Statele Unite încep studiul de evaluare a reacțiilor alergice la vaccinurile Pfizer și Moderna

Statele Unite încep studiul de evaluare a reacțiilor alergice la vaccinurile Pfizer și Moderna
Publicat: 08/04/2021, 09:06
Actualizat: 08/04/2021, 12:01

Un studiu clinic este în desfășurare pentru a determina dacă persoanele care sunt foarte alergice sau au o tulburare mastocitară prezintă un risc crescut de reacție alergică imediată și sistemică la vaccinurile Moderna sau Pfizer-BioNTech Covid-19.

Reacțiile alergice la vaccinurile Pfizer, Moderna COVID-19 se concentrează într-un nou studiu clinic

Institutele Naționale de Sănătate (NIH) din SUA au anunțat miercuri că lansează un studiu pentru a determina riscul reacțiilor alergice la vaccinurile Pfizer-BioNTech și Moderna în rândul anumitor persoane, transmite Reuters,

Un studiu clinic este în desfășurare pentru a determina dacă persoanele care sunt foarte alergice sau au o tulburare mastocitară prezintă un risc crescut de reacție alergică imediată și sistemică la vaccinurile Moderna sau Pfizer-BioNTech COVID-19.

„Înțelegerea publicului a fost îngrijorată de rapoartele de reacții alergice rare și severe la vaccinurile Moderna și Pfizer-BioNTech COVID-19”, a declarat Anthony S Fauci, MD, director al Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase (NIAID), parte a Institutelor Naționale de Sănătate. „Informațiile adunate în timpul acestui studiu vor ajuta medicii să sfătuiască persoanele care sunt foarte alergice sau care suferă de o tulburare de mastocite cu privire la riscurile și beneficiile primirii acestor două vaccinuri. Cu toate acestea, pentru majoritatea oamenilor, beneficiile vaccinării COVID-19 depășesc cu mult riscurile . „

Datele din studiu, care este sponsorizat și finanțat de NIAID, se așteaptă să fie publicate la sfârșitul verii.

Echipa de studiu va înscrie 3.400 de adulți cu vârste cuprinse între 18 și 69 de ani la maximum 35 de centre academice de cercetare alergică la nivel național. Aproximativ 60% dintre participanții la studiu, grupul 1, trebuie să aibă fie antecedente de reacții alergice severe, fie un diagnostic de tulburare mastocitară, în timp ce 40% dintre participanți, grupul 2, nu vor avea.

Personalul studiului va colecta sânge, urină și tampoane nazale de la participanți înainte de fiecare injecție și sânge și urină după fiecare injecție.

Biologii vor examina posibilele mecanisme ale reacțiilor și dacă anumite tipare genetice sunt asociate cu un risc mai mare

Dacă în timpul studiului apar un număr semnificativ de reacții alergice sistemice la unul sau la ambele vaccinuri, anchetatorii vor analiza aceste probe biologice pentru a examina posibilele mecanisme ale reacțiilor și dacă anumite tipare genetice sunt asociate cu un risc mai mare.

Vaccinurile Moderna și Pfizer-BioNTech COVID-19 sunt primele două vaccinuri împotriva coronavirusului autorizate de Administrația pentru Alimente și Medicamente pentru utilizare de urgență și au fost deja administrate la milioane de americani.

Majoritatea reacțiilor alergice rare și severe la aceste vaccinuri au apărut la persoanele cu antecedente de alergii. Un număr substanțial dintre aceste persoane au experimentat anterior o reacție alergică care pune viața în pericol, numită anafilaxie.

Conferință de presă a Comitetului de evaluare a riscurilor de farmacovigilență (PRAC) privind vaccinul Vaxzevria (Oxford/AstraZeneca). Imunizarea  cu acest tip de vaccin nu prezintă riscuri pentru sănătatea oamenilor, este concluzia la care au ajuns specialiștii direcției din cadrul Agenției Europene a Medicamentului. Totuși, PRAC a găsit o potențială legătură între vaccinul dezvoltat de asocierea Oxford-AstraZeneca şi probleme rare de coagulare a sângelui la persoanele adulte inoculate cu acest ser.

După ce a insistat că a luat în considerare toate dovezile disponibile până în prezent, Sabine Straus, președintele PRAC, a anunțat că, pe baza informațiilor cumulate, „riscurile sunt, totuși, foarte rare”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
Ce făcea, de fapt, Vali Vijelie în timp ce soția lui anunța că divorțează după...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
A pierdut la Marriott banii de la cămătari și... De ce a cedat Mititelu Jr.?!...
Declarațiile SFÂȘIETOARE ale unei vedete: de ce nu a devenit mamă până acum!
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Mesaje de Sf. Gheorghe 2024: Urări și felicitări cu La mulți ani. „Îți doresc să...
Un nou val de praf saharian vine peste România zilele acestea! La ce trebuie să...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
TRAGEDIE. A murit o legendă a fotbalului din România: Nu îl vom uita niciodată
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
De ce crede Patrick despre Ștefan că este un pârâcios. Rebecca și Roberta au ajuns...
Ioana Dichiseanu, cu lacrimi in ochi, despre ultimele clipe ale tatălui ei: "Mi-a luat mana...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Musculițele care zboară în jurul fructelor nu sunt muște de fructe. Cum să scăpăm de...