greu. Adică am făcut febră, mă simțeam foarte obosit și aveam frisoane frisoane”, a declarat Batalvi pentru CNN.

Dar a doua zi, potrivit lui Batalvi, s-a simțit „gata de plecare”.

Într-un interviu acordat pentru CNN săptămâna trecută, consilierul șef științific al Operațiunii Warp Speed, Moncef Slaoui, a declarat că 10-15% dintre cei imunizați au avut efecte secundare notabile.

„Majoritatea oamenilor vor avea efecte secundare mult mai puțin vizibile. Sincer, în comparație cu o protecție de 95% împotriva unei infecții care poate fi letală sau semnificativ debilitantă, cred că este un echilibru adecvat”, a declarat acesta pentru CNN.

Tânărul din Boston participă la un studiu în cadrul căruia unii participanți primesc potențialul vaccin iar alții doar un placebo. Până în prezent, acesta nu știe ce a primit mai exact.

„Sper că odată ce acest vaccin este aprobat, oamenii se vor simți încrezători când îl vor lua. Adică, sunt chiar aici: am luat vaccinul – a fost bine. Cred că putem trece prin asta”, a declarat acesta pentru CNN.

Vaccinul împotriva coronavirusului dezvoltat de Moderna urmează să primească „verdictul” din partea Uniunii Europene pe 12 ianuarie 2021.