Vaccinul anticoronavirus dezvoltat de Oxford-AstraZeneca, mai ușor de folosit. Un specialist român explică de ce

Publicat: 08 11. 2020, 21:22
Actualizat: 08 11. 2020, 22:28
Letonia și Portugalia suspendă utilizarea serului de la AstraZeneca

Directorul executiv al AstraZeneca a anunța recent faptul că vaccinul ar putea fi disponibil pe piață începând din luna decembrie a acestui an, iar statele UE care vor fi primi doze din acest produs se pregătesc deja pentru campania de vaccinare. Unul dintre aspectele care face ca vaccinul dezvoltat de producătorului farmaceutic menționat să fie preferat și de România îl reprezintă condițiile de transport și de administrare, potrivit unui specialist român.

Vaccinul dezvoltat de AstraZeneca-Oxford se află în faza a 3-a a studiilor clinice. La un moment, acestea au fost stopate din cauza faptului că starea de sănătate a unui voluntar din Marea Britanie s-a schimbat. Însă după ce s-a constat că fenomenul nu a avut legătură cu vaccinul, studiile au fost reluate.

În prezent, potențialul vaccin dezvoltat de producătorul farmaceutic este unul dintre cei mai promiţători candidaţi de pe plan mondial.

De ce vaccinul dezvoltat de Oxford-AstraZeneca va fi mai ușor de administrat

Președinta Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, Sandra Alexiu, care este și membru al grupului de vaccinologie al Societății Naționale al Medicilor de Familie, este de părere că acest vaccin va fi mai ușor de administrat decât altele aflate în prezent în dezvoltare.

„Mai multe vaccinuri sunt în faza 3, într-o fază avansată de testare. Acesta este testat pe 30.000 de subiecți și despre care știm deja câteva lucruri. Face parte dintr-o serie de vaccinuri care sunt deja rezervate și în cazul în care vor fi aprobate. (…) Ele vor ajunge și în România, am fost anunțați prin comunicat de acest lucru. Este unul dintre vaccinurile care ne vor da ceva mai puține bătăi de cap cu privire la transport și la administrare, pentru că este un vaccin care se comportă aproximativ la fel cu cele pe care le folosim astăzi. Pentru celelalte vaccinuri care erau în discuție se punea problema unor condiții speciale de transport și administrare”, a explicat specialistul la Digi24.

„Folosește un virus atenuat, cumva adormit”

„Vaccinul de la Astra Zeneca, făcut împreună cu specialiștii de la Oxford, este un vaccin pe bază de adenovirus. Asta înseamnă că folosește un virus atenuat, cumva adormit, ca să introducă în organism acel semnal care să stimuleze organismul să producă anticorpi și care să reacționeze la întâlnirea cu coronavirusul. Discutăm de o administrare cu două doze, cel puțin așa se știe în acest moment, două doze la interval de o lună. Dacă va fi dat drumul și acest lucru se va putea întâmpla, vom beneficia și noi și cei din UE, dar trebuie făcute câteva lucruri pentru asta. Trebuie să stabilim o bună colaborare între toți actorii care sunt implicați în acest lucru, o foarte bună organizare a vaccinării, o comunicare către populație și stabilirea grupelor de risc. Asta este un deziderat important, având în vedere că nu vom primi doze pentru toată populația”, a mai specificat Sandra Alexiu.