Valeriu Gheorghiță: Nu vaccinurile omoară oameni, ci boala COVID-19 a ucis 56.000 de români

Publicat: 13 12. 2021, 16:03

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID, a declarat că vaccinurile oferă protecție împotriva noii variante Omicron, care ar putea să deveni dominantă în următoarele luni, inclusiv în România. „Nu vaccinurile omoară oameni, ci boala COVID-19 a ucis 56.000 de români”.

„Acest eveniment reprezintă o inițiativă a noastră cu scopul de a oferi informații tuturor reprezentanților comunității rome din România. Uitându-ne la datele sociologice, oamenii au încredere în cei apropiați: în familie, în cei din comunitate, în medici. Este foarte important ca mesajul nostru să ajungă, cu ajutorul dumneavoastră, la fiecare membru al comunității rome. Cred că această pandemie trebuie să ne unească, să fim mai responsabili, mai solidari”, a arătat coordonatorul campaniei de vaccinare în cadrul unei dezbateri cu comunitatea de romi, dedicată importanței vaccinării și combaterii teoriilor conspirației și fakenews-urilor despre vaccinare.

Coordonatorul CNCAV a adăugat că vrea ca „vaccinurile să fie universal accesibile tuturor, fără să existe decalaje în ceea ce privește accesul la vaccinare și accesul la informații. Vom încerca să creștem accesul la informații medicale, validate științific, în toate comunitățile, inclusiv comunitatea romă, unde, în pandemie, accesul la informații a fost mai redus decât în populația generală”.

COVID-19 este o boală pe care în cea mai mare parte o putem preveni prin responsabilitate individuală, responsabilitate de grup și prin vaccinare, a mai spus acesta.

De asemenea, Raed Arafat, a afirmat că ”la acest moment, vaccinarea este sigură, chiar și la varianta nouă, Omicron, sunt indicii că reduce riscul de formă gravă de boală”.

Studiu: Doza booster a vaccinului anti-COVID-19 de la Pfizer protejează împotriva variantei Omicron

O echipă de cercetători israelieni a anunţat sâmbătă că în urma realizării unui studiu a descoperit că schema de imunizare bazată pe trei doze de vaccin anti-COVID-19 Pfizer-BioNTech a oferit o protecţie semnificativă împotriva noii variante Omicron a virusului SARS-CoV-2.

Descoperirile au fost similare cu concluziile prezentate de Pfizer şi BioNTech la începutul acestei săptămâni, considerate un prim semnal că doza de rapel (booster) ar putea să joace un rol cheie în ceea ce priveşte protecţia împotriva riscului de infectare cu noua variantă Omicron, conform Reuters.

Studiul, realizat de cercetătorii de la Sheba Medical Center şi Laboratorul Central de Virusologie din cadrul Ministerului Sănătăţii din Israel, a comparat probe sangvine prelevate de 20 de persoane care au primit două doze de vaccin în urmă cu 5-6 luni cu cele recoltate de la acelaşi număr de persoane care au primit doze booster acum o lună.

„Oamenii care au primit a doua doză de vaccin în urmă cu 5-6 luni nu au nicio capacitate de neutralizare împotriva Omicron. Deşi ei au unele (capacităţi de neutralizare) împotriva variantei Delta”, a declarat Gili Regev-Yochay, directoarea secţiei de Boli Infecţioase din cadrul Sheba Medical Center.

„Vestea bună este că odată cu doza booster protecţia împotriva Omicron creşte de aproximativ o sută de ori. Este o protecţie semnificativă a dozei de booster. Ea este mai mică decât capacitatea de neutralizare împotriva variantei Delta, de aproximativ patru ori mai mică”, a adăugat ea.