AstraZeneca, anunț de ultimă oră despre vaccinul anticoronavirus

AstraZeneca, anunț de ultimă oră despre vaccinul anticoronavirus
Primul vaccin anti-COVID din India ar putea să se lanseze în februarie / Sursă FOTO: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 05/11/2020, 14:53
Actualizat: 05/11/2020, 14:54

Gigantul farmaceutic britanic AstraZeneca a anunțat joi, 5 noiembrie, că se așteaptă ca rezultatele studiilor privind vaccinul anticoronavirus vor fi disponibile anul acesta, deoarece a raportat o creștere semnificativă a vânzărilor din trimestrul trei.

„Anticipăm că rezultatele ultimului stadiu al studiilor vor fi publicate anul acesta, în funcție de rata de infectare din cadrul comunităților în care se desfășoară studiile clinice. Datele vor fi transmise autorităților de reglementare și vor fi publicate în reviste științifice, fiind evaluate și de alți experți”, a anunțat AstraZeneca.

Producătorul de medicamente a precizat că vânzările globale de produse, excluzând plățile din colaborări, au crescut cu 7%, la 6,52 miliarde de dolari în cel de-al treilea trimestru, relatează cnbc.com.

AstraZeneca: Rezultatele din ultimele stadii ale studiilor clinice referitoare la vaccinul COVID ar urma să fie publicate până la sfârșitul anului

Directorul executiv al AstraZeneca, Pascal Soriot, a declarat că rezultatele au arătat faptul că gigantul farmaceutic „a făcut progrese încurajatoare în trimestrul acesta, în ciuda întreruperii continue provocate de pandemia COVID-19”. Compania și-a menținut direcția de dezvoltare anticipată pe tot parcursul anului.

AstraZeneca dezvoltă un vaccin împotriva coronavirusului în colaborare cu Universitatea din Oxford. Potențialul vaccin, care poartă denumirea tehnică AZD1222, se află în ultimele stadii ale studiilor clinice care sunt în curs de desfășurare în Marea Britanie, Brazilia, Africa de Sud și SUA și implică aproximativ 23.000 de participanți.

Cercetările din Marea Britanie și SUA au fost întrerupte recent din cauza unor boli inexplicabile apărute în cazul a doi participanți, însă ambii au primit undă verde de la autoritățile de reglementare pentru a participa în continuare la studiu întrucât afecțiunile nu ar fi avut vreo legătură cu vaccinul experimental.

Recent, compania farmaceutică a anunțat că vaccinul a produs un răspuns imun similar la adulții mai în vârstă și la cei mai tineri. Vestea a dat naștere speranței că un vaccin ar putea fi disponibil până la sfârșitul anului.

În iunie, mai multe țări europene au semnat un acord cu AstraZeneca pentru aproximativ 400 de milioane de doze de vaccin, preconizându-se că primul lot de doze va fi gata până la sfârșitul anului.