Universitatea Oxford începe un studiu în cadrul căruia va reinfecta intenționat pacienți vindecați de COVID-19. Care este scopul

Publicat: 19 04. 2021, 10:01
Universitatea Oxford va infecta intenționat, în cadrul unui studiu, 64 de persoane care au avut anterior COVID. Sursa foto: Shutterstock

Universitatea Oxford a început în premieră un studiu prin care persoane care s-au vindecat de COVID-19 vor fi reinfectate în mod intenționat, cu scopul de a obține date pentru dezvoltarea unor vaccinuri mai eficiente.

În acest scop, cercetătorii caută 64 de voluntari sănătoși, infectați anterior cu COVID, cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani, care să participe la studiu în condiții controlate și care să stea în carantină timp de cel puțin 17 zile, a anunțat luni universitatea britanică, citată de Bloomberg.

Participanții vor fi infectați cu tulpina originală din Wuhan și vor fi urmăriți timp de un an.

Studiul început de Universitatea Oxford ar putea oferi date prețioase pentru producătorii de vaccinuri

Primele date ale studiului celor de la Oxford ar trebui să fie disponibile în câteva luni, ajutând dezvoltatorii de vaccinuri să analizeze nivelurile și tipurile de imunitate necesare pentru a preveni reinfectarea. Totodată, cercetătorii ar urma să obțină din acest studiu date prețioase referitoare la durata protecției oferite de vaccinuri.

Astfel de studii, care implică infectarea intenționată și supravegheată a participanților, sunt văzute ca fiind deosebit de utile pentru a răspunde la întrebări de acest gen, deoarece permit oamenilor de știință să examineze detaliile despre modul în care corpul luptă cu virusul.

În timp ce vaccinurile și infectările anterioare oferă o oarecare protecție împotriva coronavirusului, specialiștii încă își pun întrebări cu privire la durata acestei protecții.

Un studiu recent a indicat că până la 10% dintre tinerii adulți infectați anterior au fost reinfectați, subliniind necesitatea unor vaccinuri eficiente pentru a preveni răspândirea COVID-19.

Directorul executiv al Pfizer a anunțat recent că o doză suplimentară de vaccin ar putea fi necesară în cazul persoanelor vaccinate cu schema completă, pentru a menține imunitatea oferită prin primele două doze ale serului produs de companie.

Studiul ar putea ajuta și la descoperirea unor tratamente eficiente împotriva COVID-19

Studiul realizat de specialiștii de la Universitatea Oxford „are potențialul de a ne face să înțelegem mai bine fenomenul, oferind date de înaltă calitate cu privire la modul în care sistemul nostru imunitar răspunde la o a doua infectare”, a declarat Shobana Balasingam, consilier de cercetare la Wellcome Trust, unul dintre finanțatorii studiului.

Descoperirile ar putea „ajuta nu doar la dezvoltarea vaccinurilor, ci și la cercetarea asupra tratamentelor eficiente care sunt, de asemenea, necesare în mod urgent”, adaugă ea.

Criticii acestui tip de studii au subliniat pericolele infectării oamenilor fără a fi siguri de consecințele pe termen lung. Cercetătorii de la Oxford susțin, însă, că toți participanții vor fi complet recuperați după infecția cu COVID-19.